Uit het wegdek van de Oude Dijk in Liempde zijn deze week de kinderkopjes verwijderd. (Foto: Gerard Schalkx).
Uit het wegdek van de Oude Dijk in Liempde zijn deze week de kinderkopjes verwijderd. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

MUZITAAL ZET DOOR NA SCHOOLVAKANTIE

De Gouden Poepklapper het hele jaar te horen?

We poepen allemaal

en leren de Nederlandse taal

We dansen en voetballen elke dag

We hebben allen een mooiere lach

Breakdance op coole muziek

Dansen we voor het publiek

Bling bling, we zijn uniek

We zijn heel erg authentiek

VERVOLG VOORPAGINA

Misschien worden het geen hits. Of misschien ook wél: wie weet... De kans is echter groot dat De Gouden Poepklapper en het rapnummer over breakdance nog wel eens te horen zijn het komende schooljaar. De twee liedjes zijn bedacht door een kleine twintig basisschoolleerlingen tijdens de pilot van MuziTaal: de zomerschool waar muzikale taallessen worden gegeven. Spelenderwijs welteverstaan, want ook voor de kinderen is het vakantie. Maar na de zomer stopt het project niet...

Brede Scholen Boxtel (BSB), die basisonderwijs ondersteunt met na- en tussenschoolse leerprojecten als deze, heeft voor dit jaar MuziTaal zelf georganiseerd. ,,De bedoeling is dat we het straks overdragen aan het basisonderwijs", vertelt directeur Ghislaine de Brouwer. ,,De scholen kunnen het verder uitbouwen."

VERVOLG

De zomerschool duurde een week, maar zal ook in het reguliere schooljaar een vervolg krijgen, vertelt De Brouwer. ,,Komend jaar zijn er vijf blokken van vier à vijf weken waarin MuziTaal terugkomt." Nu ligt de focus met name op muziek, maar er waren deze week ook al lessen waarin dans en theater aan bod kwamen. Tijdens de lesblokken MuziTaal van komend jaar staat dan ook iedere keer weer iets anders centraal. ,,Breakdance, zang, theater, muziek", geeft De Brouwer als voorbeelden. ,,Zo werken we: op ieder project dat we starten, komt een vervolg."

Morgen, vrijdag 17 augustus wordt de muzikale taalweek in de aula van basisschool De Vorsenpoel afgesloten voor ouders en genodigden. Dan geven de kinderen een presentatie van wat zij deze week allemaal gedaan hebben.


INCIDENTENTEAM BIJ OUDE SPOORRAILS

ProRail start met ontmantelen van Duits Lijntje bij Keulsebaan

PÅL JANSEN

ProRail is begonnen met het saneren van het Duits Lijntje. Maandag stonden er diverse wagens van het team Incidentenbestrijding van de spoorwegorganisatie bij het deel dat naast de Keulsebaan ligt. ,,De incidentenbestrijders helpen bij het ontmantelen van het Duits Lijntje", licht woordvoerder René Vegter toe.

Er zijn diverse plannen voor het Duits Lijntje in de maak. De gemeente Meierijstad kocht een deel van de oude goederenspoorlijn en wil diverse landschappen daarmee aan elkaar koppelen. Ook wordt het dan mogelijk om tussen Veghel en Uden een deel van een snelfietswegtraject te realiseren.

De gemeente Boxtel op haar beurt heeft het deel bij de Keulsebaan nodig op het moment dat die weg verbreed wordt naar vier rijbanen. Dit vanwege de maatregelen die genomen worden als gevolg van het sluiten van de dubbele overweg. Echter, daarvoor moet de oude spoorlijn wel verwijderd worden. De incidentenbestrijders helpen dan bij zaken als het verwijderen van oude relaiskasten die er nog langs staan. (Foto: John van Lierop/ProRail).


START AANLEG 7 KILOMETER LANGE ROUTE

Keien uit de grond voor aanleg van rolstoelpad

De kruising Oude Dijk, Heesterbos en Klein Hoekje is voorlopig even niet begaanbaar voor mensen in een rolstoel. Daar zijn gisterochtend namelijk de werkzaamheden gestart voor de aanleg rolstoelpad dat in Liempde komt te liggen. Leuk detail: de kinderkopjes worden gebruikt voor de herinrichting van de Boxtelse Markt.

Dankzij een burgerinitiatief krijgt Liempde zeven kilometer aan rolstoelvriendelijke paden vanaf de verschillende wijken en buurten naar het centrum. In de Oude Dijk worden onder meer de kinderkoppen op de kruisingsvlakken vervangen door klinkers. Ook wordt een aantal bomen verwijderd omdat de wortels de stenen omhoog duwen en worden de hobbelige oversteekplekken vervangen door gebakken klinkers.

De komende periode staan ook de herinrichting van de kruising Roderweg-Barrierweg en het voetpad langs de Roderweg op de planning. De verwachting is dat begin oktober de werkzaamheden starten.

Om de kasseien uit het Liempdse wegdek bruikbaar te maken voor Boxtel, worden deze eerst nog vlak gezaagd door projectontwikkelaar Rasenberg Infra, die de werkzaamheden op zich heeft genomen.

Gemonde

Gimmese Kapel

De Gimmese Kapel verzorgt op zondag 19 augustus een optreden op het terras van café De Schuif aan de Dorpstraat in Gemonde. De muzikanten brengen een repertoire ten gehore dat varieert van Hollandse hits tot Tsjechische volksmuziek. Het gratis concert start vanaf 14.30 uur.


Afbeelding