Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BC-CARTOONIST MARC SCHOENMAKERS STOPT NA 12,5 JAAR

'Nooit kwetsen of op de man spelen'

HENK VAN WEERT

Na twaalf en een half jaar neemt Marc Schoenmakers afscheid als cartoonist van deze krant. In het voorjaar van 2006 startte hij samen met tekstschrijver Huub van Dongen met een wekelijkse bijdrage. Nadat Van Dongen in de zomer van 2011 onverwacht overleed, ging de Boxtelse illustrator alleen door. Het wordt tijd voor iets anders vonden de redactie en Schoenmakers in goed overleg. De cartoonist wordt opgevolgd door Maarten Melis.

De ideeën voor een wekelijkse cartoon in Brabants Centrum ontstonden in 2006 in de kappersstoel. Daar, in de kapsalon aan de Molenstraat die Schoenmakers runt naast zijn werk als illustrator en kunstenaar, liet ook regelmatig Huub van Dongen zijn haar knippen. Neerlandicus Van Dongen had een eigen tekstbureautje en kon voor sommige opdrachtgevers wel een goede illustrator gebruiken. Geleidelijk groeide zo het idee voor een wekelijkse tekening in de lokale krant.

Voor Brabants Centrum had Schoenmakers in 2004 al een kort stripverhaal geproduceerd. Dat werd gepubliceerd in het jubileummagazine dat deze krant uitgaf bij het 60-jarig bestaan. En als prominent lid van schaakvereniging Dubbelschaak leverde Van Dongen vrijwel wekelijks een wedstrijdverslag aan en daarnaast een schaakcolumn met -puzzel.

LITTLE MARC, DIK HUUBKE

Vrees dat ze na korte tijd onvoldoende inspiratie zouden hebben voor hun terugkerende cartoon, had het tweetal niet. ,,Er wonen hier bijna dertigduizend mensen, dus er gebeuren genoeg grappige en opmerkelijke dingen die in een klein beeldverhaal zijn te vangen", stelde het duo bij de start van de serie. Die verscheen aanvankelijk onder de titel 'Little Marc en Dik Huubke'. De naam verwijst naar de twee makers, die zelf de hoofdrol speelden in de plaatjes. Die kwamen zwart-wit in de kolommen, want full-colour drukken was er destijds (met uitzondering van de voorpagina) nog niet bij...

Een jaar later transformeerden de twee stripfiguren tot het Nieuw Humoristisch Front. Onder die naam werd tot de zomer van 2011 menig voorval ludiek in beeld gebracht door Van Dongen (ideeën/teksten) en Schoenmakers (vormgeving). Totdat de tekstschrijver tijdens een vakantie in Italië onverwacht overleed. Even twijfelde de cartoonist of hij alleen door zou gaan. Toch deed hij het.

In de krant waarin dat jaar de kermis werd aangekondigd (deze week precies zeven jaar geleden dus) introduceerde de illustrator en cartoonist zijn typetjes Truus en Anja die vanuit de Randstad in Boxtel neerstreken en op ontdekkingsreis door de regio gingen. ,,Zonder mensen te kwetsen of op de man te spelen, stonden er wekelijks cartoons in Brabants Centrum met vaak een actuele foto van een relevante locatie in Boxtel of omgeving. Door gebruik te maken van foto's, was er voor mij wel wat minder tekenwerk, maar dat maakte het niet minder leuk om te doen. Nu komt er een einde aan. Maar misschien krijgen Anja en Truus nog een tweede leven. Wie weet zien mensen ze nog eens terug op internet of zo", zegt Schoenmakers.

ACTIEVE KUNSTENAAR

De creatieve Boxtelaar blijft naast zijn werk als herenkapper volop actief als kunstschilder. Bovendien maakt hij met zijn bedrijf Reclamestudio Marc kleine grafische opdrachten, variërend van eenvoudige websites tot huisstijlen voor hoofdzakelijk lokale ondernemers.

,,In het zomerseizoen werk ik wat minder aan de schildersezel of de computer en trek ik er graag op uit, het water op met de kano of de surfplank. Maar in het najaar en de winter zit ik soms hele zondagen in mijn atelier te werken. De voorbije jaren was mijn werk in diverse galeries te zien, onder meer in het Haags Kunsthuis. Maar ook in het Kunstencentrum dat enkele jaren was gevestigd aan de Clarissenstraat, hier in Boxtel. Momenteel exposeer ik al weer geruime tijd in galeries in Noord-Limburg. Daar worden regelmatig schilderijen verkocht", vertelt Schoenmakers.

De schilderijen van Marc Schoenmakers zijn momenteel elke zaterdagmiddag te zien in bij Ton Piepers & Jan Mennen Art & Gallery, Beekstraat 35 in Weert en bij bij Jan Mennen Gallery, Koppelstraat 4 in Roggel. Meer informatie is te vinden op www.molenhof.nl.

BOVENSTE FOTO: Marc Schoenmakers stopt als cartoonist voor Brabants Centrum, maar blijft op vele fronten creatief bezig. Naast grafisch werk maakt hij ook kleurrijke schilderijen. (Foto: Peter de Koning).


Marcs mooiste
creaties van
12 jaar cartoons

Op de pagina hiernaast herhaalt Marc Schoenmakers uit elk jaar één van zijn favoriete afleveringen. Hierna volgt uit elk jaar een korte omschrijving van de betreffende tekening.

2007: welzijnsorganisatie Delta (voorloper van ContourdeTwern) moet voor de zoveelste keer in korte tijd op zoek naar een nieuwe directeur. 2008: de jaarlijkse beurs van aquariumvereniging Daphnia. 2009: 'Bekijk het eens door een rode bril', oproep om ideeën aan te leveren voor de nieuwe strategische visie 2010-2020 van de gemeente Boxtel. 2010: circustheaterfestival Circo Circolo op landgoed Velder. 2011: schaaktoernooi 'Hout je hoofd helder' op SintLucas. 2012: vroegtijdig vertrek burgemeester Frank van Beers. 2013: carnaval. 2014: Boxtel en Sint-Michielsgestel werken samen verder aan ambtelijke fusie; Haaren, Vught en Sint-Oedenrode haken af. 2015: de paters assumptionisten wonen een eeuw in kasteel Stapelen. 2016: commotie over het feit dat in de Boxtelse horeca het rookverbod wordt genegeerd. 2017: de gemeente Boxtel stuurt bidbook naar Tesla; de fabrikant van elektrische auto's zoekt een bouwlocatie in Europa. 2018: hete hangijzers als woningbouw en spoortunnel tijdens Boxtelse gemeenteraadsverkiezingen.

Maarten Melis, die vanaf nu een wekelijkse cartoon gaat maken voor Brabants Centrum, maakte deze overgangstekening waarin Anja en Truus, de vertrouwde figuurtjes die Marc Schoenmakers creëerde, afscheid nemen.
Marc Schoenmakers (links) en wijlen Huub van Dongen bij de start van de wekelijkse cartoons. (Foto: Albert Stolwijk, 2006).