Afbeelding
Foto: Pal Jansen

(GEMONDSE) MOTORCROSSER AAST IN AUSTRALIË OP WK-TITEL

Kay geeft altijd vol gas voor de cross

PÅL JANSEN

Kay Karssemakers (14) uit Gemonde wil over anderhalve week niets liever dan nóg een wereldtitel in de wacht slepen na zijn zege in 2015. Op zaterdag 25 en zondag 26 augustus krijgt hij die kans op de crossbaan in het Australische Horsham waar het wereldkampioenschap in onder meer zijn leeftijdsklasse wordt verreden. De concurrentie moet komen van landgenoot Kay de Wolf en de Belg Liam Evers. ,,Wij zijn aan elkaar gewaagd. Er steekt niet echt iemand bovenuit", vertelt Kay. De jeugdige crosser zal in ieder geval alles op alles zetten om te winnen: niet alleen voor de eer, maar ook om zijn kansen als toekomstig professional te vergroten...

Kay is voorzichtig met uitspraken over zijn favoriete teams in de 'volwassen' motorcross. Er zijn uiteraard meerdere ploegen die hem in de toekomst kunnen contracteren. Kies je er één uit, dan ligt het uitsluiten van een ander team op de loer.

De motorcrosser wil niets liever dan zelf in het professionele circuit meedraaien. Het is een van de redenen dat het rijden van een grote (internationale) wedstrijd zoals de aankomende World Cup in


Vaandelteams
in actie tijdens
Toptoernooi MEP

Het sportpark van hockeyclub MEP staat van vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus in het teken van het jaarlijkse Summer Trophy Toptoernooi. De 32e editie van het evenement draagt dit jaar de naam van stichting Met je Hart.

MEP krijgt bezoek van tien teams uit binnen- en buitenland. Zo zijn de Boxtelse hockeyers ingedeeld in poule A met HCAS (Asten) en Royal Victory (Edem, België). De andere mannenpoule bestaat uit Leonidas (Rotterdam), Zwolle en Union (Malden). De vrouwenploeg van MEP neemt het op tegen Weert en Almere, terwijl de Terriërs (Heiloo), Zwolle en HBS Craeyenhout (Den Haag) in de andere poule de strijd met elkaar aangaan. Deze wedstrijden vinden plaats op vrijdag en zaterdag.

FINALES

Een dag later, op zondag 27 augustus, nemen de teams die op de plekken twee en drie eindigen het tegen elkaar op. De vrouwenfinale tussen de poulewinnaars vindt plaats om 14.30 uur, terwijl de eindstrijd bij de mannen om 16.00 uur begint. Stichting Met je Hart nodigt ouderen uit op het Toptoernooi. De groep brengt op zaterdag een bezoek aan sportpark Molenwijk en moedigt om 16.00 uur de vrouwenploeg van MEP aan, die dan uitkomt tegen Almere. Het volledige speelschema is te vinden op www.mhcmep.nl.

Horsham zo belangrijk is. ,,Door goed te presteren, kom je bij sponsors onder de aandacht", legt de tiener uit. ,,Ik wil verder in cross. En een goed team hebben is belangrijk."

Want naast hard door het zand kunnen scheuren en goed kunnen sturen, is het team rondom een coureur minstens zo belangrijk, weet de leerling van het Baanderherencollege. Het tunen van de motor, afstellen van het stuur: op internationaal topniveau kan elk detail het verschil maken.

BESTE COUREURS

Hoewel favoriete teams dus even buiten beschouwing blijven, geldt dat niet voor zijn favoriete crossers. ,,De besten vind ik momenteel Antonio Cairoli (negenvoudig wereldkampioen) en Jeffrey Herlings. Of Jorge Prado (17-jarig talent dat momenteel doorbreekt - red.). Die rijden heel netjes. Zij kunnen echt 'spelen met de baan'."

Wanneer deze huidige topmannen van de internationale motorcross tijdens een


Tennistoernooi
Merletten telt
400 tennissers

Het jaarlijkse open toernooi van tennisvereniging LTV De Merletten gaat morgen, vrijdag 17 augustus van start. Tot en met 25 augustus strijden ruim vierhonderd deelnemers in meer dan dertig categorieën om de eindzeges.

Toernooileider Casper von Harenberg kijkt uit naar de nieuwe editie: ,,Het belooft een geweldige week te worden. Zo nemen enkele regionale topspelers deel aan het toernooi." Het evenement staat dit jaar in het teken van een televisie-thema: RTL-TV De Merletten. ,,Zo hebben we onze eigen reporters, een livestream en is ons paviljoen omgetoverd tot tv-kantine," aldus Von Harenberg. Vrijdag 24 augustus is er een cocktailavond met hapjes, verzorgd door brasserie Cis. De wedstrijden beginnen doordeweeks om 17.00 uur en in de weekenden vanaf 09.00 uur. (Foto rechts: Yvonne Reijnders).

wedstrijd door de bochten scheuren, weten zij door hun goede stuurmanskunst hun snelheid te behouden, legt Kay uit. De motorcross kent echter meer uitdagingen en de Gemondse scholier heeft ook zijn specifieke kwaliteiten. ,,'Ze' zeggen dat ik goed ben in springen en dat ik de moeilijke bulten makkelijk haal", zegt hij bescheiden.

Kay tekent een aantal bulten op papier. ,,Stel dat er vlak voor een bocht twee zitten, dan spring door de lucht naar de tweede op zo'n manier dat ik ook goed uitkom voor de bocht." Simpel gezegd: Kay is sterk in het timen van zijn sprongen zodat hij ook goed landt en vervolgens zo snel mogelijk door kan rijden.

ZENUWEN

De kans is groot dat Kay's sprongkwaliteit nog goed van pas komt in de strijd om de wereldtitel. Echt zenuwachtig voor de belangrijke wedstrijd is de Gemondenaar nog niet. ,,Misschien wordt dat anders als we daar aankomen." Meer dan een gezonde spanning zal dat echter niet zijn: het is inmiddels al het vijfde wereldkampioenschap waaraan Kay meedoet. Hij kan bovendien wat langer wennen aan de omgeving (het is winter in Australië), dan zijn concurrenten: het jonge talent is wegens de vakantie al eerder op het continent.

Hoewel hij voor het kampioenschap nog kan trainen in Australië, mag dat op het parcours pas op de wedstrijddagen zelf zodat iedere deelnemer even vaak aan de beurt komt. Voor Kay maakt dat echter niet zoveel uit: ,,Je vindt de baan mooi of je vindt het niet. Stel dat 'ie 'niet ligt', dan ga je er ook alleen maar tegenop kijken."

Ellenlang het parcours verkennen zal dus niet gaan gebeuren. ,,Een dag van tevoren ga ik de baan bekijken", zegt hij. Want helemaal blanco de race ingaan, dat is dan weer het andere uiterste. Hij moet immers wel weten op welke plekken kansen liggen voor hem. En stel dat er een gaatje ontstaat om een plekje te winnen (met een risicootje)? ,,Dan pak ik hem", grijnst hij.

FOTO BOVEN GROOT: Mocht de Gemondse coureur de titel binnenslepen, dan zou dat voor de tweede keer zijn. Het crosstalent reed ook in 2015 in Spanje naar de winst. (Foto: familie Karssemakers).

FOTO BOVEN KLEIN: Kay Karssemakers (14) zal in dit tenue alles op alles zetten om de wereldtitel in de wacht te slepen. (Foto: Pål Jansen).


Afbeelding