Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

VOLOP FESTIVITEITEN ROND JUBILEUM FLATS BOXTEL-OOST

De vlaggetjes hangen uit op Hoogheem

MARIËLLE WIJFFELAARS

4,4 kilometer aan lijnen met zo'n 15.000 vlaggetjes. Het bleek zaterdag precies genoeg te zijn om alle galerijen van de Hoogheemflats te voorzien van een vrolijk gekleurde versiering. Om het jubileum van de flatgebouwen in Boxtel-Oost te vieren, werden op alle etages vlaggetjes opgehangen. Dat het groot feest is, kan nu echt niemand meer ontgaan.

Vijftig jaar geleden werden de bekende flats gebouwd, maar dit gouden jubileum is niet de enige reden voor een feestje. De huurdersvereniging Hoogheem bestaat ook nog eens vijfentwintig jaar. Reden dus voor een groot feestweekend op zaterdag 25 en zondag 26 augustus. Maar ook in de weken voorafgaand aan de jubileumfestiviteiten gebeurt er al van alles rond Hoogheem.

BRAINSTORMEN

Toen in het najaar volop brainstormsessies werden gehouden voor leuke activiteiten rond het jubileum, ontstond het idee om vlaggenlijnen op te hangen. Deze zouden van flat naar flat moeten lopen. ,,Maar dat bleek niet haalbaar", vertelde Rita van Berkel van de huurdersvereniging zaterdagochtend. ,,Dat had te maken met de veiligheid. Daarom hebben we ervoor gekozen om op elke galerij vlaggetjes te hangen."

Het bleek uiteindelijk nog een flinke klus te zijn, want de vlaggetjes werden zelf gemaakt door creatieve bewoners. ,,We hebben volop leuke stofjes verzameld, enkele lokale ateliers hebben daarbij geholpen", aldus Van Berkel. Het resultaat? 15.000 vlaggetjes aan in totaal 4,4 kilometer aan lijnen. Dat is de afstand van Hoogheem naar Liempde, een flink eind dus.

Zaterdag werden de meeste vlaggenlijnen opgehangen. Een pittige klus, ook door de warme zomerzon. De bewoners trokken dan ook veel bekijks van voorbijgangers, al had dat ook te maken met het Brabants Buske waarmee Omroep Brabant naar de flats kwam om opnamen te maken. ,,Daar zijn we best trots op", vertelde Van Berkel. ,,Het is toch leuk dat de regionale omroep hier aandacht aan schenkt. En nu maar hopen dat veel Boxtelaren de vlaggetjes kunnen bewonderen."

GROOT FEEST

De komende dagen gaat de huurdersvereniging aan de slag met het versturen van de uitnodigingen voor het jubileumfeest. Eigenlijk wil Van Berkel nog niet te veel kwijt over het programma, sommige dingen moeten nog een verrassing blijven. ,,Zaterdagmiddag is er koffie met gebak en een leuk kinderprogramma. Dat organiseert Buurtsport Boxtel", lichtte ze toe. ,,'s Avonds is dan het grote jubileumfeest. De dag erna is er een borrel en organiseert woonstichting Sint-Joseph een brunch voor mensen die langer dan veertig jaar op Hoogheem wonen." Lachend: ,,Dat zijn er meer dan je denkt hoor, er is zelfs iemand die er al vijftig jaar woont."

En dat vindt Van Berkel eigenlijk best logisch. Want wonen op Hoogheem is volgens haar hartstikke fijn. ,,Lekker centraal, vlakbij de winkels en de sfeer is ontzettend goed. We hebben het heel gezellig hier", vertelde ze. ,,Ik hoef hier niet meer weg."

FOTO BOVEN: Vanwege het gouden jubileum van Hoogheem zijn zaterdag de galerijen van de flats versierd met vlaggenlijnen. Die blijven in ieder geval hangen tot het feestweekend van 25 en 26 augustus. (Foto: Albert Stolwijk).


Dubbeltjesmarkt

De Kinderboerderij Boxtel houdt in de laatste week van de schoolvakantie een dubbeltjesmarkt. Woensdag 15 augustus kunnen kinderen van 14.00 tot 16.00 uur hun overtollige speelgoed verkopen op het grasveld aan de overkant van de boerderij aan het Apollopad. Aanmelden is niet nodig. Deelname en bezoek aan de markt is gratis.


PROEF VAN 10 MAANDEN IN WOONCOMPLEX

Seniorenhulpen voor
bewoners Molenhof

Naast de zorg die de wijkverpleging en huishoudelijk medewerkers leveren, kunnen bewoners van appartementencomplex Molenhof sinds vorige week ook een beroep doen op seniorenhulpen Eugenie van Uden en Hanneke Schuurmans. Zij zijn er om praktische problemen en ongemakken te verhelpen en een praatje te maken met mensen. Deze proef duurt tien maanden; tussentijds wordt bekeken of het initiatief oplevert wat wordt beoogd.

De aanstelling van de twee seniorenhulpen wordt mogelijk gemaakt door financiële middelen die Zorggroep Elde, woonstichting Sint-Joseph en de gemeente Boxtel hebben vrijgemaakt. De partijen denken dat het initiatief een vangnet is voor gaten die in de zorg zijn ontstaan na het verdwijnen van verzorgingshuizen. ,,We kunnen de komende tien maanden laten zien dat ondersteuning van de seniorenhulp inderdaad doet wat we voor ogen hebben, namelijk dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Een belangrijke volgende stap is structurele financiering voor deze vorm van ondersteuning."

HAND- EN SPANDIENSTEN

Seniorenhulpen Van Uden en Schuurmans zijn vijf dagen per week van 10.00 tot 15.00 uur in Molenhof aanwezig en bereikbaar via een speciaal telefoonnummer en e-mailadres. Zij kunnen hand- en spandiensten leveren of een luisterend oor bieden. De werkzaamheden vinden plaats in het complex en niet daar buiten. Dat houdt bijvoorbeeld in dat de seniorenhulpen geen boodschappen doen, maar dat zij bewoners meehelpen bij de zoektocht naar een boodschappenservice aan huis. In situaties die de seniorenhulpen niet kunnen verhelpen, zoeken ze naar een oplossing. Dat kan in het netwerk van de bewoner zijn, of bij ContourdeTwern, WegWijs of Sint-Joseph.

FOTO LINKS: Molenhof kan sinds 1 augustus een beroep doen op twee seniorenhulpen.

Afbeelding
Afbeelding