Afbeelding
Foto: Peter de Koning

19e ZONDAG DOOR HET JAAR • 5 - 12 AUGUSTUS

HEILIG HART
PAROCHIE

* Pastoraal team. Pastoor J. Grubben en kapelaan G. de Jong, Duinendaal 2, 5281 AP Boxtel. Tel. (0411) 67 22 15. Diaken T. Dankers, Dr. Desainlaan 8, 5062 EK Oisterwijk. Tel. (013) 528 37 08. Diaken P. Flesia, Oude Rijksweg 10, 5298 MC Liempde. Tel. 06-47 24 36 47.

* Bereikbaarheid. Het parochiesecretariaat is in augustus bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van 09.00 tot 12.00 via (0411) 67 22 15. Buiten deze tijden klinkt via het antwoordapparaat een nummer voor dringende zaken.

* Website. Naast deze kerkberichten staan alle belangrijke gegevens ook op www.heilighartparochie.nl of de Facebookpagina.

* Parochiebijdrage. Het IBAN-nummer om de parochiebijdrage te storten is NL38 RABO 0108 8603 37.

* Uit de agenda. Woensdag 20.00 geloofsavond, pastoraal centrum.

* Zondagsliturgie. Op deze 19e zondag door het jaar luidt het motto: Leven vanuit het brood van de Heer. Een derde uitwerking van het broodwonder: mensen beginnen te morren. Ze willen echt wel brood hebben dat zomaar gratis verstrekt wordt. Maar het is moeilijk om te aanvaarden dat er een diepere lading aan gekoppeld is. Jezus vereenzelvigt zich met dit brood, Hij is zelf dat brood. Dezelfde vragen komen ook naar boven bij het mysterie van de eucharistie: is Hij het nu echt in het heilig brood? We laten ons meenemen in de ontdekking dat Jezus levend brood is, en omdat Hij rechtstreeks gekoppeld is aan de Eeuwige, is Hij brood van eeuwig leven.

* Maria Tenhemelopneming. 'Zalig zij die geloofd heeft'. Er zijn geen gegevens in de Bijbel over het sterven van Maria. Volgens de traditie zou Maria niet gestorven maar 'ontslapen' zijn te midden van de apostelen en voortleven in Gods liefde. Al in de zesde eeuw werd in Palestina een Mariafeest gevierd op 15 augustus, dat uitgroeide tot het feest van het ontslapen van Maria. In 1950 werd de tenhemelopneming van Maria door Pius XII tot dogma verklaard. Na twee gruwelijke wereldoorlogen met miljoenen slachtoffers wilde hij hiermee de verloren gegane eerbied voor het menselijk lichaam weer laten groeien.

* Liturgische kalender. Zaterdag: heilige Clara, maagd. Dinsdag: heilige Maximiliaan Maria Kolbe, priester en martelaar. Woensdag: Maria Tenhemelopneming.

Sint-Petrusbasiliek
Boxtel

* Huwelijk. Zaterdag 18 augustus trouwen om 14.00 Wendy Breepoel en Ruud Huijbers. De parochie wenst hen veel geluk en liefde en vraagt hiervoor Gods zegen.

* Eucharistievieringen. Zaterdag 19.00 eucharistieviering met samenzang. Zondag 10.30 hoogmis met samenzang. Voorganger en predikant is pater H. de Visser. Woensdag 19.00 Maria Tenhemelopneming: eucharistieviering met samenzang. Voorganger en predikant is pastoor J. Grubben.

* Misintenties. ZATERDAG 19.00 Leo Santhamaryadas.

ZONDAG 10.30 Christa v. Berckel-Aben (jgt); Maria Deppen-Kouwenberg (jgt); Johan Verwijmeren (mgd); uit dankbaarheid.

MAANDAG 09.00 alle parochianen.

DINSDAG 09.00 alle parochianen.

WOENSDAG Maria Tenhemelopneming, 09.00 alle parochianen.

DONDERDAG 09.00 alle parochianen.

VRIJDAG 09.00 alle parochianen.

MEDEDELINGEN

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de parochie gewenst? Laat het even weten aan de werkgroep Aandacht voor Zieken: Louise Vousten, Van der Voortweg 23, tel. 67 32 40; Bep v.d. Aker, Maria van Dieststraat 37, tel. 67 61 69; Lies van Horen, Deken Spieringsstraat 22, tel. 67 85 14 of aan het parochiesecretariaat, tel. 67 22 15.

* Misintenties. Wie een misintentie à 12 euro op wil geven, kan daarvoor de enveloppen gebruiken die achter in de kerk klaarliggen. Vermeld daarop de naam van degene waarvoor de intentie bedoeld is en eventueel de reden. Tevens eigen naam en adres vermelden. De enveloppe twee weken van te voren in de brievenbus deponeren van het parochiesecretariaat aan de Duinendaal 2, zodat de intentie vermeld kan worden in de kerkberichten.

* Viering zondagochtend. In augustus zijn de vieringen op zondag aangepast. De mis van 09.00 vervalt; de hoogmis is zoals gebruikelijk om 10.30.

* Orgelconcert. Zaterdag 11 augustus geeft student Niels de Klerk van Fontys Conservatorium een orgelconcert in de Sint-Petrusbasiliek. Aanvang 14.00, de toegang is gratis.

* Intenties Simeonshof. MAANDAG 10.15 eucharistieviering. Intentie voor Annie v.d. Aker- de Kock.

Sint-Jans Onthoofdingkerk
Liempde

ZONDAG 09.30 hoogmis met pastoor Jacques Grubben als voorganger en predikant. Intenties voor Gijsbertus en Adrianan Verhagen-den Otter (jgt); Wim en Annie Schutte-Sanders (mgd); Chris, Rie, Lydia en Thea Smeltink; Janus en Lies Bressers-Verhagen; Harrie v. Hal; Bert v.d. Moosdijk en zoon Adrianus; Riet Verhagen- v.d. Wouw; vruchten der aarde vanwege de droogteperiode

MEDEDELINGEN

* Kermis. We zien terug op een waardige gebeds- en communieviering op het kermisterrein afgelopen zondag. Dank aan allen die zich hiervoor hebben ingezet.

* Zomerperiode. In augustus vervallen de diensten op woensdag- en donderdagochtend in de bij-sacristie. Kerkgangers zijn alle doordeweekse dagen om 09.00 welkom in de Sint-Petrusbasiliek.

* Welkom in De Ontmoeting. Elke zaterdag tussen 10.30 en 11.30 is het open huis in De Ontmoeting, het contactpunt van de Liempdse geloofsgemeenschap nabij dienstencentrum De Kloosterhof. Bezoekers zijn welkom voor een kopje koffie of thee, een praatje en het opgeven van een misintentie à 12 euro. Deze kunnen ook in de brievenbus van De Ontmoeting worden gedeponeerd.

* Aandacht voor zieken. Men kan hiervoor terecht bij het pastoresteam (67 22 15) en/of De Zonnebloem, afdeling Liempde: 06-24 61 44 30.

Sint-Theresiakerk
Lennisheuvel

ZONDAG 10.30 eucharistieviering; intentie voor Dora de Kleijn (verj).

MEDEDELINGEN

* Agenda. Zaterdag 18 augustus 11.30 Huwelijk Dave en Jennifer; 19.00 eucharistieviering.

* Misintenties. Intenties die vóór maandag 11.30 worden opgegeven, worden in Brabants Centrum gepubliceerd. Berichten die later binnenkomen, worden alleen in de viering afgelezen. De vergoeding à 12 euro kan in een gesloten envelop, met daarop de naam en de datum van de intentie, achter in de kerk of in De Uitwijk in de bus worden gedaan.

* Bereikbaarheid. Pastor: Harry van den Tillaart, tel. 63 34 90 of 06-45 68 25 31. Voorzitter (ad interim) contactgroep Sint-Theresiakerk Lennisheuvel: Chris Snik, tel. 06-38 61 62 71. Aandacht voor zieken: Riek Kurstjens, tel. 67 31 51 of Helma Rombouts, tel. 67 25 94. Misintentie bij pastor Van den Tillaart of Helma Rombouts. Afspraken over doop, huwelijk, jubileum en uitvaart met de pastor.

* Uitwijk. De Uitwijk is op maandag open van 10.30 tot en met 11.30. Harry van den Tillaart, Emmy Heidkamp, Tonny Wagenaars of Jan van Kasteren is dan aanwezig om mensen te woord te staan. Men kan dan ook misintenties opgeven.

Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering bij de Mariakapel aan de Heikant. Voorganger is pastoor Jacques Grubben. Het Sint-Willebrordusgilde en het gelegenheidskoor verlenen hun medewerking. Bij slecht weer is de viering in de kerk. Intenties voor Jan en Sjaan v. Kempen-Dieden (fund); Michiel en Léonie v. Kerkoerle-Krekelberg en overl. fam.; Jan en Martha v.d. Heuvel- v.d. Oetelaar en overl. fam.; Nico Bergman; Ank Boons- v. Kerkoerle; Willem en Marie v. Roosmalen; Toon Habraken; Zus v.d. Struijk- v.d. Linde, dochter Sjannie en Bart v. Wijk; overl. fam. Timmermans en Joke v.d. Besselaar; voor de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is pater Hans de Visser.

MEDEDELINGEN

* Doopsel. Zondag wordt Tess van Schijndel door de doop opgenomen in de geloofsgemeenschap.

* Feest Maria Tenhemelopneming. Als voorbereiding op het feest van Maria Tenhemelopneming wordt tot en met woensdag dagelijks om 12.30 een rozenhoedje gebeden in de Mariakapel aan de Heikant. Iedereen is welkom. Woensdag is er na het rozenhoedje koffie of thee met koek.

* Misintenties. Achter in de kerk liggen enveloppen voor misintenties. De enveloppen kunnen in de groene brievenbus nummer 8 worden gedeponeerd. Telefonisch doorgeven kan ook via 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met samenzang. Voorganger pastoor Joe. Intenties voor Gerrit v. Kasteren; overl. ouders Van Grinsven- v.d. Pol; Pieter en Annie Kuijer-Verburgh; Gerrit en Jaantje Braam-Verhagen; Nellie v.d. Bruggen- v.d. Oetelaar; Janus v. Mensvoort.

WOENSDAG 19.00 eucharistieviering met gemengd koor; feest van Maria Tenhemelopneming.


VVV ORGANISEERT CULTUURHISTORISCHE ZOMERRONDLEIDINGEN

Stapelen laat invloed van heren van Boxtel zien

VVV Boxtel organiseert in de zomer cultuurhistorische wandelingen. Mensen kunnen iedere woensdag- en donderdagavond en op twee zondagochtenden genieten van rondleidingen met een gids. Woensdag 15 augustus staat de route Kasteel Stapelen op het programma. Een dag later kan men deelnemen aan de Kloosterroute. Eerst wordt zondag 12 augustus echter de Binnendommeltjetocht gehouden.

De Binnendommeltjes, de in de jaren dertig van de vorige eeuw gedempte kanaaltjes hebben negen eeuwen lang door het centrum van Boxtel gestroomd. Eerst alleen rond de motteburcht waar nu de Sint-Petrusbasiliek staat en twee eeuwen later is ook de bebouwde kom met water omsloten. Dit was de aanzet tot een eerste dorpsstructuur, zo horen deelnemers aan de wandeling komende zondag.

Deelnemers aan de wandeling naar kasteel Stapelen (1,7 kilometer) leren woensdagavond 15 augustus wat voor invloed de adellijke heren van Boxtel hadden op het dorp en daarbuiten. Ze horen dat zowel Willem van Oranje als de Franse zonnekoning Lodewijk XIV ooit in de waterburcht overnachtten. Wie wil weten hoe de Boxtelse heren echte ridders werden, kunnen aansluiten bij de wandeling. In verband met de verkoop van het kasteel, wordt dit jaar een bezoek aan de ridderzaal en kapel overgeslagen.

Tijdens de Kloosterroute op donderdagavond 16 augustus wandelen de deelnemers via een tocht van vijf kilometer langs plekken waar ooit kloosters hebben gestaan. Ook leren zij wat voor functies deze hadden in de maatschappij en waar ze voor dienden.

Hieronder volgt een overzicht van alle wandelroutes in augustus:
Breukelentocht: 9 augustus om 19.00 uur bij de Heilig Hartkerk.
Binnendommeltjestocht: 12 augustus om 11.00 uur en 23 augustus om 19.00 uur bij VVV Boxtel.

Kasteel Stapelen: 15 augustus om 19.00 uur bij VVV Boxtel.

Kloosterroute: 16 augustus om 19.00 uur bij VVV Boxtel.

Park Molenwijk: 22 augustus om 19.00 uur op de parkeerplaats van restaurant Molenwijk.

Molenroute: 29 augustus om 19.00 uur bij VVV Boxtel.
Wederopbouw: 30 augustus om 19.00 uur in de Van Beekstraat.

Mensen die mee willen wandelen, kunnen zich aanmelden via de telefoonnummers (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01 of e-mail: info@vvvboxtel.nl. De kosten bedragen twee euro per persoon. Bezoekers wordt gevraagd voor de aanvangstijd aanwezig te zijn op de aangewezen locaties.

FOTO LINKS: Kasteel Stapelen is per 31 augustus verkocht aan een nog onbekende, vermogende Brabander. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding