Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Boogschutter, Steenbok, Tweelingen, Schorpioen, Waterman, Weegschaal en Leeuw. Waar de Hoogheemflats voorheen werden voorheen (en vaak nog) aangeduid met de nummers 1 tot en met 7, kregen ze in 1996 nieuwe namen die verwezen naar tekens uit de dierenriem. In 2018 is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste flat in de wijk Oost verrees. De jaren daarna volgden nog zes hoogbouwcomplexen. Brabants Centrum staat uitgebreid stil bij het jubileum met een maandelijkse serie. Vandaag het laatste deel: in gesprek met Ferry en Emy van den Aker.

Allebei zijn ze geboren en getogen in Boxtel. Ferry groeide op in Breukelen, terwijl Emy in de wijk Oost speelde en naar school ging. Tijdens Koninginnedag - inmiddels alweer jaren geleden - leerden ze elkaar kennen en kregen ze uiteindelijk een relatie. En dat betekende: samenwonen. ,,We reageerden op huurwoningen, maar vielen telkens buiten de boot", vertelt Ferry. Tot hun huidige flat op Hoogheem negen jaar geleden vrij kwam. ,,Vroeger werd altijd in de krant vermeld aan wie huurwoningen werden toegewe-


Hoogheem staat
twee dagen stil bij
gouden jubileum

De lijnen met vlaggetjes wapperen al een week. Ze zijn vervaardigd door flatbewoners en hangen aan de balustrades van de galerijen en markeren het gouden jubileum van Hoogheem. Dit jaar is het namelijk precies vijftig jaar geleden dat de eerste flat in de wijk Oost verrees. Reden voor een uitgebreid feest op zaterdag 25 en zondag 26 augustus.

,,Om alle bewoners van de hoogbouwcomplexen iets te bieden, hebben we gekozen voor een gevarieerd programma", vertelt penningmeester Rita van Berkel van de Huurders Vereniging Hoogheem. En dat lijkt aan te slaan: 150 mensen hebben zich aangemeld voor (een van) de activiteiten. Inschrijven kon tot begin augustus en is niet meer mogelijk.

Het feestweekend wordt afgetrapt met een brunch op zaterdag 25 augustus voor alle vrijwilligers van Hoogheem en de mensen die langer dan veertig jaar in een van de complexen wonen. ,,Alle activiteiten worden gehouden in en om De Rots", zegt Van Berkel. ,,Op één programma-onderdeel na." Genodigden mogen zaterdag tussen 14.00 tot 16.00 uur een ritje maken met een speciale paardentram. Die rijdt vanaf De Rots naar de Voedseltuin bij De Kleine Aarde. Daar kunnen deelnemers genieten van koffie met gebak. De mensen die niet met de tram meegaan, kunnen plaatsnemen bij De Rots.

BORREL EN BUFFET

Voor de kinderen die op Hoogheem wonen of regelmatig een bezoek brengen aan hun grootouders in de complexen, organiseert Buurtsport Boxtel van 14.00 tot 16.00 uur sportieve activiteiten. De middag wordt omlijst door de Boxtel City Band en na afloop rijdt de frietkar van cafetaria 't Lambertje voor. 's Avonds wordt nog een feest gehouden met medewerking van Disco M'n Bruur. De hapjes worden verzorgd door mensen van de nabijgelegen moskee. Een dag later, op zondag 26 augustus, kunnen mensen 's middags nog genieten van een borrel en een buffet in De Rots.

zen. Achter de flat op Hoogheem stond toen een andere naam, maar uiteindelijk werden we tóch door de woonstichting gebeld voor een bezichtiging", zegt Emy. ,,Volgens mij waren we vijfde. In die tijd voerde de woonstichting gesprekken met inwoners of ze geschikt waren om op Hoogheem te wonen. Daardoor vielen enkele mensen af. Ook was er iemand die het financieel niet rond kreeg, waardoor wij in aanmerking kwamen. We moesten er tijdens de bezichtiging wel even doorheen kijken, hoor", voegt Ferry toe. ,,De vrouw voor ons was de eerste bewoonster van deze flat en er was weinig onderhoud gepleegd."

EIGEN MEUBELS

Schuren, behangen, schilderen, nieuwe vloer leggen, asbest verwijderen: na enkele klusweken trokken Ferry en Emy in hun flat op de tweede verdieping van complex Waterman. ,,We hadden er met-


Kozijnen leveren
voor complexen:
een monsterklus

,,Ieder appartement op Hoogheem heeft gemiddeld vijf kozijnen. Dus tel maar uit hoeveel we er hebben geplaatst", grinnikt Jo van Berkel (88). Een snelle berekening leert dat er ruim tweeduizend ramen in de zeven gebouwen zitten. Allemaal geleverd door voormalig timmerbedrijf De Bever. Hier en daar zijn wat hardhouten kozijnen vervangen, maar het grootste deel zit er nog steeds in. Een stukje historie...

,,Het was een monsterklus. In die tijd waren er nog geen liften in de complexen", blikt Van Berkel terug. ,,Heel soms konden we gebruikmaken van een lier, maar het was toch veel sjouwwerk voor ons. We liepen op trappen zonder leuningen waarbij veel vuil op de treden lag. Dat was behoorlijk gevaarlijk. Er is zelfs iemand tijdens de werkzaamheden overleden na een val."

De man is oorspronkelijk afkomstig uit Vught en woont inmiddels alweer veertien jaar in Boxtel. ,,Hoewel ik allerlei klussen in Nederland had, waren de werkzaamheden op Hoogheem uniek. ,,In die tijd had je nog geen hoge flats in de regio." Of hij last had van hoogtevrees? ,,Nee hoor, echt niet!"

een een goed gevoel bij", zegt Emy. ,,Zo hebben we een mooi uitzicht op de speeltuin. En de ruimte die je krijgt voor een relatief lage huurprijs: dat vind je bijna nergens anders in Boxtel." Het stel kreeg van familie en vrienden allerlei tweedehands meubels. Ferry: ,,Heel fijn om zo te kunnen starten, maar pas toen we de woning met zelfgekozen meubels inrichtten, voelde het voor mij als een thuis." Ook het contact met de buren is goed. ,,Onze galerij bestaat uit bewoners van alle leeftijden", aldus Emy. ,,Iedereen staat open voor een praatje, dat is fijn." Onveilig hebben ze zich nooit gevoeld op Hoogheem. ,,Net voordat we in onze flat trokken, vond een schietpartij plaats voor de ingang van het complex. Gelukkig is zoiets daarna niet meer voorgekomen."

EXTRA RUIMTE

Inmiddels heeft ook speelgoed een prominente plek gekregen in de woning van Ferry en Emy. Vier jaar geleden werd dochter Lieke geboren. ,,Onze geplande werkkamer werd uiteindelijk een kinderkamer", lacht Ferry. ,,We kozen bewust voor de middelste slaapkamer, zodat Lieke extra veel ruimte heeft om te spelen."

Dat Ferry en Emy uiteindelijk al negen jaar in een flat op Hoogheem zouden wonen, hadden ze vooraf nooit verwacht. ,,Ik groeide op in Breukelen en kwam daardoor weinig in Oost", legt Ferry uit. ,,Herinneringen aan Hoogheem heb ik niet echt; de flats stonden er gewoon." Voor Emy gold hetzelfde, ondanks dat ze wél in Oost opgroeide. ,,Ik ging op school naar De Vorsenpoel en mavo Wilgenbroek en was op een andere kant van de wijk georiënteerd."

Hoogheem heeft voor Ferry en Emy één nadeel: het koppel beschikt niet over een tuintje. ,,En dat ben ik van huis uit juist zo gewend. Het is ook de reden dat ons balkon zo groen is", lacht Emy. ,,Voorheen verbouwde ik zelf ook groenten op het balkon. Nu houd ik het bij kruiden. Leuk om daar thee van te maken, toch? Bovendien vind ik het ook belangrijk dat Lieke leert waar groenten, fruit en kruiden vandaan komen."

Met een schuin oog houdt het stel momenteel de website van de woonstichting in de gaten, op zoek naar een woning. Mét een tuintje. Ferry: ,,Dat is nu ons enige gemis."

FOTO BOVEN: Ferry en Emy van den Aker met hun dochter Lieke. (Foto: Peter de Koning).

Economie

Vlechtcursus Ciseaux

Mensen die moeite hebben met het vlechten van de haren van hun (klein)dochters zijn op zaterdag 6 of 13 oktober welkom bij haarstudio Ciseaux aan de Van Beekstraat in Boxtel. De kapsalon organiseert op die dagen een basiscursus vlechten. De kosten voor de cursus bedragen vijftien euro. Neem voor meer informatie of inschrijvingen contact op met de kapsters van Ciseaux via telefoonnummer (0411) 67 33 59.

Afbeelding
Afbeelding