De draaimolen blijft favoriet bij de jongste kermisbezoekers. (Foto's: Remco Rooijakkers).
De draaimolen blijft favoriet bij de jongste kermisbezoekers. (Foto's: Remco Rooijakkers). Foto: Remco Rooijakkers

OPTREDEN DJANGO WAGNER ZORGT VOOR BOMVOLLE OPENING

Volop kermisplezier in zonnig Boxtel

LINDA VAN DE WIEL

Kermisliefhebbers hebben ruim vijf dagen lang hun hart opgehaald in Boxtel. Op het Breukelsplein en de Markt stonden tal van attracties die vertier boden aan jong en oud. Zij vermaakten zich met touwtje trekken en in de Heartbreaker, Tornado en Copacabana. En dinsdagavond genoten ze van het vuurwerk...

Het was zondagmiddag druk op het Breukelsplein. Alle kermisattracties zaten vol lachende jeugd, er werd volop gesnoept van suikerspinnen en kaneelstokken én er stond een rij ongeduldig wachtende kleuters bij de kraam voor het touwtje trekken. Kris van twee jaar heeft al aan een koordje getrokken. In haar armen houdt ze een enorme gekleurde bal. ,,Deze heb ik gewonnen. Ik heb ook een 'unicorn' knuffel en mijn broertje heeft een auto van Cars." De duidelijk overweldigde peuter keek haar ogen uit en wees naar de Crazy Jump. ,,Ik wil daar nog in, ik heb thuis ook een trampoline."

KERMISGELD

Jasper (6) genoot samen met zijn ouders, opa en oma, zijn zusje én neefjes van de vele attracties en het mooie weer. ,,Ik ben in de Tornado geweest met papa nadat ik een oliebol had gegeten. Die attractie gaat heel hoog en ik werd niet misselijk", vertelde hij. ,,Ik heb ook door het Spiegelhuis gelopen. Dat is een doolhof waar je kunt verdwalen. Maar ik wist de weg!"

Ook Fieke van der Ven (9) probeerde een aantal attracties met haar vader uit. ,,We zijn in de Cake Walk, de Butterfly en de Copacabana geweest. Papa werd ziek. Ik niet. Maar ik eet niet zo veel kermissnoep. Daar houd ik niet van. Maar ik ben dol op attracties."

Waar het op het Breukelsplein krioelde van de jonge gezinnen die gretig gebruik maakten van de talrijke attracties, was het op de Markt vooral druk op de terrassen op deze zonnige middag. De attracties, zoals de Heartbreaker (een enorme bank die in verschillende richtingen draait), de grijpmachines en de Copacabana (een klassieker) zijn dan ook veelal gericht op de oudere jeugd.

Otte hield zich niet bezig met attracties. Hij liep rond bij de grijpmachines. ,,Ik wil heel graag knuffels winnen. Ik bedoel Tohd en Yoshi van het computerspel Super Mario", legde de twaalfjarige uit. ,,Dit is niet gelukt en ik heb al mijn geld al opgemaakt. Hoeveel? Dertig euro, maar daar heb ik ook een frietje en een slush puppy van gekocht. Ik denk dat ik niet meer ga dit jaar, tenzij ik nog kermisgeld van opa en oma krijg…"

TEVREDENHEID

Kermisambtenaar Richard Schuurs toonde zich dinsdag content over het verloop van de eerste vier kermisdagen. ,,Ik merk dat het een stuk drukker is dan voorgaande jaren. Dit heeft natuurlijk te maken met de schoolvakantie die voorbij is en iedereen dus weer thuis is. De kermisexploitanten zijn daar ook erg tevreden mee", stelde hij. Opvallend was het dat het langer druk bleef op het Breukelsplein. ,,Er is daar veel variatie en van alles te doen voor zowel jong als oud. Alle attracties blijven tot middernacht open. De exploitant van een draaimolen zal dan stukken minder verdienen, maar hij blijft open voor zijn collega's", aldus Schuurs.

BINGO

De botsautobaan op de Markt diende dinsdagochtend traditioneel als bingoruimte. Tientallen ouderen van stichting Met je Hart namen deel aan het kermiskienen, waarbij centrumondernemers voor de prijzen zorgden. Terwijl presentator Nick van der Veer het publiek vermaakte, bediende centrummanager Berry Dankers de bingomolen. Goed nieuws was dat het jaarlijkse vuurwerk bij de gemeentevijver diezelfde dag 's avonds afgestoken kon worden. Eerder was nog twijfelachtig of de provincie hiervoor vanwege de droogte toestemming voor zou geven.

Volkszanger Django Wagner opende vrijdagavond op een bomvol Breukelsplein de kermis. Omdat hij ietwat verlaat was, zorgde Jordy van den Boer dat het talrijke publiek in de stemming kwam. Wethouder Eric van den Broek, centrummanager Dankers en kermisambtenaar Schuurs zorgden voor een feestelijke confettiregen nadat de laatste tonen klonken.

Meer meer foto's én filmpjes staan in de digitale editie van deze krant die afgelopen dinsdag verscheen.

De Heartbreaker die voor het gemeentehuis stond opgesteld, wierp inzittenden alle kanten op. (Foto: Remco Rooijakkers).
Proberen een leuk cadeautje te scoren in de Skeeball op het Breukelsplein. (Foto: Remco Rooijakkers).
Dinsdagochtend werd de vloer van de botsauto's ingenomen door ouderen. Stichting Eet met je Hart hield er het kermiskienen. (Foto: Annelieke van der Linden).
Het optreden van Django Wagner zorgde vrijdagavond tijdens de opening voor een vol Breukelsplein. (Foto: Henk van Weert).