Afbeelding
Foto: Pål Jansen

Mijntje Lupgens (23): internationaal danseres en choreografe van beroep

'Boxtel, daar kom ik altijd weer terug'

PÅL JANSEN

Ze verhuist van hot naar her. Het ene moment woont ze in Amsterdam, dan verblijft ze weer een poosje in Londen of in een hotel in Rotterdam. Ondertussen heeft ze aan Los Angeles (LA, Verenigde Staten) haar hart verloren. Mijntje Lupgens (23) is choreografe en danseres van beroep. Bovendien is ze vanaf zaterdag 25 augustus te zien tijdens het vierde seizoen van het programma Dance, Dance, Dance op RTL 4 als onderdeel van de danscrew. De Boxtelse lééft voor de dans en wil naar LA verhuizen om zich te meten met de wereldtop. Maar, zo zegt ze: ,,Boxtel, daar kom ik altijd weer terug."

De danseres werkt al voor het vierde seizoen mee aan het dansprogramma op de commerciële zender. Mijntje is opgeleid aan de theaterdansopleiding van Fontys in Tilburg en tijdens die studie zag ze dat het toen nog nieuwe televisieprogramma dansers nodig had. ,,Ik kwam toen als assistent-choreografe in het team van Timor Steffens terecht."

Steffens is artistiek leider van het programma en is een van Nederlands bekendste dansers, zo niet dé bekendste. Mijntje was op dat moment nog beginnend artiest en werd opgeleid voor theater, niet voor televisie. Maar tijdens de samenwerking met Steffens wist ze het direct: ,,Dit wil ik gaan doen."

BOXTELSE OPDONDER

Het dansprogramma en het netwerk van Steffens bracht haar in contact met de internationale danstop. ,,Voor het tweede seizoen vroeg Timor of ik samen met Galen Hooks wilde werken." Echter, zo bekent Lupgens gniffelend: ze besefte zich nog niet zo goed wat Hooks deed. ,,Ik ontdekte al snel haar credits. Ze werkte met Michael en Janet Jackson, Britney Spears…", en zo nog een hele waslijst meer. ,,Kom ik aan als kleine opdonder uit Nederland, haha."

Een kleine opdonder uit Boxtel om precies te zijn. Hoewel Mijntje door het vele gereis niet echt een vaste woonplaats heeft, blijft ze hier haar stabiele omgeving terugvinden. ,,Mijn ouders wonen hier nog, ik heb nog kennissen en familie hier zitten… Hier ligt toch mijn basis."

Ook de basis van haar danstalent liggen in Boxtel; bij sportschool Tiga. Zij begon daar als vierjarige met dansen en deed dat tot aan haar middelbare schooltijd in Vught, waar ze ermee verder ging. ,,Bij Tiga kreeg ik onder meer les van Marieke (van den Heuvel – red.)", herinnert ze zich. ,,Die kwam nog een keer bij de opnames van Dance, Dance, Dance kijken."

VISUM

Nuchter is Mijntje nog altijd. ,,Ik blijf toch wel Hollands", zegt ze daarover. Echter, in Los Angeles loopt het neusje van de zalm op dansgebied rond. Na haar tweede seizoen ging ze naar de Amerikaanse stad, epicentrum van de entertainmentindustrie. ,,Alle dansers die ik eerst in videoclips bekeek, zie je daar rondlopen."

Ze raakte direct verknocht aan de omgeving. ,,Als ik mijn dromen wil waarmaken, moet ik dáár zijn." De bedoeling is nu dat ze een visum of zelfs een greencard (Amerikaanse verblijfsvergunning) krijgt zodat ze in Los Angeles kan wonen en werken. Het wordt heel erg pittig, weet ze. Zelfs voor veel dansers die het wel 'halen' in de top is het geen vetpot. ,,Maar wat er ook gebeurt, ik kan niet falen; zelfs als het niet goed uitpakt. Falen zou het pas zijn als ik geen poging waag."

'IK GA ER VOOR'

Mijntje vindt dat ze niet echt een andere keuze heeft. De Boxtelse is opgegroeid met dans en moet er van zichzelf alles uit zien te halen. Haar ouders twijfelden tot haar tienerjaren nog of het ging om een kinderdroom of om een serieuze carrièreoverweging. ,,Totdat mijn vader een voorstelling van me zag die ik zelf in elkaar zette en uitvoerde. Het ging om een Frans liedje. Hij zat in de zaal, werd er ook een beetje emotioneel van. Toen realiseerde hij dat ik dit voor de rest van mijn loopbaan zou gaan doen. Hij zei toen: 'Oké, maar dan ga je er ook helemaal voor.' En dat doe ik nu ook."

FOTO BOVEN: Mijntje Lupgens (23) heeft aan Boxtel haar basis. Maar ze wil het avontuur aangaan om zich in Los Angeles te meten met 's werelds beste dansers. Vanaf zaterdag 25 augustus is ze nog 'gewoon' te zien op de Nederlandse zender RLT 4 als onderdeel van de danscrew. (Foto: Pål Jansen).


Rommelmarkt De Rots

In gemeenschapshuis De Rots in Boxtel wordt zaterdag 1 september tussen 13.00 en 16.00 uur weer een rommelmarkt gehouden. Een kraampje huren kost vier euro. Reserveren kan via tel.: 06-22 77 17 72 of e-mail: kuijlen_wim@hotmail.com. Bezoekers mogen gratis naar binnen.