Nadat er eerder al diverse welzijnsfuncties waren geclusterd in Sint-Ursula, kwamen daar na een ingrijpende verbouwing in 2012 ook diverse zorgtaken bij. Voorkomen dat burgers van het kastje naar de muur worden gestuurd, was het idee achter de vorming van het centrale zorg- en welzijnsloket aan de Baroniestraat. (Foto: Henk van Weert).
Nadat er eerder al diverse welzijnsfuncties waren geclusterd in Sint-Ursula, kwamen daar na een ingrijpende verbouwing in 2012 ook diverse zorgtaken bij. Voorkomen dat burgers van het kastje naar de muur worden gestuurd, was het idee achter de vorming van het centrale zorg- en welzijnsloket aan de Baroniestraat. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

GEMEENTE BOXTEL ONDERZOEKT VERPLAATSING DIENSTVERLENING UIT SINT-URSULA AAN BARONIESTRAAT

Verhuizen zorg- en welzijnsloket Boxtel lijkt duur uit te pakken

HENK VAN WEERT

De gemeente Boxtel onderzoekt momenteel of het centrale zorg-, welzijns- en cultuurloket anders en beter kan worden ingericht. Mogelijk verhuist de dienstverlening uit het monumentale Sint-Ursula. Deels naar leegstaande ruimten in het gemeentehuis; deels naar gemeenschapshuizen in de wijken. Maar is dat een haalbare exercitie? Een analyse...

Met de opening van het centrale zorgloket WegWijs, destijds op een lege verdieping van het Liduinaziekenhuis, liep de gemeente Boxtel in 2001 landelijk voorop in de aanpak die moest voorkomen dat inwoners met zorgvragen van het kastje naar de muur werden gestuurd.

Door WegWijs elf jaar later te verhuizen naar Sint-Ursula en samen te voegen met de plek waar welzijnsorganisatie ContourdeTwern haar taken aanbiedt, ontstond een nóg breder loket. De zogeheten front- en backofficediensten werden op één locatie samengevoegd en ook werd Sint-Ursula beter benut. Tot dan toe werden diverse ruimten in het vroegere klooster te beperkt gebruikt, zo schrijft het college aan de gemeenteraad in het voorstel waarmee in 2011 werd ingestemd om 738.000 euro uit te trekken voor de verbouwing van Sint-Ursula.

ANDERE IDEEËN

Maar inmiddels wordt weer anders gedacht over die bundeling van zorg-, welzijns- en cultuurtaken. Al geruime tijd 'zingt' het rond. De gemeente Boxtel studeert op plannen om de maatschappelijke functies, die nu centraal zijn gehuisvest in het voormalige klooster aan de Baroniestraat, te verplaatsen.

Mogelijk worden de publieksdiensten zoals spreekuren ondergebracht in gemeenschapshuizen. Op die manier zou de dienstverlening nóg laagdrempeliger kunnen worden, is het uitgangspunt. Of daarmee ook de privacy van cliënten gewaarborgd is, moet echter nog blijken. Bovendien ligt het gevaar van 'het kastje en de muur' weer op de loer...

De gemeente Boxtel bekijkt voorts of een deel van de zorg- en welzijnsdiensten kan worden ondergebracht in het gemeentehuis aan de Markt. Dat werd in 2014 en 2015 voor 2,4 miljoen euro verbouwd, hetgeen onder meer leidde tot moderne (flex)werkplekken voor de ambtenaren en een verbetering van de klimaatbeheersing.

De bovenste etage werd niet aangepakt en staat sindsdien leeg. Aanvankelijk was het de bedoeling de verdieping te verhuren aan derden. Maar daarvoor was weinig of geen animo. Inmiddels zijn de vrijgekomen kantoorruimtes aan de Markt dus in beeld ten behoeve van een deel van de zorg- en welzijnsfuncties uit Sint-Ursula. Maar blijkbaar is die ruimte niet toereikend, want er wordt zelfs nagedacht om een aanbouw te realiseren. Dat meldde een woordvoerder van de gemeente vorige week, toen deze krant informeerde naar de stand van zaken.

HUURCONTRACT

Het is niet verwonderlijk dat Boxtel nadenkt over verhuizing van de welzijns- en zorgfuncties: in eigen huis heeft de gemeente immers plek over, terwijl bij Sint-Ursula huurpenningen moeten worden betaald aan de eigenaar, woonstichting Sint-Joseph. Maar het vroegere Ursulinenklooster werd – vanwege de komst van WegWijs – in 2012 ingrijpend verbouwd voor bijna 1,4 miljoen euro; Sint-Joseph en de gemeente betaalden elk ongeveer de helft.

De corporatie kreeg in ruil voor haar aandeel in de investering gedaan dat de gemeente een langdurig huurcontract afsloot. De looptijd van twintig jaar is nog niet op de helft. Bovendien, de kantoren van organisaties als ContourdeTwern, GGD, Centrum voor Jeugd & Gezin en Halt ombouwen tot woningen, zoals werd geopperd, zal nog niet zo eenvoudig blijken, meldt een ingewijde.

De huurovereenkomst openbreken zal Boxtel vast en zeker extra geld gaan kosten, voorzag raadslid Katelijne van Thiel (Combinatie95) al in mei van dit jaar. Toen besprak de gemeenteraad een rapport van de lokale rekenkamercommissie over de privatisering van sport- en welzijnsorganisaties. Het was het eerste openbare document waarin over de verhuizing van diensten uit Sint-Ursula werd geschreven. Tot dan toe hielden betrokken partijen steevast de kaken op elkaar. En ook sindsdien wordt inhoudelijk geen duidelijkheid verschaft omdat het onderzoek nog loopt.

Burgemeester Mark Buijs antwoordde raadslid Van Thiel destijds dat het college bij de gemeenteraad aanklopt als er extra geld nodig is om de verhuizing van diensten uit Sint-Ursula mogelijk te maken. Daar lijkt hij niet aan te ontkomen. Immers, ontbinding van het huurcontract met Sint-Joseph én alweer een bouwkundige aanpassing van het gemeentehuis zullen de nodige kosten met zich meebrengen. Om nog maar niet te spreken van de huurprijs die betaald moet worden in de gemeenschapshuizen. Tenzij alles bij het oude blijft en Sint-Ursula als uitvalsbasis voortgezet wordt voor de zorg- en welzijnsdiensten in de gemeente Boxtel. Die mogelijkheid is er ook nog...

Reageren? Stuur een e-mail naar bc@brabantscentrum.nl.

De centrale balie in Sint-Ursula, zoals die sinds de heropening in 2012 in gebruik is. (Archieffoto: Albert Stolwijk).
Afbeelding