'Er staat een mooiere Markt tegenover'

PÅL JANSEN

,,Ik vind het verschrikkelijk", zegt mevrouw Smetsers over de tijdelijke verhuizing van de weekmarkt naar de Hendrik Verheeslaan. ,,Zó ongezellig." Het is even een gemis voor het centrum, maar Luc Broos van stichting Centrummanagement houdt de moed er in: ,,Er staat iets moois tegenover."

Hoewel Smetsers de tijdelijke verhuizing niet ziet zitten, kan ze er ook weer haar voordeel uit halen. ,,De kraamhouders worden mijn buren", vertelt ze. Het is iets praktischer qua afstand, maar: ,,Ik vind vooral het rondje lopen op de Markt gezellig. Bij ons is het één rechte straat."

De kraamhouders kennen de Hendrik Verheeslaan goed, aangezien dat hun uitwijklocatie is tijdens evenementen als de aanstaande Boxtelse kermis. ,,Maar dan staat er normaal gesproken maar 50 tot 60 procent van de wagens en hoeft er niemand op het nabijgelegen grasveldje te staan", zegt kraamhouder Walter Waals. Bij droog weer is dat geen probleem. Maar als het gaat regenen, staan de ondernemers in de drab, stelt de sokken- en kousenondernemer. Vishandelaar Hugo Koelewijn: ,,We hopen dat daar nog een oplossing voor komt."

De weekmarkt brengt elke vrijdagochtend veel volk op de been. Om het publiek straks toch naar het centrum te trekken, is het Centrummanagement samen met de gemeente Boxtel een actie gestart. Broos bracht die vrijdag samen met wethouder Eric van den Broek onder de aandacht. ,,Koffiemunten!", zegt hij enthousiast. ,,Als mensen op de weekmarkt zijn geweest, dan kunnen ze op de Markt een gratis kopje koffie krijgen. Zo hopen we de dip voor de Boxtelse horeca en winkeliers een beetje op te vangen." (lees ook elders op deze pagina).

Of de actie mevrouw Smetsers zal overtuigen om de komende maanden op vrijdagochtend naar het centrum te komen, is nog de vraag. Naar de weekmarkt blijft ze in ieder geval gaan, óók op de Hendrik Verheeslaan: ,,Ik blijf niet weg! Ik moet gewoon mijn groentes hebben." Een kraamhouder haakt in op het gesprek: ,,De beste groentes die er zijn."