Afbeelding
Foto:

JAN SWINKELS RESTAUREERT LIJST

'Nieuwe' Jan Kruijsen voor museum MuBo

HENK VAN WEERT

Met de ondertekening van een bruikleenovereenkomst heeft het Boxtelse museum MuBo gisteren opnieuw een schilderij van Jan Kruijsen aan haar collectie toegevoegd. Het aantal komt daarmee op zes, meldde secretaris Willem van Vossen.

MuBo heeft een bloemstilleven in langdurige bruikleen gekregen van Angeline Rensen- van Dijk. Het schilderij stond te verstoffen in haar berging nadat het jarenlang in de woning hing van haar ouders op Hoogheem. ,,Hier hangt het veilig én is het voor iedereen te bewonderen", sprak Rensen tevreden nadat zij met Van Vossen het contract had getekend.

Het schilderij is ook afgebeeld in het boek 'Het leven is de grootste kunst' dat historicus Frank van Doorn, bestuurslid van Heemkunde Boxtel, eerder dit jaar publiceerde over de in Liempde geboren kunstenaar. Om die foto te kunnen maken kwam het doek al even uit het schuurtje van de familie Rensen. Later werd het daar weer teruggezet.

Nadat het opnieuw tevoorschijn werd gehaald om het over te dragen aan MuBo, bleek dat de lijst na herplaatsing in de berging waterschade had opgelopen. Die is vakkundig gerestaureerd door Jan Swinkels, oud-docent van SintLucas en vrijwilliger van het Boxtelse museum. Hij heeft ook het doek schoongemaakt dat flink onder de nicotine zat.

Van Vossen meldde dat in het MuBo-depot inmiddels ook de collectie van het eerder dit jaar gesloten museum Kruysenhuis in Oirschot is opgeslagen.

FOTO ONDER: Angeline Rensen- van Dijk heeft een schilderij van Jan Kruijsen in langdurige bruikleen gegeven aan museum MuBo. Jan Swinkels (links) restaureerde de lijst en maakte het doek schoon. (Foto: Henk van Weert).