Afbeelding
Foto:

What's Up, Femm & Tess?

,,Grabbelen, tien cent!" De stem van Femm van Os (8) is over de hele dubbeltjesmarkt te horen. Jaarlijks kunnen kinderen op meerdere momenten in de zomervakantie hun overtollige speelgoed verkopen op het grasveld tegenover de Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel. Femm en haar twee jaar oudere zus Tess waren een maand geleden ook al van de partij en verkochten gistermiddag, tijdens de laatste markt van het jaar, nóg meer speelgoed...

Zijn al de spullen die op het kleed liggen van jullie geweest? Tess en Femm: ,,Nee, hoor. We krijgen veel speelgoed van onze opa's en oma's dat we mogen verkopen. En wat er vandaag overblijft, brengen we naar kringloopwinkel Het Goed. Tijdens de vorige dubbeltjesmarkt hebben we 18 euro verdiend. Veel hè?"

Ligt er ook speelgoed bij dat een dubbeltje kost? Tess: ,,Een dubbeltje, dat is toch vijftig cent? Oh, is het tien cent? Voor dat bedrag kunnen mensen grabbelen. Jammer dat we dit pas net verzonnen hebben, anders hadden we thuis een mooie ton gemaakt."

Hebben jullie nog verkooptrucs? Femm: ,,Alles wat we verkopen, is al goedkoop. Maar als iemand wil onderhandelen, dan wil ik best zakken met de prijs, hoor. Ik vind het belangrijker om mensen blij te maken."

Wat doen jullie met de opbrengst? Tess: ,,We tellen alles op. Dan trekken we het wisselgeld ervan af. Met het geld dat overblijft, kopen we zelf iets op de dubbeltjesmarkt. Tussendoor maken we om de beurt een rondje. Ik heb al een knuffel van een olifant gekocht, mijn lievelingsdier." Op dat moment komt Femm terug met ook een knuffel: een beer die bijna even groot is als zijzelf. ,,Mooi hè", zegt ze trots. ,,Die is niét te koop."

De vakantie zit er bijna op. Vinden jullie dat erg? Tess en Femm schudden hun hoofd: ,,Helemaal niet, we willen allebei graag weer naar school. We missen onze klasgenootjes..."

FOTO LINKS: Femm (links) en Tess verkochten, net als vele andere kinderen en ouders, speelgoed tijdens de dubbeltjesmarkt tegenover de Kinderboerderij. (Foto: Annelieke van der Linden)