Afbeelding
Foto: Miva

MIVA COLLECTEERT KOMEND WEEKEND IN DE KERKEN

Zorg bereikbaar maken in Zimbabwe

HENK VAN WEERT

In veel ontwikkelingslanden zijn basisvoorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs onbereikbaar voor de meest kwetsbaren. In Zimbabwe bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er lokale mensen die zich inzetten om anderen te helpen. Miva ondersteunt hen met vervoer- en communicatiemiddelen. Komend weekeinde wordt in de kerken gecollecteerd voor Miva.

In de armste regio van Zimbabwe is medische zorg niet makkelijk bereikbaar. Tawanda werkt voor het afgelegen Silobela-ziekenhuis, diep in het binnenland. Zijn team spoort kinderen en jongeren met een beperking op en geeft ze de juiste zorg.

DUIDELIJKE MISSIE

Tawanda is een man met een duidelijke missie. Al dertien jaar zet hij zich in voor de meest kwetsbare bevolking van Zimbabwe. Hij heeft dan ook een duidelijke bestemming in zijn leven: ,,Ik wil mijn gemeenschap dienen. De bevolking heeft hier geen geld om de busrit naar het ziekenhuis te betalen. Uren lopen als je ziek bent of een beperking hebt, is onmogelijk", aldus de hulpverlener. Samen met een team van acht zorgverleners trekt hij de afgelegen dorpen in om voorlichting te geven en zorg te verlenen.

AUTO NOODZAKELIJK

,,Vervoer is echt ons grootste probleem", vertelt Tawanda. ,,Luiers, krukken of een rolstoel krijgen we zonder vervoer niet op de juiste bestemming. We lopen soms vijf uur om zorg te verlenen. Met een auto kan ik vijf tot tien bezoeken per dag afleggen. Zonder auto slechts één of hooguit twee. Een auto is noodzakelijk om dit werk te doen."

Vier jaar geleden kwam Tawanda de nu zevenjarige Edward op het spoor. Door zijn beperking kon de jongen nauwelijks bewegen. Van Tawanda ontving hij een rolstoel. Met de juiste zorg kan hij nu zelfstandig zitten en gaat hij naar school. Ook hielp Tawanda de ouders van Edward een bestaan op te bouwen. De vader heeft nu een klein winkeltje. Hier verkoopt hij schooluniformen en levensmiddelen. Door de opbrengst kan de familie nu speciale voeding voor Edward kopen.

Miva heeft Tawanda al kunnen ondersteunen met een auto. Op dit moment zijn er nog twee voertuigen nodig. Dan kan ook de bevolking in de andere twee districten de zorg ontvangen waar ze recht op heeft. Voor dit doel wordt komend weekeinde in alle kerken gecollecteerd.

FOTO BOVEN: In Zimbabwe laadt Tawande een rolstoel uit. Het hulpmiddel is bestemd voor de 7-jarige Edward die nauwelijks kan lopen. (Foto: Miva).


Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pastoor Jacques Grubben. Na afloop van de viering is er een kerkdeurcollecte voor de Miva. Intenties voor Bertus en An v.d. Struijk- v.d. Berk (mgd); overl. ouders Van de Ven- v. Gaalen; Ron v. Riel (Canada) die op 55-jarige leeftijd is overleden; voor de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Doop. Zondag wordt Celine El Sayed door de doop opgenomen in de geloofsgemeenschap.

* Misintenties. Achter in de kerk liggen enveloppen voor misintenties. Deze kunnen in de groene brievenbus met het nummer 8 worden gedeponeerd. Telefonisch doorgeven kan ook via 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, telefoonnummer 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor. Voorgangers zijn diaken Mari van der Heijden en pastor C. van Corven. Intenties voor Jan Geerts (mgd); Janus v. Mensvoort.

DINSDAG 19.00 vespers, liturgisch avondgebed.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst geleid door drs. Leo van den Bogaard uit Boxtel. Organist is Hans van der Haagen. Voor de kinderen is er geen Paks.

MEDEDELINGEN

* Meditatie. Woensdag 5 september vindt in De Schakel (Clarissenstraat 18) van 19.30 tot 21.30 de laatste bijeenkomst plaats van de cursus Christelijke Meditatie. Daarin wordt aandacht besteed aan een visioen van de heilige Hildegard van Bingen (1098-1179). Aan bezoekers wordt een vrijblijvende gift gevraagd. Aanmelden bij predikant Corrie Terlouw: e-mail: caterlouw@xs4all.nl of telefonisch via (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Website. Naast deze kerkberichten staan alle belangrijke gegevens ook in het kerkblad en op www.pg-boxtel.nl.

Kees van Houten bespeelt Smitsorgel Sint-Petrusbasiliek

In de Boxtelse serie kerkconcerten die elk jaar wordt gehouden in de Sint-Petrusbasiliek, vertolkt Kees van Houten zondag 26 augustus op het befaamde Smitsorgel onder meer het laatste werk van Johannes Brahms: 'Elf Choralvorspiele' (opus 122). Sopraan Marjon Strijk zingt vooraf de melodieën van de bewerkingen.

De Elf Choralvorspiele componeerde Brahms naar aanleiding van het overlijden van zijn dierbare vriendin Clara Schumann. De bundel bevat bewerkingen van melodieën met merendeels teksten over passie en dood. Het slotdeel is tevens de laatste compositie van Brahms, voordat hij in het voorjaar van 1897 overleed. Het programma wordt door sopraan Strijk aangevuld met enkele liederen die passen bij het thema van het programma.

Het concert wordt omsloten door twee orgelwerken van Bach en Mendelssohn. De toehoorders krijgen een programmaoverzicht met teksten en uitleg. Het orgelconcert door Kees van Houten begint zondag 26 augustus om 20.15 uur; de entreeprijs bedraagt acht euro.

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) heeft voor haar leden komende week de volgende activiteiten op het programma.

DINSDAG 28 AUGUSTUS

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

DONDERDAG 30 AUGUSTUS

13.30 handwerken in Orion.

13.30 bridgen in De Walnoot.