Afbeelding
Foto:

ROND KERK EN ORION BESTAAT EEN HALVE EEUW EN VIERT FEEST

'Met positieve energie bereik je veel'

RENS VAN DEN ELSEN

Stichting Rond Kerk en Orion (RKO) in Lennisheuvel bestaat een halve eeuw. Om deze mijlpaal te vieren, houdt het bestuur zaterdag 25 augustus een feest voor het hele dorp. De komst van de stichting veranderde veel voor Lennisheuvel, in gunstige zin. ,,Toen bleek dat bepaalde zaken wél geregeld konden worden, kwam er veel positieve energie vrij. Vóór die tijd was dat ondenkbaar."

Aan het woord is Jan van Bragt, één van de grondleggers van het parochieberaad, waaruit later stichting RKO voortkwam. Samen met Henk van Oosterhout, de toenmalige pastoor Tilman, Tinus van de Struijk en Jan Strik sr. legde hij de basis voor het overlegorgaan zoals dat vijftig jaar later nog bestaat in het kerkdorp. ,,Toen ik in Lennisheuvel kwam wonen, was er nog niet veel te beleven en de kerk en gemeenschapshuis Orion hadden duidelijk een opknapbeurt nodig. We wilden wel iets organiseren, maar vanuit de gemeente en het bisdom kwam echter geen steun. We zijn toen met een enquête langs de deuren gegaan om de behoefte te peilen voor zoiets als een kaart- of sportclub en om geld op te halen. Daar kregen we veel respons op, maar wel met de gedachte 'dat komt toch niet van de grond'", aldus Van Bragt.

Toch gingen de mannen voortvarend aan de slag, want nog in hetzelfde jaar, het was 1968, werd een parochieberaad opgezet met de gedachte dat je samen meer bereikt dan alleen. De eerste stap was het oprichten van diverse clubs en het benoemen van de bijbehorende besturen. Jan Dekkers, destijds voorzitter van Orion, kan zich de vergadering nog goed herinneren: ,,Bij de vraag wie de kar voor een club wilde trekken, bleef het vaak stil. Wie kuchte werd voorzitter." Het maakte veel los en al snel was er een levendig verenigingsleven in Lennisheuvel.

Er werd ook daadwerkelijk meer bereikt, want doordat de stichting iedereen bij elkaar bracht, ontstonden veel nieuwe initiatieven. Inwoners sloegen de handen ineen en zorgden er zo voor dat onder meer de kerk en het gemeenschapshuis een frisse aanblik kregen. In de loop van de jaren werd er ook een speeltuin opgetuigd en van recentere aard is de ontwikkeling van natuurpark Boscheind.

SPREEKBUIS

In de huidige vorm zorgt RKO ervoor dat alle voorstellen, wensen en ideeën die in het maandelijkse dorpsberaad naar voren komen, onder de aandacht komen van de juiste instanties. Waar het voorheen vooral ging om het samenbrengen van de diverse organisaties en verenigingen in het dorp, kwam later ook het contact met de politiek tot stand en werd er kritisch gekeken naar de verkeersafwikkeling in en rond Lennisheuvel. Het orgaan dient nu als spreekbuis voor de gemeente. Het doel van de stichting is in al die jaren echter hetzelfde gebleven: de leefbaarheid van Lennisheuvel bevorderen.

Via het parochieblad, dat ook Rond Kerk en Orion heet en eens per maand bij alle inwoners in de bus valt, wordt uiteen gezet wat er in het dorpsberaad is besproken. Dekkers: ,,Het blad heeft eigenlijk een soort evolutie doorgemaakt. In de beginjaren waren het alleen de notulen die iedereen thuis kreeg. Later is die informatie vormgegeven tot het boekje dat nu nog bestaat."

Het huidige bestuur kijkt trots terug op de afgelopen vijftig jaar en prijst de oprichters in hun vooruitziende blik. ,,Zonder hen had ons dorp er ongetwijfeld heel anders uitgezien."

FEEST

Het jubileum van RKO wordt 25 augustus groots gevierd in Lennisheuvel. Voor de sportievelingen start om 11.00 uur het eerste jeu-de-boulestoernooi van het dorp. In teams van twee personen spelen de deelnemers in het vernieuwde park en speeltuin naast de kerk. Deelname aan het toernooi kost vijf euro. Inschrijven is mogelijk via p.kamps@gmail.com.

Ook wordt deze dag de nieuwe vlonder en het water-speelelement in natuurpark Boscheind officieel in gebruik genomen. Deze zijn beide door lokale bedrijven gemaakt. De extra onderdelen in het park moeten zorgen voor een extra beleving in het gebied.

De jubileumfeestelijkheden starten officieel om 15.00 uur met een woordje van wijkwethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel. Tussen Orion en de kerk is van alles te beleven. Zo is er muziek van de Beyersland Kapel en fanfare Sint-Arnoldus en is er een artiest bij café Meneer Klaver, zijn er workshops voor volwassenen in de kerk en kunnen kinderen zich uitleven op een stormbaan, in de zweefmolen, op de mini-scooters en tijdens het laserschieten. Daarnaast is er een kleine markt waar lokale ondernemers zich presenteren. Vanaf 17.30 uur hebben alle bezoekers de mogelijkheid om een hapje te eten bij een van de verschillende foodtrucks. Vanaf 20.00 uur barst het feest los in Orion en is er muziek van de band 073 en dj Smokey and the Bandit.

VOOR HET HELE DORP

De organisatie is trots op het programma. RKO-bestuurslid Stefan van de Nieuwenhof: ,,Alles is met en door lokale ondernemers opgezet. Alleen voor de feestavond hebben we barpersoneel ingehuurd. Zo kan iedereen op dat moment genieten van een drankje. Het is immers feest voor het hele dorp."

Van Bragt is bij het jubileumfeest vanwege privé-omstandigheden niet aanwezig en ook bij de stichting is hij al ruim dertig jaar niet meer betrokken. ,,Ik bemoei me er ook niet meer mee, maar ik betaal wel netjes de contributie."

FOTO BOVEN: Stichting Rond Kerk en Orion viert zaterdag 25 augustus feest vanwege het vijftigjarig bestaan. Jan van Bragt (links) was één van de grondleggers. Ook Jan Dekkers (rechts op de foto) heeft veel gedaan voor Lennisheuvel. (Foto: Rens van den Elsen).


Excursie door Liempde

De gidsen van Gastvrij Liempde houden zondag 19 augustus een bijzondere wandelexcursie langs 'verborgen plekken' in Liempde: in het centrum, rond de kerk, maar ook op het kerkhof. De wandeling start om 10.00 uur bij bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 en duurt circa twee uur. Deelname kost vijf euro. Meer informatie via e-mail: info@sppill.nl of telefoonnummer: 06-83 24 62 26.