Afbeelding
Foto: Pål Jansen

KRAAMHOUDERS NEMEN ZELF DE ORGANISATIE IN HANDEN

'Weekmarkt in voorjaar zelfstandig'

Het is rustig tijdens de weekmarkt. Een aantal ondernemers is op vakantie, dus vallen er een paar gaten op het plein. Ook zijn er minder bezoekers dan normaal. Het is officieel de laatste dag van de bouwvak en veel mensen zijn 'blijkbaar' nog niet terug. Blijkbaar, want volgens sokken- en kousenondernemer Waals is het over het algemeen prima toeven in Boxtel. ,,We mogen niet klagen", zegt hij met gevoel voor understatement. ,,Het aantal kramen is stabiel en er loopt altijd wat volk. Dit is ook een van de mooiere kleine markten in de regio." Ook visverkoper Koelewijn is tevreden. ,,Nu zijn veel ondernemers weg, maar de rest van het jaar is het hier altijd vol."

EIGEN MANAGER

De twee mannen zitten in de Boxtelse marktcommissie waaraan ook de Markthoreca, Centrummanagement en Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel deelnemen. Het afgelopen jaar is het veelvuldig gegaan over de verzelfstandiging van de weekmarkt. Het college van B. en W. liet daarvoor in april 2017 een 4.000 euro kostend haalbaarheidsonderzoek uitvoeren door stichting De Markt van Morgen, een initiatief van de branchevereniging voor de ambulante handel. ,,Op zich verandert er vrij weinig", vertelt Koelewijn. ,,Behalve dat wij dan een eigen manager inhuren. Nu levert de gemeente een marktmeester aan."

Valkenswaard

Boxtel is niet de enige plek waar er wordt gekeken naar het zelfstandig maken van de weekmarkt. Dat gebeurt op 42 plaatsen door heel Nederland. Bovendien hebben kraamhouders op twintig plekken in Nederland al de organisatie in eigen handen genomen via De Markt van Morgen. Waals vindt Valkenswaard een goed voorbeeld: ,,Daar is elke week een leuke actie, er zijn muzikanten en artiesten. We hebben ook keer een auto weggegeven", zegt hij.

Hoewel die auto wat hooggegrepen is voor de Boxtelse weekmarkt - 'Een fiets? Zou zomaar kunnen' - wordt het met een eigen 'marktmanager' eenvoudiger om acties te ontplooien, volgens Koelewijn: ,,We houden dan ook meer geld over voor reclame en acties. Het is vrij lastig om als gemeente in te schatten wat er precies leeft bij de ondernemers." De kraamhouders weten zelf het best waar zij behoefte aan hebben, beredeneert de vishandelaar.

Er is inmiddels een voorlopig bestuur opgericht dat het proces verder begeleidt met Koelewijn, Waals en nog twee andere personen. Ook De Markt van Morgen helpt mee met het opzetten van de nieuwe organisatie. Dat gaat echter pas, zoals gemeld, in het voorjaar gebeuren. Dus nadat de kraamhouders zijn teruggekeerd van de tijdelijke locatie aan de Hendrik Verheeslaan.

Daar vindt de weekmarkt namelijk de komende maanden plaats; na de Boxtelse kermis start de herinrichting van de Markt. Meer over de verhuizing elders op deze pagina.

FOTO BOVEN GROOT: Het gaat goed met de Boxtelse weekmarkt volgens Waals en Koelewijn. Dat het op de laatste dag voor de verhuizing naar de Hendrik Verheeslaan wat rustiger was, had alles met de vakantie te maken.

FOTO BOVEN KLEIN: Viskraamhouder Hugo Koelewijn kijkt uit naar de verzelfstandiging van de Boxtelse weekmarkt. Komend voorjaar moet het zover zijn. (Foto's: Pål Jansen).


Selissen komt in beweging bij start schooljaar

De eerste week van het nieuwe schooljaar gaat in de Boxtelse wijk Selissenwal sportief van start. De reden is de plaatsing van gekleurde palen, stoeptegels met plaatjes en pijltjes in de wijk. Bewoners wordt van maandag 20 tot en met vrijdag 24 augustus duidelijk gemaakt waar deze voor dienen onder de noemer Selissenwal Beweegt.

Samen met de Prinses Amaliaschool, Buurtsport Boxtel, GGD en Jongerenwerk R-Newt gaat Platform Selissen onder meer het doel van de Magere Josjes (palen) en de beweegroute Kwiek onder de aandacht brengen. Ook worden alle initiatieven gericht op beweging in de wijk voor het voetlicht gebracht.

Maandag start Selissenwal Beweegt om 08.00 uur met verschillende acts bij de kleurrijke palen die door de hele wijk staan. Deze zijn geplaatst om veilige oversteekplaatsen te markeren voor onder meer de schoolgaande jeugd. Dinsdag houden de diverse sportclubjes in Selissenwal hun activiteiten; zij nodigen iedereen uit om mee te doen. Woensdag wordt de Kwiekroute officieel in gebruik genomen en donderdag is er een sport- en spelmiddag voor de hele buurt. Dit alles vindt plaats rondom Reginahof. De week wordt vrijdag afgesloten met een spelletjesmiddag in en rond de Prinses Amaliaschool en gemeenschapshuis De Walnoot.

Afbeelding