Afbeelding
Foto:

ANTOON VAN DE WETERING HEROPENT TIJDELIJK ZIJN WINKEL

93-jarige even terug achter de toonbank

HENK VAN WEERT

Leegstaande winkelpanden aan de Stationsstraat zijn menigeen een doorn in het oog. Oók Antoon van de Wetering, die er tot zo'n dertig jaar geleden een winkel in ijzerwaren en gereedschappen runde. Toen hij zestig jaar werd, verhuurde hij zijn benedenverdieping aan Randstad. Nadat het uitzendbureau onlangs vertrok, besloot hij opnieuw 'achter de toonbank' te gaan staan. Binnenkort heropent hij zijn winkel. Op 93-jarige leeftijd...

,,Ik heb door de jaren heen zóveel verzameld, dat ik eigenlijk niet eens meer weet wat ik allemaal op zolder en in de werkplaats heb staan", grinnikt Antoon. Het is tijd om opruiming te houden. Letterlijk. Zoon Hans en diens vrouw Reen, die beiden nu vakantie hebben, vullen de schappen van de winkelrekken.

,,En we stoffen niets af. We denken dat mensen het leuk vinden om te komen 'graaien' tussen al die oude spulletjes. En dan mogen ze best zwarte vingers krijgen", grinnikt Hans. Hij is net als zijn zus Karin en broer Wim geboren in de woning boven de winkel. Net als Antoon zelf trouwens. Hij nam 61 jaar geleden de ijzerzaak over die zijn ouders in 1924 startten.

,,Mijn moeder runde de gereedschapswinkel, mijn vader de machinefabriek erachter. Die is voortgezet door mijn broer Geert. Je weet wel, nu Metaalperswerk Van de Wetering op bedrijventerrein Ladonk. Voordat mijn ouders zich hier vestigden was dit een sigarenwinkel én -fabriekje", weet de krasse Boxtelaar terwijl hij door het familiealbum met oude foto's bladert.

OUDE VOORRAAD

Langzaam vult de lege winkelruimte zich dezer dagen met kisten vol gesorteerde bouten, moeren en schroefjes. Ook met drukveren, spoelen voor kleine elektromotoren en nog heel veel meer. Allemaal oude voorraad van de winkel die in 1987 de deuren sloot. Achter in de zaak staan de kasten met tientallen laatjes nog waarin alles werd opgeborgen.

,,Met een maat ging ik ook vaak naar beurzen en zo. En daar kochten én kregen we van alles. Van speelgoedautootjes tot oude telefoons. Je kunt het zo gek niet noemen. Tja, ik was een échte verzamelaar. Dat was een leuke hobby voor de zondag, als de winkel was gesloten", vertelt Antoon.

Overigens leefde de oud-ondernemer niet voor de winkel en zijn gezin alléén: ,,Ik ben meer dan dertig jaar lid van de vrijwillige brandweer geweest, heb geruime tijd in de gemeenteraad gezeten namens de VVD en was bestuurslid van de winkeliersvereniging." Grinnikend: ,,Nee, ik heb me nooit verveeld, dat merk je wel. En dat is nóg zo. Ik woon nog altijd zelfstandig en rijd nog auto. Dat wil ik nog twee jaar proberen vol te houden. Tot mijn 95e..."

GAT IN DE MARKT?

Regelmatig houden passanten halt en kijken belangstellend naar wat zich achter de winkelruiten afspeelt. Een reclamebord met daarop de tekst 'Binnenkort opening' geeft niet echt duidelijkheid. ,,Wanneer zullen we openen", vraagt Antoon aan zoon en schoondochter. ,,Zo gauw we de meeste spullen hier hebben uitgestald. Over een week of anderhalf, schat ik in", zegt Hans.

Antoon knikt tevreden: ,,Och, het is natuurlijk geen gat in de markt. En het zal maar een week of wat duren dat ik de spulletjes verkoop. Maar ik wil op deze manier laten zien dat dit een hartstikke mooi winkelpand is dat voor veel doeleinden te gebruiken is. En het zorgt weer voor wat loop in de straat."

FOTO BOVEN: Antoon van de Wetering heropent binnenkort na meer dan dertig jaar voor even zijn winkel. Naast materiaal uit zijn ijzer- en gereedschapszaak, verkoopt hij er ook de spulletjes die hij door de jaren heen verzamelde. Je kunt het zo gek niet noemen, of hij heeft het. (Foto: Henk van Weert).

VERMAAK VOOR GROOT EN KLEIN OP MARKT EN BREUKELSPLEIN

Boxtel maakt zich op voor de kermis

Het Breukelsplein, de Markt en de Rozemarijnstraat vullen zich volgende week weer met een grote verscheidenheid aan attracties. De Boxtelse kermis staat van vrijdag 17 tot en met woensdag 22 augustus op het programma. Het volksfeest start vrijdag om 18.45 uur met zanger Django Wagner, hij zingt vanaf het balkon van de Cakewalk op het Breukelsplein. Grote, hoge attracties zoals de Eclipse en Hang Over zijn er dit jaar echter niet te vinden.

Kermisambtenaar Richard Schuurs geeft echter aan dat de grote attracties zijn vervangen voor ander vermaak. ,,We proberen ieder jaar andere zaken te plaatsen om de diversiteit erin te houden. Het aanbod is de laatste jaren echter minder geworden omdat veel kermisexploitanten hun zaak hebben verkocht of in het buitenland reizen."

Schuurs gaat er van uit dat de kermis ook dit jaar weer genoeg mensen naar het centrum gaat trekken. ,,We hebben eena aantal mooie attracties staan. Zo is de Heartbreaker weer terug op de Markt, die was vorig jaar erg populair bij de jeugd. Daarnaast halen we één van de mooiste Polypen van Nederland naar Boxtel. Voor de kleintjes zijn er onder meer de trampolines, mini-cars en een glazen doolhof. Er is dus eigenlijk voor ieder wel weer wat wils."

De Markt wordt gevuld met de Copacabana, Heartbreaker, botsauto's, draaimolen, fotoschietsalon, Lucky Duck, Pusher en Lucky Cranes. Wie honger heeft kan op dit terrein terecht voor vis, oliebollen, snoep en suikerspin. Om de hoek in de Rozenmarijnstraat zijn loempia's en churro's te vinden. Daar staat tevens een mini-octopus voor de kinderen.

Op het Breukelsplein staan onder meer de Break Dance, Tornado, Time Trip, Cakewalk, Venezian Labyrinth, Butterfly, trampoline, minicars, lijntrekspel, Skeeball, Flippa Winna en een mini-zweefmolen. Men kan er tevens terecht voor oliebollen, friet, vis en snoep.

VUURWERK?

Of dinsdag om 22.30 uur het traditionele kermisvuurwerk bij de gemeentevijver te zien zal zijn, is nog onzeker vanwege de droogte. Schuurs: ,,Of het doorgaat, hangt af of er de komende tijd voldoende regen valt. De provincie verleent de vergunning en op dit moment is er een verbod op vuurwerk van kracht."

De ouderen kunnen dinsdag om 10.00 uur weer plaatsnemen op de botsautobaan voor het kermiskienen. Gemeente, centrumondernemers, kermisexploitanten, vrijwilligers en Faes Entertainment werken hiervoor samen.

FOTO RECHTS: Ook de Break Dance is dit jaar weer van de partij op de Boxtelse kermis. (Archieffoto: Peter de Koning).

Foto's uit het familiearchief van Antoon van de Wetering. Links het winkelpand eind jaren veertig, nadat een nieuwe pui was gemaakt en een de voorgevel was opgemetseld. Rechts het pand zoals zijn ouders het in 1924 kochten.
Afbeelding
Afbeelding