Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ZOMERSCHOOL BIJ VORSENPOEL: DAAR ZIT MUZIEK IN

Muzikaal met taal: we poepen allemaal

,,We hebben een apart lied gemaakt: De Gouden Poepklapper. Een zin daaruit? We poepen allemaal", grinnikt Anas (11) in de aula van basisschool De Vorsenpoel. Het is MuziTaal in een notendop. Maandag startte de zomerschool in Boxtel-Oost, waar kinderen spelenderwijs taal aangeleerd krijgen. Brabants Centrum volgde gisterochtend een van de muzikale 'lessen' en ontdekte een leerzame beestenboel...

PÅL JANSEN

Charlotte Pennings is een van de onderwijzers van de zomerschool aan de Hendrik Verheeslaan. Ze knoopt een groot doek om haar hals en rent door de aula waarna de stoffen lap als een cape achter haar aan wappert. ,,Superheld!", roept een van de kinderen.

De circa twintig leerlingen beginnen de dag met een spelletje. In dit geval een soort Hints waarbij zij en de leerkrachten zoveel mogelijk onderwerpen met een doek uitbeelden. ,,Het is ook om de groep bij elkaar te brengen. Niemand kende elkaar voordat dit project begon, dus zo laten we zien dat er geen verschillen zijn", legt Pennings uit.

Dat er een hechte groepsvorming ontstaan is, is dan ook het eerste dat de negenjarige Yasser benoemt. ,,We hebben hier veel plezier en iedereen is lief voor elkaar", zegt hij. ,,Breakdancen lukte wel goed, dat had ik niet gedacht. Ranil (van Peperstraten - red.) zei dat ik goed kan dansen. Ik heb van hem ook een foldertje gekregen", vertelt Yasser.

DANS EN THEATER

In beginsel draait MuziTaal om muziek, maar ook voor andere vormen van expressie is er aandacht, zoals dans en theater. Het draait uiteindelijk om het aanleren van de taal. Dat dit door middel van spel en plezier gebeurt, is erg belangrijk, stelt muziekdocent Jordy Sanchez. ,,Het kan een valkuil zijn als kinderen dit aan gaan voelen als school. Dus dat het iets wordt wat ze móeten doen. Dan kan er weerstand komen. Op deze manier spelen wij heel erg in op de behoefte van het kind."

Oftewel: spelletjes bedenken en vervolgens daar met taal op inhaken. ,,Het leuke is: ze hebben vaak niet door dat ze leren. Dat is de grote truc: als kinderen enthousiast zijn, dan leren ze", vertelt de eveneens enthousiaste directeur Ghislaine de Brouwer van stichting Brede Scholen Boxtel (BSB).

Datzelfde geldt voor Yasser. Hij heeft de afgelopen weken met zijn groep gewerkt aan een rap. ,,Wij luisterden naar rapper Lil' Kleine en er is een stukje dat erg vaak voorkomt. Zoiets wilde ik ook in het liedje hebben. Toen kwam er iets uit mijn hoofd en dat rijmde", zegt hij met een brede glimlach.

ZOMERSCHOOL

Wethouder Marusjka Lestrade introduceerde een zomerschool in haar armoedebeleid van 2017. Dit om kinderen met een taalachterstand uit gezinnen met een smalle beurs, extra taalonderwijs te geven. ,,Kinderen in die situatie worden minder vaak gestimuleerd om iets met taal te doen tijdens de zomervakantie", vertelde de wethouder in juni toen MuziTaal werd geïntroduceerd.

BSB pakte het initiatief op. Eerst zou de zomerschool twee weken duren met plek voor circa dertig kinderen en een subsidie van 30.000 euro krijgen. De opzet is uiteindelijk bescheidener uitgepakt: één week voor een kleine twintig kinderen. Het project is daarmee ook goedkoper geworden: Boxtel draagt 12.000 euro bij en de BSB investeert zelf 5.000 euro. De gehele groep telt vier docenten. Bovendien loopt het project ook nog het hele jaar door. Het is de bedoeling dat het basisonderwijs MuziTaal overneemt.

Op pagina 3: 'De Gouden Poepklapper het hele jaar te horen?'

FOTO BOVEN: Kinderen repeteren in de aula van basisschool De Vorsenpoel tijdens MuziTaal, met rechts op de foto Yasser en naast hem Anas. (Foto: Peter de Koning).