Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BEWONER ALBINONISTRAAT AGEERT TEGEN VERHUUR WONING

Onrust over komst arbeidsmigranten

PÅL JANSEN

Ad van den Brand is bewoner van de Albinonistraat. Nadat zijn buurman overleed, werd de woning verkocht. De nieuwe eigenaar wilde het huis verhuren aan een uitzendbureau dat arbeidsmigranten wilde vestigen. Nadat de eigenaar dat had toegelicht, kroop Van den Brand in de pen. Hij schreef diverse media aan; ook deze krant. 'Belegger heeft lak aan de buurt', luidde de kop van zijn ingezonden stuk. Ook de gemeente Boxtel, de betrokken makelaar en het betreffende uitzendbureau zijn door hem benaderd.

In zijn brief deed Van den Brand voorkomen alsof het huis al betrokken was door arbeidsmigranten: ,,Intussen wordt het rustig en ongestoord woongenot danig op de proef gesteld. Het leefritme en de leefwijze van onze nieuwe buurtbewoners, waarmee niet of nauwelijks te communiceren is, helpt ook niet bij het opnemen in de buurt." Navraag bij zowel Van den Brand als de bezitter van het pand leert echter dat het huis onbewoond is. Op de vraag hoe Van den Brand dan weet dat er overlast gaat komen, antwoordde hij: ,,Wat denk jij dan dat er gaat gebeuren?"

MOEIZAAM CONTACT

De briefschrijver heeft als grootste bezwaren dat, als daar steeds wisselende arbeidsmigranten komen te wonen, hij en de rest van de buurtbewoners daar niet of moeizaam mee in gesprek kan komen en dat dit slecht is voor de sociale cohesie. Van den Brand is tevens voorzitter van stichting Ouderen in Regie en vanuit dat oogpunt vindt hij het huisvestingsplan niet passend in een wijk als Boxtel-Oost 'waar veel senioren wonen (circa 2.000 volgens CBS - red.). ,,Zeker als senioren langer in hun woning moeten blijven wonen. Daarbij is straat- en wijksamenstelling van evident belang en het ongebreideld opzetten van pensions voor arbeidsmigranten door huisjesmelkers eigenlijk niet passend." Ook vindt hij het 'moreel verwerpelijk' dat dit soort tussenwoningen 'onttrokken worden aan de normale koop- en huurpraktijk, in het bijzonder in deze prijsklasse die nog haalbaar en betaalbaar is voor starters'.

De eigenaar geeft aan contact te hebben gezocht met buurtbewoners en zegt ervoor in te staan dat de huurders er voor een langere periode zouden komen te wonen. De spanningen in de buurt echter hebben deze week een hoogtepunt bereikt. De persoon in kwestie zou in eerste instantie meewerken aan een artikel, maar hoopt nu eerst dat de gemoederen tot bedaren komen alvorens te reageren. De naam is bij de redactie bekend.

Frappant echter is dat zowel de woningeigenaar als Van den Brand zeggen te hopen op hetzelfde: passend beleid vanuit de gemeente. In veel gemeenten is er nog geen beleid gemaakt omtrent dit specifieke onderwerp, hetzelfde geldt voor Boxtel.

De fractie van SP Boxtel stelde in april dit jaar nog vragen aan het college van B. en W. over de huisvesting van arbeidsmigranten. Onder meer over het aantal en voor hoeveel er nog huisvesting gezocht moet worden. Maar ook over de verantwoordelijkheden van werkgevers en uitzendbureaus op dit gebied en die van de gemeente. De SP vindt dat werkgevers moeten zorgen voor passende huisvesting. Oftewel: geen te grote groepen plaatsen in woningen die daarvoor niet zijn aangewezen. De partij noemde Boxtel-Oost, maar ook de Stationssbuurt als voorbeeld.

BUITENOM

Het college laat momenteel onderzoek doen naar het probleem in het kader van het project Buitenom. Hieraan doen naast Boxtel ook de gemeenten Sint-Michielsgestel, Haaren, Vught, Meierijstad en Heusden mee. Er worden bezoeken afgelegd aan adressen waarvan signalen binnenkomen dat daar buitenlandse arbeidskrachten zijn gehuisvest. Er wordt vervolgens gekeken of die mensen er veilig wonen, of ze geregistreerd staan bij de gemeente, of ze eerlijk betaald krijgen door de werkgever en of er niet te veel mensen wonen op één adres. Mocht dat laatste het geval zijn, dan worden daar maatregelen tegen genomen, aldus het college. Nadat dit deel van het onderzoek is afgerond, gaat het college in gesprek met de uitzendbureaus en eventuele andere werkgevers. Daarna wordt er beleid gemaakt.

FOTO BOVEN: De sfeer in de Albinonistraat is gespannen omdat iemand een woning kocht en het huis aan arbeidsmigranten wilde verhuren. (Foto: Peter de Koning).


UITmarkt Boxtel gaat verder als Culturale 2018

HENK VAN WEERT

Culturale 2018. Dat is de nieuwe, prikkelende naam van de Uitmarkt waarmee het culturele seizoen in Boxtel zaterdag 15 september van start gaat. Het evenement omvat een programma van zang, dans, toneel, beeldende kunst en film in en rond theaterzaal Podium Boxtel. Zondag 16 september houdt stichting Bockepruik het jaarlijkse festival Bockesprongen, dat met Culturale 2018 deel uitmaakt van de vorig jaar geïntroduceerde kunst- en cultuurweek QQLQ.

De naam Culturale vervangt de aanduiding Uitmarkt, waarmee de opening van het culturele seizoen de afgelopen jaren werd gevierd. De wijziging was nodig omdat de UITmarkt in Amsterdam het alleenrecht heeft deze naam te voeren. Dat meldt Marc Cleutjens. De oud-directeur en -hoofdredacteur van deze krant is toegetreden tot het bestuur van Podium Boxtel, waar hij verantwoordelijk is voor de programmering. In die functie volgt hij Lonneke Hoondert op.

Culturale wordt georganiseerd door de stichtingen Bockepruik en Podium Boxtel en opent met een spectaculaire circusact. Tijdens het evenement laat cultureel Boxtel zich met korte optredens en voorstellingen aan de inwoners zien en staan de begrippen ontmoeting en verbinding centraal in de theaterzaal aan de Burgakker.

BOCKESPRONGEN EN QQLQ

Een bonte mix van straattheater, muziek en creativiteit vormen zondagmiddag en -avond 16 september de ingrediënten van festival Bockesprongen in de Oude Kerkstraat en processiepark Duinendaal. Vanwege de reconstructie kan Bockesprongen dit jaar niet op de Markt terecht en wordt uitgeweken naar het lommerrijke parkje achter de Sint-Petrusbasiliek.

Zowel Culturale 2018 als Bockesprongen zijn gratis toegankelijk. Beide evenementen vormen de start van QQLQ. Tijdens deze kunst- en cultuurweek, die voor de tweede keer wordt gehouden, presenteren tal van culturele organisaties en ondernemers hun plannen en zijn diverse evenementen te bezoeken.