Kinderen wilden na de opening van de kermis graag op de foto met het duo Pip en Pien.
Kinderen wilden na de opening van de kermis graag op de foto met het duo Pip en Pien. Foto: Albert Stolwijk

ZONOVERGOTEN KERMIS IN LIEMPDE TREKT VEEL BEZOEKERS

'Zonder schuitjes is kermis on-Liempds'

RENS VAN DEN ELSEN

Waar vorig jaar de kermis in Liempde op de eerste dag nog te maken had met fikse regenbuien, was het dit keer de zon die zijn stempel drukte op het evenement. Door de hitte besloot de organisatie de openingstijden aan te passen. Zodoende startten de kermisactiviteiten pas later op de middag. Dat mocht de pret echter niet drukken, de terrassen waren goed gevuld en de attracties draaiden hun rondjes. Eén kermisattractie stond dit jaar extra in het letterlijke zonnetje: de nostalgische luchtschommels waren na een jaar afwezigheid weer terug. ,,Dit hoort gewoon bij de Liempdse kermis."

Wethouder Marusjka Lestrade opende zaterdag de festiviteiten in en rond het Concordiapark samen met de zusjes Pip en Pien (Patty Bekkers en Michelle van der Hijden van Kip & Kip Entertainment - red.). Na het openingsdansje van het kleurrijke tweetal, refereerde de wethouder nog even aan het druilerige weer van een jaar eerder. Daarna kreeg de kermis een knallende start met confettikanonnen en maakte het olijke duo nog enkele attracties 'onveilig' met de aanwezige kinderen. Ook de andere kermisdagen waren de twee dames aanwezig om iedereen te entertainen.

De horecaondernemers pakten dit jaar uit met optredens van diverse Nederlandstalige artiesten en (lokale) dj's. Dat de kermis in Liempde mede daardoor in de wijde omgeving bekend staat als erg gezellig, bleek ook wel uit het aantal bezoekers in de avonduren. Uit de hele regio kwamen vriendengroepen naar de diverse cafés in het centrum. Zo ook Laura van der Pas, die met dertig meiden uit Wintelre tijdens een vrijgezellenfeest van haar vriendin bij café 't Huukske belandde. ,,Toen ik hoorde dat we in Liempde op stap gingen, had ik niet verwacht dat het zo druk en gezellig zou zijn. We vermaken ons hier goed." Toch zien de inwoners wel een daling van het aantal bezoekers. ,,Vroeger kon je hier écht elke kermisdag over de koppen lopen, dat is nu helaas wel anders. Misschien komt het door de hitte", zegt Liempdenaar Geert van Laarhoven.

SCHIETKRAAM

Bij de schietkraam staat Johan van Heesch die toekijkt hoe zijn twaalfjarige zoon Bram de sterretjes van het bord schiet. ,,Hij schiet beter dan z'n vader", zegt hij met een glimlach. Waarna hij snel zijn zoon te hulp schiet als hij ziet dat Bram moeite heeft om het geweer te herladen. Johan: ,,We komen elk jaar wel even naar deze kermis vanwege de schoonfamilie, opa mag dan meteen de kleinkinderen even sponsoren. Vroeger gingen we zaterdagavond nog op stap, maar dat is wel minder geworden. Misschien maar goed ook, want toen moest ik de volgende dag nog wel eens de draaimolen in met Bram, dat was niet altijd een goed idee."

Een stukje verderop, op het Raadhuisplein, staan de luchtschommels weer op hun oude vertrouwde plek. Vrijwel iedereen heeft de nostalgische attractie vorig jaar gemist op de Liempdse kermis. Niet alleen de kleintjes vermaakten zich in de schommels. Ook de oudere jeugd genoot volop en probeerde zo hoog mogelijk te komen met het schuitje. ,,De schommels horen er gewoon bij", vindt Liesbeth van Horen (55). ,,Het is nostalgie, vorig jaar hebben we ze écht gemist", vertelt de Liempdse. Ze komt net met Roel van Zon (55) uit de rupsbaan en is op weg naar haar echtgenoot die op het terras is gaan zitten. ,,Normaal lopen we ook altijd rechtstreeks door voor een drankje, maar ik wilde graag weer een keer in de rups." Van Zon voegt daar met een lach aan toe: ,,Die is ook voor onvolwassenen, dat zijn wij eigenlijk ook wel een beetje."

Kermisambtenaar van de gemeente Boxtel, Richard Schuurs kijkt tevreden terug op de Liempdse kermis. ,,Het was zeer gemoedelijk, alles is zonder incidenten verlopen. Iedereen was blij met de extra inzet van boa's, politie en beveiligers. En de exploitanten hebben, ondanks het extreem warme weer, niet te klagen gehad over de bezoekersaantallen. Door de hitte kwamen kermisgangers wel later dan normaal naar het terrein."

Samen in een spaceshuttle, wie heeft daar nu geen leuke herinneringen aan. De kleintjes maakten graag een ritje in de kinderattractie.
Zondagochtend werd de traditionele kermisdienst gehouden op de botsautobaan.
Zwieren en zwaaien in de Safari Trip, een populaire attractie onder de jeugd op de Liempdse kermis.
Een kleurrijke opening van de kermis met Pip en Pien en wethouder Marusjka Lestrade. Het was rond half acht nog niet erg druk op het terrein. (Foto's: Albert Stolwijk).