Afbeelding
Foto: Ellen soeterings

VRACHTWAGENS VION ZOEKEN SCHADUW

Gillende varkens teisteren bewoners buitengebied

PÅL JANSEN

Ellen Soeterings dacht dat ze aan de Beeken in een rustig en stil buitengebied woonde. Maar daar is de afgelopen weken geen sprake van. Voor haar deur staan namelijk de hele dag door vrachtwagens geparkeerd. Chauffeurs wachten er totdat ze hun varkens bij slachterij Vion kunnen leveren. ,,De gemeente en Vion doen niets en ik zit hier met de gillende varkens." Vion erkent het probleem en vraagt mensen met klachten om contact op te nemen.

,,Met het prachtige weer van de afgelopen weken wil ik graag gebruik maken van de tuin", laat Soeterings weten. Maar door de drukte voor haar deur, gaat die vlieger niet op. ,,Vanaf de vroege ochtend tot soms wel zeven uur 's avonds staan de vrachtwagens daar. Soms met wel zes tegelijk: kun je de herrie en de stank voorstellen?"

Soeterings nam contact op met de gemeente en met Vion. Het euvel is bekend en op meerdere plekken in het buitengebied zijn de parkerende vrachtwagens met varkens gespot. Een woordvoerder van de gemeente laat echter weten dat er verder niets kan worden aan het parkeerprobleem: ,,Verschillende keren zijn bijzondere opsporingsambtenaren en milieutoezichthouders naar het buitengebied geweest. We zijn er druk mee bezig. Er is echter weinig wat wij kunnen doen in het kader van handhaving. Zo lang de openbare weg niet geblokkeerd wordt, kan er geparkeerd worden. Er geldt immers geen verbod. Een parkeerverbod in het buitengebied voor vrachtwagens zal het probleem waarschijnlijk alleen verplaatsen."

Maar tot veilige verkeerssituaties leidt het niet, zag Soeterings. 'Haar' straat komt namelijk uit op de Oirschotseweg, net na de tunnelbak onder het spoor door. ,,Sommige chauffeurs moeten ook nog keren", legt de bewoonster uit. ,,Het verkeer dat onder de tunnel door rijdt, kan niet zien wat er zich afspeelt als ze boven komen. Menigmaal moesten bestuurders vol op de rem vanwege een vrachtwagen."

WAAROM

Dat de transporteurs in het buitengebied hun vrachtwagens parkeren en niet bij de slachterij, komt door het hitteplan van Vion dat van kracht gaat als het kwik boven de 27 graden Celsius stijgt. Zo wordt onder meer het asfalt onder de vrachtwagens die op het terrein komen, natgehouden. ,,Daarnaast houden we vanwege het warme weer ook een strakke tijdsplanning aan zodat de varkens niet lang hoeven te wachten in de hitte", legt een woordvoerder uit.

Dat heeft echter wel invloed op het transport. De chauffeurs die volgens die strakke planning te vroeg komen, kunnen nog niet het terrein van Vion op omdat de ruimte in de schaduw beperkt is. De bestuurders moeten dat dan ergens anders opzoeken. Volgens Vion is er 'elders' een vaste locatie beschikbaar. ,,We hebben een afspraak met iemand wiens terrein gebruikt mag worden op een plek waar omwonenden geen last van de wagens hebben."

Vion heeft echter geen eigen transporteurs in dienst en werkt met externe partijen. ,,Helaas zetten sommige chauffeurs hun wagen toch ergens anders in de schaduw'', geeft de woordvoerder aan", verwijst de woordvoerder naar de transporteurs. ,,Het is goed als mensen bellen wanneer ze overlast hebben, dan kunnen we ook actie ondernemen." Het hoofdkantoor van de slachterij is tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer (088) 995 35 55.

Of er plannen zijn om schaduw op het terrein van Vion te creëren, kon de woordvoerder niet zeggen. De gemeente Boxtel laat weten dat zij 'tot een structurele oplossing wil komen als dit mogelijk is'. Vion kon echter niet aangeven of er al gesproken wordt over een structurele oplossing, volgens een woordvoerder van Boxtel is er 'overleg'.

ONDERTUSSEN...

Ondertussen blijft Soeterings hopen dat er de komende periode geen vrachtwagens meer voor haar huis komen. Maar die hoop lijkt ijdel. ,,De bijzondere opsporingsambtenaar van de gemeente gaf ons het advies om de rechtsbijstand in te schakelen en de gemeente in gebreke te stellen. Dus weg is onze hoop om in onze vakantie, die deze week is begonnen, nog te kunnen genieten van het mooie weer in de tuin. We hebben al gezegd dat 'ie zelf eens in onze tuin moeten komen zitten en ervaren hoe het is, maar helaas wordt het aanbod niet aangenomen", laat Soeterings weten. ,,Ook hebben we inmiddels contact gehad met Vion in de hoop dat daar geluisterd wordt. Helaas krijg je als antwoord dat ze er mee bezig zijn... En mijn gezin is de dupe: het is mooi weer en wij zitten binnen met ramen en deuren gesloten vanwege de stank en het geluid."

FOTO BOVEN: Voor het huis van Ellen Soeterings stonden afgelopen periode de vrachtwagens die naar varkensslachterij Vion moeten, met regelmaat geparkeerd. Met stank- en geluidsoverlast als gevolg. (Foto: Ellen Soeterings).

Boxtel

Rectificatie

Vorige week stond op deze pagina een artikel over een brief met vragen die de CDA-fractie in de Boxtelse gemeenteraad stelde over de ontsluiting van de toekomstige woonwijk Heem van Selis. Abusievelijk werd daarin gemeld dat fractiewoordvoerder Vera Brouns woonachtig is in de muntenbuurt achter het waterschapshuis. De redactie betreurt deze vergissing.