Afbeelding
Foto: Marusjka Lestrade

WERK IS VOOR WETHOUDER MARUSJKA LESTRADE NOOIT VER WEG

'Hop van schaduw naar schaduw'

RENS VAN DEN ELSEN

Het hele jaar door staan ze op de voorgrond als het gaat om politieke zaken in de gemeente Boxtel. Maar ook de wethouders en de burgemeester moeten soms even stoom afblazen. Wat doen de collegeleden als ze even niet regeren over Boxtel? Brabants Centrum ging met ze in gesprek over vrije tijd, vakantie en muziek. Deze week laten we wethouder Marusjka Lestrade aan het woord.

Waar haar collega Eric van den Broek regelmatig zijn privébesognes via de sociale media deelt, is wethouder Marusjka Lestrade daar juist weer erg terughoudend in. Ze houdt werk en privé zoveel mogelijk gescheiden in de online wereld. Toch wil ze wel meewerken aan deze zomerserie en vertelt ze honderduit over haar vrijetijdsbestedingen. Het werk is voor de wethouder echter altijd in de buurt. ,,Ik kom uit een omgeving waar werken eigenlijk altijd mogelijk is. We hebben ook geen negen-tot-vijfmentaliteit. Niet dat daar overigens iets mis mee is, iedereen vult zijn of haar tijd natuurlijk zelf in, maar ik ben het gewoon zo gewend", verdedigt ze haar uitspraak meteen. Ook op vakantie houdt de wethouder haar mail bij of leest ze dossiers door. ,,Komende week ben ik een weekje weg, maar via Skype toch gewoon bij een belangrijke vergadering. Die mix van werk en vrije tijd vind ik erg fijn. Daarbij zul je mij niet snel in de zon zien zitten. Ik heb een hekel aan de hitte en hop van schaduw naar schaduw. Thuis staan overal ventilatoren en parasols."

FRANKRIJK

Het liefst brengt Lestrade haar vakantie door in Frankrijk. Daar heeft ze met haar man een woning in het plaatsje Larochemillay, gelegen in het arrondissement Château-Chinon, ongeveer in het midden van het land. ,,We kwamen daar eigenlijk per toeval terecht tijdens onze zoektocht naar een huis in Frankrijk. De omgeving is er prachtig en de woning ligt tegen een heuvel. De koeien kijken zo bij ons de slaapkamer in, dat is altijd erg grappig." Samen met haar man gaat ze zo'n vier keer per jaar naar Frankrijk, maar nooit veel langer dan een week. ,,Laatst zijn we elf dagen weggeweest, ik wist niet wat me overkwam", vertelt Lestrade met een lach. ,,Dat we nooit lang weg zijn gegaan, lag aan het werk van mijn man (hij was internist - red). Hij wilde zijn patiënten nooit langer dan een week 'alleen' laten. Na zijn pensionering kwamen we, ook in verband met werkprojecten van hem, nog wel eens in Suriname. Ook daar is het prachtig, maar het leven daar geeft je wel een reality check. Dan hebben we het in ons land toch maar goed voor elkaar."

De wethouder kan het sowieso niet laten om, ook op vakantie, in de politiek te duiken. ,,Ik vind het altijd erg interessant hoe bepaalde situaties worden opgepakt. Nu volg ik bijvoorbeeld de herindeling van de dorpen rondom Larochmillay wat meer, omdat dit ook bij ons in Boxtel speelt nu Esch erbij komt. Daarnaast denk ik graag na over hoe de samenleving er in de nieuwe tijd uit zou komen te zien, met name op het gebied van zorg en welzijn. In Frankrijk is dat heel anders geregeld dan in Nederland." Toch bemoeit ze zich niet met de politiek in het Franse dorp. ,,'s Lands wijs, 's lands eer zeg ik dan. En we zijn toch ook een beetje op vakantie."

FAMILIE

Buiten de vakanties om is Lestrade vooral een familiemens. De contacten met haar vier kinderen en acht kleinkinderen zijn nauw. Ze heeft daar haar handen aan vol. ,,Natuurlijk hebben we ook nog vrienden buiten de familie om, maar met een drukke agenda wil een bezoek er nog wel eens bij inschieten. Een rustige periode of vakantie gebruik ik dan ook om achterstallige contacten weer bij te houden", zegt ze lachend.

In de spaarzame vrije tijd die de wethouder niet besteedt aan familie of vrienden, leest ze graag een boek. Al komt dat de laatste tijd weinig voor: ,,Ik heb nog meters boeken liggen die smeken om gelezen te worden." Tv kijkt ze ook niet veel. ,,Soms volg ik op zondagavond Tegenlicht of Zembla, maar altijd ligt de tablet naast me zodat ik me kan voorbereiden op de werkweek." Eigenlijk is Lestrade altijd wel bezig. Eén activiteit heeft echter haar voorkeur: kleding maken voor de (klein)kinderen. ,,Ik vind het zo leuk om met stoffen bezig te zijn. Het is heerlijk om een broek of jurk te maken."

FOTO BOVEN: Het uitzicht vanuit het huis in het Franse Larochemillay. ,,Eigenlijk heb ik geen foto waar ik alleen op sta", geeft Marusjka Lestrade aan. Ze heeft wel foto's waar ze met haar man of de (klein)kinderen op poseert, maar deze weert ze uit de media. (Foto: Marusjka Lestrade).


        ...MARUSJKA LESTRADE...