Tijdens de Jeugdvakantieweek in Liempde zijn de kinderen vier dagen lang onder de pannen, niet alleen met bouwen, maar ook met knutselen. (Foto: Gerard Schalkx).
Tijdens de Jeugdvakantieweek in Liempde zijn de kinderen vier dagen lang onder de pannen, niet alleen met bouwen, maar ook met knutselen. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

JEUGD IN DE REGIO BOUWT IN PAAR DAGEN TIJD AAN EEN EIGEN HOUTEN DORP

'We gaan een hele grote feesthut maken!'

RENS VAN DEN ELSEN

Honderden kinderen hameren en zagen erop los deze week. In Boxtel, Liempde en Lennisheuvel zijn de plaatselijke bouwdorpen dinsdag en woensdag van start gegaan. Deze duren nog tot morgen, vrijdag 17 augustus. Esch begon al op maandag met timmeren en sloot de activiteiten gistermiddag af met een mini-markt.

Dit jaar waren er ook een aantal bijzondere edities: in Boxtel werd het Kindervakantiewerk voor de vijfde keer in de huidige opzet gehouden en in Liempde vindt de Jeugdvakantieweek (JVW) alweer voor het tiende jaar plaats. De redactie nam een kijkje op het veld achter jeugdhuis Pius X aan de Heidonk, waar de kinderen dinsdag al druk in de weer waren met planken, pallets, hamers en spijkers. Samen met hulp van enkele handige vaders...

De JVW staat dit jaar in het teken van Feestpop-festival. Dat uit zich niet alleen in de dj-cursus van Press Play uit 's-Hertogenbosch, die alle kinderen morgen krijgen. Ook kreeg het terrein een soort mini-festivallook met elpees en gitaren in de bomen. Voorzitter Mieke Beerens is trots op wat alle vrijwilligers van de organisatie dit jaar neer hebben gezet. ,,Elke keer is het weer hartverwarmend om te zien hoeveel mensen, clubs en ondernemers zich inzetten voor deze dagen. Ofwel ze leveren materiaal, sponsoren eten of ze komen een paar dagen helpen. Dat doet ons als organisatie deugd."

TERUGLOOP

Zo'n 260 kinderen rennen, bouwen en klimmen dit jaar op en rond het terrein van de JVW. ,,We kunnen zo'n driehonderd deelnemers aan, maar je merkt dat het aantal leerlingen op school wat terugloopt. Daar krijgen wij automatisch ook mee te maken." Zorgen maakt Beerens zich echter niet. ,,We hebben net zoveel deelnemers als vorig jaar, dus er is gelukkig nog genoeg enthousiasme onder de kinderen om weer mee te doen aan het bouwdorp. En voor de vrijwilligers is het ook ieder jaar weer een gezellige boel. Ze komen steeds weer terug, zelfs al doen hun eigen kinderen al jaren niet meer mee."

De broers Jan, Rien en Bert van de Langenberg beamen dat. Ze helpen al lange tijd mee aan het bouwdorp, Jan negen jaar en Rien en Bert zeven. ,,We delen hier gezellig met een groepje opa's hout uit aan die kleine mannen", vertelt Rien. De drie pensionado's vermaken zich prima en leunen relaxed op het hek waarachter een gigantische stapel pallets ligt. Regelmatig komen kinderen naar hen toe om extra bouwmaterialen te halen voor hun hut. Jan vertelt met een lach: ,,Het is mooi om te zien hoe de jongste groepen zo fanatiek zijn met bouwen. De ouderen zijn wat drukker. Tussen al die jeugd voelen ook wij ons weer jong."

GESLOOPT

Vlakbij staan Joske (8) en Sterre (10) te kijken naar hoe enkele jongens bezig zijn met een hut. De tweede verdieping wordt net gemaakt. Ze geven toe dat ze nog niet veel timmerwerk hebben verricht. ,,Ik vind het wel leuk om te bouwen, maar ik heb eigenlijk meer zin in de spelletjes. Er staat een grote klimtoren en daar wil ik graag in", geeft Sterre stoer aan. Op dat moment komen de jongens erbij. ,,Ze hebben de deur gesloopt", roept één van de jeugdige timmermannen. Joske en Sterre beginnen verlegen te lachen: ,,Ja, dat klopt, maar dat ging per ongeluk!"

Op het andere veld zijn de kinderen uit groep zes, zeven en acht bezig met allerlei activiteiten. Dat gaat van klimmen in de toren van Scouting Boxtel, tot het bedwingen van een hindernisbaan op het terrein van gilde Sint-Antonius Abt. Ook zijn er creatieve workshops voor de jeugdige deelnemers. Zo kunnen ze hout beschilderen en met een pot en wat wol een lantaarn maken. Indy en Demi zijn net klaar met het knutselen van een dromenvanger en hebben het erg naar hun zin. ,,We mogen als bovenbouw zelf kiezen welke spelletjes we doen, dat maakt het extra leuk", zegt de tienjarige Demi. Indy, ook tien jaar oud, kijkt juist uit naar het moment dat ze met de pallets aan de slag mag. ,,We gaan er een echte grote feesthut van maken", zegt ze nu al trots.

Niet veel later is het terrein vrijwel leeg. Het is half één, tijd voor de lunch. Dat doen de kinderen allemaal thuis. De vrijwilligers en de organisatie eet de boterhammen in en rond de tent op. In de middag stroomt het veld weer vol voor een nieuwe ronde knutselen, survivallen en timmeren.

ANDERE BOUWDORPEN

In Boxtel werd het eerste lustrum van Kindervakantiewerk bij brede school De Wilgenbroek gevierd onder het toepasselijke thema 'Feestje!'. Niet alleen konden kinderen hier, zoals gebruikelijk, hun hutten bouwen. Er werden ook allerlei sportactiviteiten gehouden en natuurlijk is er morgen, op de laatste dag een disco om de feestelijkheden af te sluiten.

Bij gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel is het deze dagen ook een komen en gaan van jeugdige klussers. Met hout en hamers bouwden ze rond het thema 'camping' hun hutten. De afsluiting met ouders is morgen vanaf 18.30 uur in natuurpark Boscheind.

In Esch gooiden de regenbuien maandag nog wat roet in het eten, maar de andere dagen was het prima weer om buiten aan de slag te gaan. De kinderen bouwden hun creaties op aan de Venakkers. Gisteren, woensdag 15 augustus, werd alles weer afgebroken en werden de activiteiten afgesloten met een feestavond voor alle deelnemers.

Volgende week is de vakantie écht voorbij en gaat de school weer van start.

FOTO LINKSONDER: Camping is het thema van Bouwdorp Lennisheuvel. Met hamers en zagen werden fantasierijke hutten gebouwd. (Foto: Albert Stolwijk).

FOTO RECHTSONDER: Ook in Esch werd er de afgelopen week flink gewerkt in het bouwdorp aan de Venakkers. (Foto: Peter de Koning).

Vrolijke gezichten tijdens de start van het Kindervakantiewerk bij brede school De Wilgenbroek in Boxtel. (Foto: Remco Rooijakkers).
Afbeelding
Afbeelding