1990: de eerste weekmarkt na de herinrichting van de Boxtelse Markt. Op de achtergrond het politiebureau dat daar tussen 1968 en 1998 stond. (Foto: Piet van Oers).
1990: de eerste weekmarkt na de herinrichting van de Boxtelse Markt. Op de achtergrond het politiebureau dat daar tussen 1968 en 1998 stond. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

KRAMEN VANAF 18 AUGUSTUS TIJDELIJK IN HENDRIK VERHEESLAAN

Weekmarkt: geschiedenis herhaalt zich

Op vrijdag 11 augustus 1989 namen de marktkooplieden voor het laatst de vertrouwde stek op het marktplein in Boxtel in gebruik om hun waren aan te prijzen. Tot eind november verhuisde de weekmarkt naar een andere plek in Boxtel. Niet de Hendrik Verheeslaan, maar de Achterberghstraat. Net als dit jaar het geval is, diende de Markt de eerste week als standplaats voor diverse kermisattracties. Direct daarna werd gestart met de herinrichting van het plein. Stoepen werden verbreed, klinkers vernieuwd, bomen geplant en bankjes geplaatst. Ton Brugman, de toenmalige gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, rukte zelfs uit om samen met reus Jas de Keistamper het officiële startsein voor de herinrichting te geven. Ook bij de officiële heropening van de Markt op zondag 29 april was een hoogwaardigheidsbekleder aanwezig: de toenmalige staatssecretaris Marius van Amelsvoort van Financiën.

Aan de zijde van het gemeentehuis was de bekende zeskantige piramidefontein geplaatst, de creatie die de eerder dit jaar overleden architect en kunstenaar Paul Strik ontwierp. Het waterkunstwerk is onlangs verwijderd en keert niet terug als het plein over enkele weken op de schop gaat. Net zomin als de eveneens door Strik ontworpen kiosk, die in 2009 al werd afgebroken. Die kreeg twintig jaar eerder aan de zijde van het politiebureau - de huidige Croonpassage - een plek.

PROEFOPSTELLING

Na een afwezigheid van negen maanden keerden de kramen op vrijdag 4 mei 1990 van de Achterberghstraat terug naar hun vertrouwde stek: de Markt. Dat had nog wel wat voeten in de aarde. Enkele maanden eerder werd namelijk een proefopstelling gemaakt en die paste niet. ,,Er zijn vergissingen gemaakt bij het opmeten van het plein, maar niemand heeft bij het maken van de plannen rekening gehouden met het feit dat de marktexploitanten ook ruimte voor hun auto's en bussen nodig hebben", legde wethouder Ricky van den Aker destijds in Brabants Centrum uit. Uiteindelijk werd besloten de Rozemarijnstraat bij de weekmarkt te betrekken.

NIET BEST VOOR DE VIS

Hoewel het vernieuwde plein op het eerste oog een betere plek zou zijn voor de weekmarkt, waren de meningen daarover verdeeld, zo bleek na afloop. De toenmalige verkoper van schuimrubber stelde meer te verkopen op de Markt dan aan de Achterberghstraat, maar de textielhandelaar dacht er heel anders over: ,,Als het aan mij ligt, gaan we vandaag nog terug naar de Achterberghstraat. Ik heb hier een hoop trammelant. Ik mag hier geen auto en geen luifel neerzetten, dus ik sta pal in de zon. Bovendien scheelt het in de verkoop niet veel." De visboer kreeg een plek voor het politiebureau: ,,Geef mij maar de Achterberghstraat. Daar was veel meer parkeerplaats en kan ik mijn auto makkelijk kwijt. Ik sta hier trouwens pal in de zon en da's niet best voor de vis." Spekkoper was de bloemenhandelaar, die precies onder de nieuwe muziekkiosk mocht staan. ,,Nu schijnt de zon en sta ik lekker in de schaduw. Mocht het gaan regenen, sta ik mooi droog. Dat noem ik nog eens boffen."

BREUKELEN

Na de Boxtelse kermis, die dit jaar van 17 tot en met 22 augustus plaatsvindt, start Rasenberg Infra met de herinrichting van de Markt. De werkzaamheden moeten vóór Kerstmis zijn afgerond. Dan keren de marktkramen weer terug naar het 'hart van Boxtel'. Stichting Centrummanagement Boxtel drong er eerder op aan de weekmarkt tijdelijk naar het Breukelsplein te verhuizen, omdat de ambulante handel een positief effect heeft op het centrumbezoek. Ondanks dat het merendeel van de marktkooplieden en het gemeentebestuur voor was, werd toch voor de Hendrik Verheeslaan gekozen. De wijk Breukelen zou de extra parkeerdruk niet aankunnen. Of de verhuizing naar de wijk Oost net zo'n gemengde gevoelens bij de kraamhouders met zich meebrengt als twintig jaar geleden, moet nog blijken...

INFORMEREN

Morgen, vrijdag 11 augustus, vindt voorlopig de laatste weekmarkt op de Markt plaats. Wethouder Eric van den Broek en voorzitter Luc Broos van stichting Centrummanagement Boxtel staan die ochtend van 09.30 tot 11.30 uur in een speciale stand om bezoekers te informeren over de herinrichtingswerkzaamheden en de verplaatsing van de weekmarkt. Mensen kunnen onder het genot van koffie of thee vragen stellen over de projecten.

2013: weekmarkt met op de achtergrond het in 2010 geopende winkel- en appartementencomplex De Croon. (Foto: Peter de Koning).
Jaren zeventig: opruimen van de handelskramen na afloop van de weekmarkt op vrijdag. (Foto: Piet van Oers).
Medio jaren zestig: vlooienmarkt. Het in 1968 gebouwde politiebureau is er nog niet.
Jaren '70: parkeerdrukte op vrijdagochtend. Rechts het kunstwerk dat in 1998 meeverhuisde naar het nieuwe politiebureau aan de Bosscheweg. (Foto: Piet van Oers)
1984: winkelend publiek op vrijdagochtend tussen de marktkramen. (Foto: Piet van Oers).
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding