Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MAARTEN MELIS NIEUWE CARTOONIST BRABANTS CENTRUM

'Waar zijn we eigenlijk mee bezig?'

HENK VAN WEERT

,,Ik sta op niet één vakantiekiekje uit de tijd dat ik met mijn ouders op vakantie ging naar zee. Ik zat als kind altijd wel ergens in een hoekje te tekenen", lacht Maarten Melis. Tekenen doet de 57-jarige Boxtelaar nog altijd. ,,Het is heerlijk om een eigen wereld te creëren waarin ik in mijn fantasieën kan verdwijnen." Melis volgt Marc Schoenmakers op als cartoonist in deze krant. Wekelijks levert hij een bijdrage.

Melis is al zijn hele werkzame leven illustrator en leerde het vak - uiteraard - op de plaatselijke mbo-school SintLucas. Tot voor kort runde hij zijn eigen tekenstudio. ,,Die draaide 24 jaar lang heel goed. Tot een grote klant van me vroeg of ik voor hem wilde komen werken. En dus reis ik nu naar Eindhoven, waar ik in dienst ben bij GoodHabitz. Het bedrijf is gespecialiseerd in e-learning en maakt onder meer tutorials voor YouTube. Ook verzorgt het trainingen voor ondernemingen. Ik maak er de animaties en dat bevalt prima."

'INGEZONDEN BRIEF'

De cartoons die hij voor deze krant gaat maken, ziet Melis als een soort 'ingezonden brief'. ,,Bedoeld om mensen te prikkelen. Ik ben niet zozeer met de alledaagse actualiteit bezig, maar ben wel redelijk geëngageerd, al zeg ik het zelf. Uit mijn tekeningen zal menigmaal de vraag naar voren komen 'waar zijn we nu toch eigenlijk mee bezig'. Ik hoop de menselijkheid van ons allemaal zichtbaar te maken. De ene keer zal dat beter lukken dan de andere." Melis tekent digitaal, veelal op zijn Ipad. ,,Overal waar gelegenheid is, maak ik schetsen. Oók in de trein op weg naar mijn werk of op de terugreis."

Boxtel kent Melis niet alleen als illustrator, maar ook als zanger, acteur én regisseur. Onder meer als hoofdrolspeler Jezus in de met lokale artiesten opgevoerde rockopera Jesus Christ in Concert. Maar ook bij onder meer Boxtheater en Teejatergroep Orion was hij actief. Al jaren is hij verteller tijdens de Heilig Bloedprocessie en ook speelde hij mee in het Heilig Bloedspel dat in 2013 werd opgevoerd op de binnenplaats van kasteel Stapelen. ,,Ik ken veel mensen uit het plaatselijke culturele wereldje. En kijk altijd naar hen: hoe reageren ze op situaties of uitspraken. Dat wil ik vertalen in beeld."

In tegenstelling tot zijn voorganger kiest Melis niet voor vaste typetjes in zijn tekeningen. ,,Als rasechte Boxtelaar vind ik het eigenlijk best een eer dat ik dit podium krijg voor cartoons. Het maken daarvan staat heel dicht bij me. Ik denk vrijwel altijd in beelden en durf die best persoonlijk te maken."

FOTO BOVEN: Cartoonist Maarten Melis aan het werk in zijn atelier, thuis op Hoogheem. (Foto: Peter de Koning).

Wethouder Peter: kruisridder van de klimaatkerk

Wethouder Peter van de Wiel is lid van de klimaatkerk. Hij gelooft heilig dat de temperatuur in 2100 twee graden hoger zal zijn als we niks doen. En dat is ónze schuld! Dat dit nooit bewezen is, deert hem niet. Tegelijk gelooft hij dat de mens de klimaatverandering kan stoppen. Ook dat is nog maar de vraag. Maar Peter weet het zeker, in zijn kerk is scepsis een no-gozone. Als een ware kruisridder gaat hij in Boxtel voorop in de strijd tegen de opwarming van de aarde: 'want als we niks doen, dan...!' En dan volgen apocalyptische rampverhalen. Maar deze komen vooralsnog uit de dikke duim. Ook die verschrikkelijke opwarming wil maar niet komen.

Peter aanbidt het onlangs gesloten Nationaal Klimaatakkoord dat ons zonder enige inspraak door de strot is geduwd. Dat dit duivelspact tussen milieubeweging, grootkapitaal en hun politieke handlangers irreëel en onbetaalbaar is en uitgaat van absoluut onbewezen aannames, zou hem aan het denken moeten zetten, niet dus. Dat de Energiewende in Duitsland al 200 miljard euro kostte, terwijl de CO2-emissie níet verminderde, doet óók geen lichtje bij hem branden. De torenhoge kosten van het Klimaatakkoord komen op het bordje van de burger. Ons zuurverdiende geld verdwijnt in de zakken van gluiperds die klimaatverandering als 'verdienmodel' hebben ontdekt: het eco-industrieel complex, energiemaatschappijen, bankiers, verzekeraars, consultants, bijbaantjesjagende ex-politici en farizeeërs uit de 'groene sekte' zelf. Als dank zullen wij véél meer belasting gaan betalen.

Onderwijl brokkelt de wetenschappelijke onderbouwing van de klimaatverandering steeds verder af. Wetenschappers erkennen het falen van hun computermodellen. Volgens Ross McKitrick, de Father of Global Warming, wijzen recente cijfers niet op opwarming. Al Gore en andere klimaatdeskundigen zijn wegens manipulatie van gegevens van hun voetstuk gevallen.

Maar Peter blijft blind vasthouden aan de catechismus van zijn klimaatkerk die – gedomineerd en ideologisch gekleurd door een stelletje hysterische eco-bullies – langzamerhand niet alleen de Nederlandse economie sloopt, maar heel onze maatschappij. Van Peters plannen profiteren alleen bovengenoemde gluiperds en hun trawanten. Wij burgers zijn de grote verliezers. Dit maakt mij banger dan klimaatverandering.

        HANS PEL

Afbeelding