...FILIPE VAN DEN BORNE...
...FILIPE VAN DEN BORNE... (Foto: Peter de Koning)

LIJMPOGING WETHOUDER MISLUKT

OCB-voorzitter staakt overleg met gemeente

PÅL JANSEN

Winkelier Filipe van den Borne stapt als voorzitter van de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB) uit het overleg met de gemeente Boxtel over de herinrichting van de Markt. Directe aanleiding lijkt het fietsparkeervak te zijn dat voor zijn winkel moet komen. Maar achter de schermen speelt er meer, ook bij andere belanghebbenden. ,,Als Filipe stopt, dan hebben we een groot probleem in het centrum", zegt centrummanager Berry Dankers.

Van den Borne is het niet eens met de fietsparkeervakken die voor zijn winkeldeur aan de Markt moeten komen. Net als de ondernemers van lunchroom Deegeluk, Daniels Gym en pizzeria Bella Italia aan de andere kant van het plein trouwens. ,,Maar zij gingen onlangs met een goede brief naar de gemeente. Terecht overigens: ik heb die ook ondertekend." Van den Borne vond echter geen gehoor.

Het voorval was de bekende druppel die de emmer deed overlopen. Jarenlang probeerde Van den Borne als OCB-voorzitter de winkeliers en horecaondernemers op één lijn te krijgen over de vernieuwing van de Markt. Hij voerde intensief overleg met de gemeente en zijn achterban. Nu de herinrichting na de kermis van start gaat en op het laatste moment wijzigingen in de plannen werden doorgevoerd zonder dat hij daarin werd gekend, is voor Van den Borne de maat vol. Hij stapt uit het Marktoverleg.

De afgelopen weken waren er lijmpogingen vanuit de gemeente Boxtel; zowel ambtelijk als door wethouder Eric van den Broek. De fietsvakken die bij Van den Borne voor de deur staan ingetekend blijven echter, laat de wethouder weten. Hij heeft van de gemeenteraad de opdracht om op de Markt parkeervakken voor 150 fietsen te realiseren. ,,Als ik het fietsparkeervak bij Van den Borne weghaal, dan moet ook het deel bij zijn buren weg. Het gaat dan om een vak voor zestig fietsen, meer zelfs." Van den Borne brengt daar tegenin: ,,De wethouder zou ook de raad kunnen overtuigen dat de fietsstalling ook niet aan mijn kant moet komen, maar dat daarvoor buiten de Markt een oplossing moet komen. Dat doet Van den Broek niet."

INSPIRATIEPLAN

Vorige week maandag had de wethouder een overleg met de Boxtelse ondernemer. Ze leken weer 'on speaking terms' te zijn, maar de kans is klein dat hij zich nog in gaat zetten, laat Van den Borne weten. Voor hem draait het namelijk niet alleen om de fietsvakken. De ondernemer werkte de afgelopen vier jaar mee aan het herinrichtingsplan voor de Markt én is de afgelopen jaren door de gemeente gevraagd om over verschillende onderwerpen met betrekking tot het centrum mee te denken. ,,De werkgroep Keulsebaan in het kader van de bereikbaarheid, de detailhandelsvisie van de gemeente... En als lid van de werkgroep Sfeer & Beleving van het Centrummanagement", geeft de ondernemer als enkele voorbeelden.

Als lid van de werkgroep Sfeer & Beleving werkte hij mee aan een inspiratieplan voor het hele centrum dat gedragen werd door ruim tachtig ondernemers. Dat werd in maart door de wethouders Van den Broek en Peter van de Wiel met enthousiasme ontvangen. Het feit echter dat


er nog een tweede stichting is die 50.000 euro kreeg om een plan voor de Stationsstraat te bedenken, steekt. ,,Zij mochten de Stationsstraat doen, wij de Rechterstraat. Zij kregen vijftig mille subsidie, wij dachten zo'n zelfde bedrag te ontvangen. Maar er was geen geld meer..."

SERIEUS GENOMEN

Zo zijn er tal van zaken die de ondernemer niet lekker zit. Ook vanwege de overleggen omtrent de herinrichting van de Markt. Bomen die zouden verdwijnen, blijven toch staan. Een lantaarnpaal voor een van de cafés wordt toch uit het plan geschrapt, autoparkeerplaatsen worden anders ingericht... Niet dat hij het per se oneens is met alle aanpassingen, maar als gesprekspartner die inmiddels vier jaar meedenkt over het herinrichtingsplan voor de Markt, had hij een proactievere houding van de gemeente verwacht. ,,Over al die aanpassingen is met mij niet gebeld of gecommuniceerd", vertelt Van den Borne. Voor hem is de maat ondertussen vol: ,,Je voelt je niet echt serieus genomen."

Als het gaat om meewerken aan de diverse plannen, stelt hij dat 'het in principe klaar is'. ,,De deur is nooit gesloten bij mij, maar op dit moment kan ik niet de motivatie opbrengen. Als de gemeente wil dat OCB meepraat, moet zij van goeden huize komen om ons te overtuigen."

AFHAKEN

Het afhaken van Van den Borne kan een enorme aderlating betekenen voor allerlei plannen die er zijn, stelt centrummanager Berry Dankers. ,,Als Filipe stopt, kunnen we een aantal boeken sluiten." Hij deelt de frustraties van de ondernemer. ,,We denken vaak dat we afspraken maken met de gemeente, maar dat blijkt niet zo", stelt hij. ,,Twee jaar geleden zei ik dat er een dino-bord moet komen dat mensen vanuit het Oertijdmuseum naar het centrum verwijst. Het staat er nog steeds niet. Het zijn soms kleine dingen, maar als ik alles bij elkaar optel, is het veel."

Een andere kartrekker van veel centrumplannen is voorzitter Richard Strik van de Boxtelse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en bestuurslid van het Centrummanagement. Hij is tevreden met zijn eigen onderneming (Kwalitaria Strik), maar onderschrijft het verhaal van Van den Borne. ,,Ons inspiratieplan voor het centrum: iedereen was ermee akkoord. En daar gaat het om: draagvlak. Dat was een utopie, maar wij hadden het. En nu ligt het stil", geeft Strik als voorbeeld. Wethouder Van den Broek ontkent overigens dat er niets gebeurt met het bewuste inspiratieplan. ,,Er wordt aan gewerkt binnen de gemeente."

Uitbater William van Dinther van café 't Hart van Boxtel, die zich ook vrijwillig inzet in een van de werkgroepen voor het centrum van de gemeente, voelt mee met Van den Borne. ,,Als ondernemer heb je het al erg druk. Ik snap zijn frustratie goed als je dan niet de gewenste resultaten krijgt", vertelt hij. ,,Het wordt tijd voor een gesprek met álle betrokken partijen in het centrum: waar staan we en wat gaan we doen?"

'LIJNEN KORT HOUDEN'

Wethouder Van den Broek laat weten: ,,Ik heb Filipe excuses gemaakt voor het gevoel dat hij over een deel van het proces heeft (hij is immers wel tevreden over de aanpassingen die we richting andere ondernemers hebben gedaan) en heb met hem afgesproken dat we de lijnen kort houden."

De gemeente heeft een uitgebreid inspraakproces gehouden omtrent de Markt: naast de genoemde centrumpartijen ook met bijvoorbeeld de bewoners, Fietsersbond et cetera. Desalniettemin bestaat er tussen de centrumpartijen en de gemeente een verschil van inzicht over de zorgvuldigheid waarmee dat proces is verlopen.

Wordt vervolgd...