Afbeelding
Foto:

Woning arbeidsmigranten (1)

Naar aanleiding van het artikel over huisvesting van arbeidsmigranten (BC, 16 augustus) wil ik graag reageren. Vooralsnog wil ik melden dat ik een goed contact heb met de huiseigenaar van het pand. Maar dat laat niet onverlet dat er toch wel het een en ander aan het woongenot is veranderd.

Ik deel daarom als ervaringsdeskundige en bewoner van Duinendaal de bezorgdheid van Ad van de Brand. In de straat Dekanij wonen sinds een aantal jaren ook tijdelijke arbeidsmigranten. Het huis is door de eigenaar verbouwd tot vijf wooneenheden en aan een extern verhuurbedrijf overgedragen om er arbeidsmigranten in te huisvesten.

Op zich heb ik geen problemen met de huisvesting van arbeidsmigranten. Alleen het gemiddelde van om de drie maanden wisselen, waardoor je telkens weer opnieuw moet vragen om rekening te houden met geluidsoverlast tot in de late uurtjes. Maar ook de dagelijkse barbecue- en/of wietgeur waardoor onze woningen ontzettend ruiken. Dit komt mede doordat de etagewoningen grenzend aan het verhuurde pand zowel als klankkast dienen én de luchtstroom tegenhouden. Menig buurtbewoner slaapt in de nacht door bovenstaande met de ramen dicht.

In de avond met bezoekers achter op de plaats genieten van je tuin wordt menigmaal verstoord zodat we naar binnen gaan om ons gesprek verstaanbaar voort te kunnen zetten.

Het woongenot is door de verhuur aan c.q. komst van de tijdelijke arbeidsmigranten in dit pand daarom ook sterk terug gelopen Als het pand voor langere tijd aan dezelfde personen verhuurd zou worden dan kun je daar afspraken mee maken maar in dit geval kun je telkens om de drie maanden opnieuw beginnen.

Al met al een ontwikkeling in onze buurt die de leefbaarheid maar zeker ook de verdraagzaamheid onder druk zet. Waarbij je de vraag terecht mag stellen of het huisvesten van tijdelijke arbeidsmigranten wenselijk is in een woonwijk in een rijtjeswoning en of dit de leefbaarheid in de straat of wijk ten goede komt.

        HENDRIE BERTENS


Woning arbeidsmigranten (2)

Ik wil eerst een ding voorop stellen: arbeidsmigranten moeten netjes en goed kunnen wonen en met fatsoen behandeld worden. Grote groepen in een eengezinswoning vraagt om moeilijkheden (dat zou met studenten enzovoorts ook zo zijn). Ons is nagenoeg hetzelfde overkomen als Ad van den Brand (BC, 16 augustus - red.): buurvrouw sterft, huis wordt verkocht. Bij ons was het huis plotseling bewoond door Roemeense arbeidsmigranten. Net voordat we op vakantie gingen, zagen we mensen bedden en bedrijfskasten naar binnen sjouwen. We hebben meteen een bericht naar de gemeente gestuurd met de vraag of het een pension of hotel werd: geen reactie.

Nadat er verschillende keren overlast ontstond, hebben we vele malen contact gehad met de gemeente. Ook met de met SP en Combinatie95; die fracties hebben vragen gesteld in de gemeenteraad. Nu zijn we bijna een jaar verder en gebeurt het nog steeds dat beleggers (huisjesmelkers) de huizen kopen en vervolgens verhuren. Wij denken dat de gemeente wel sneller paal en perk kan stellen aan dit soort praktijken.

De buurtbewoners (van de Albinonistraat - red.) hebben in mijn ogen geluk gehad dat zij van tevoren wisten wat er ging gebeuren en het hebben kunnen voorkomen.

        RIEN EN TONNY VAN DER STEEN


Zorg- en welzijnsloket in Ursula

Voortschrijdend inzicht of politiek onbetrouwbaar? Ik doel hiermee op de ideeën die rijzen rondom het zorg- en welzijnsloket (BC, 9 augustus - red.). Ik ben echt benieuwd uit wiens koker dit komt? Een 20-jarige huurovereenkomst is destijds weloverwogen afgesloten. Volgens mij loopt het prima daar en klaagt niemand. Mooi gecentreerd en neutraal gesitueerd. Ver van politieke of andere bemoeizucht. En duidelijk.

Ik ben benieuwd of er een evaluatie ten grondslag ligt aan de gedachte om het gemeentehuis, dat ongeschikt is en verbouwd zou moeten worden, deze functionele invulling voor zijn/haar rekening te laten nemen. Wellicht voortschrijdend (financieel) inzicht? Laten we hopen dat de raad tijdig geïnformeerd wordt en haar taak ten volle kan uitvoeren, onderbouwd met een zorgvuldige inhoudelijke en financiële afweging. We gaan het zien.

        GEERT DUIJGHUISEN


Elisabethsdael: goed nieuws

Het eetpunt bij Elisabethsdael gaat door! Op maandag 3 september gaat stichting Broodnodig uit Schijndel aan de slag.

Dit hoopvolle bericht kregen wij maandag in onze brievenbus. Jammer dat dit niet per 1 juli gerealiseerd kon worden.

Maar laten we ophouden met jammeren en naar de toekomst kijken en hopen dat alle anderen die elders verplicht een oplossing gevonden hebben, weer terug kunnen komen. Laten wij ons nu richten op alle activiteiten die wij nog missen en die voor ons allemaal heel belangrijk zijn. Vooral de gym, zodat we zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Hier kunnen wij nog wel wat hulp bij gebruiken.

Met dank aan stichting Ouderen in Regie Boxtel, Zorggroep Elde en woonstichting Sint-Joseph voor hun gezamenlijke inzet voor Elisabethsdael.

        M. VAN DINTHER