Afbeelding
Foto: Pål Jansen

Overlast van hondenpoep in Liempde

In Liempde doen we best veel om ons dorp mooi te maken en te houden. Helaas werkt daar menig hondenbezitter niet aan mee. Als ze hun trouwe viervoeter uitlaten en deze moet nodig poepen, dan is dat een gezonde en normale zaak. Wat niet gezond en normaal is, is dat er nog veel baasjes niet het fatsoen hebben, om dat op te ruimen. Ze wandelen hun eigen straat uit en gaan naar andere straten of paden waar de hond zijn behoefte doet. Dit is alles behalve sociaal gedrag.

Wist je dat er een opruimplicht is?
Wist je dat het verplicht is om opruimspullen bij je te hebben, zoals bijvoorbeeld een poepzakje?
Wist je dat als hondenpoep in de voedselketen komt, dit tot vervelende zaken kan leiden? Denk aan poepen in een aardappel-, mais- of roggeveld.
Wist je dat dragende koeien hun kalf te vroeg kunnen werpen door bacteriën uit hondenpoep?

Maar vooral: weet je dat een klein beetje meer sociaal gedrag, door je rommel niet te laten slingeren of dat het nou poep is of iets anders, je ons dorp nog leuker kunt maken.

        FAMILIE VAN DULMEN


Water sproeien uit vijver Molenwijk

In Brabants Centrum van 26 juli spraken inwoners tegenover het park Molenwijk hun, overigens terechte, bezorgdheid uit over de toestand van toen al veel uitgedroogde planten. In eerste instantie hebben ze geprobeerd met emmers zelf deze planten van water te voorzien, maar dit is letterlijk een druppel op een gloeiende plaat.
Dinsdag, veertien dagen later, reed er een tractor rond met een giertank, deze haalde water uit de visvijver (waar het water ruim veertig centimeter te laag staat) en gaf diverse planten water. Maar de man vergat net de planten die het volgens de bewoners het meest nodig hadden; foutje bedankt?

        MARTIN VAN TILLAART


THE SAVE MOVEMENT OPNIEUW BIJ VION

'Aandacht voor activisme en veganisme explodeert'

PÅL JANSEN

,,Straks is er elke dag bij iemand uit onze groep een actie in de buurt", stelt Maria Du Toit vol zelfvertrouwen. Vorig jaar zette zij de eerste demonstratie van The Save Movement in Nederland op touw. En wel bij Vion in Boxtel. Maandag demonstreerde de groep, met leden uit verschillende delen van het land, weer bij de varkensslachterij op bedrijventerrein Ladonk. Daarnaast is de beweging inmiddels op twaalf verschillende locaties actief. Maar Du Toit en de groepsleden willen meer...

Maandagochtend acht uur. Met een temperatuur net onder de twintig graden is het nog niet erg warm. Desalniettemin is Vion voorbereid. Bij binnenkomst staan de flesjes water klaar voor de bezoekers, die gastvrij worden ontvangen bij het Boxtelse bedrijf. Wel met instructies en pas ná het laten zien van een identiteitsbewijs. Het is een bekend tafereel: de actievoerders maken afspraken met Vion en voeren daarbij geen heftige, maar wel een eigenzinnige demonstratie: het maken van foto's en het emotioneel steunen van de varkens in hun laatste uren. ,,We richten ons heel erg op de ogen van de dieren", legt Du Toit nog maar een keer uit. De emoties van biggen, maar ook die van andere dieren in de vee-industrie overbrengen op het publiek, dat is het doel van The Save Movement. Zo moeten steeds meer mensen empathie krijgen voor de dieren die naar de slachtbank moeten.

EETGEDRAG

,,We merken aan de reacties op onze eigen online berichten dat mensen anders gaan denken over hun eetgedrag", stelt Du Toit. ,,De aandacht voor activisme en veganisme explodeert. Wij begonnen hier vorig jaar met een groepje, inmiddels zijn we op twaalf plekken actief. Maar ook de groep Anonymous for the Voiceless houdt acties in de steden (tegen de vee-industrie en vóór veganisme - red.)."

Het aantal veganisten groeit hard in het land. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme berekende dat er twintig jaar geleden zo'n 16.000 Nederlanders waren die dierlijke producten vermijden. In de laatste jaren lopen de schattingen uiteen van 50.000 (volgens Sociaal Cultureel Planbureau) tot 170.000 (vega-belangenorganisatie Viva Las Vega's).

'OUTREACH'

Hoeveel veganisten er in de gemeente Boxtel zijn, is bij Du Toit niet bekend. De van origine Zuid-Afrikaanse, woonachtig in Loosdrecht, schat in dat er zo'n vijftig sympathisanten af kwamen op de actie. Onder hen een paar uit de omgeving. In de toekomst hoopt Du Toit echter op meer mensen uit de buurt. ,,We gaan niet alleen dit soort acties houden, maar in de komst ook meer aan 'outreach' doen. Zodat we meer mensen uit het dorp erbij krijgen."

Nu komen er nog verspreid over heel Nederland mensen naar Boxtel. Ook op andere plekken waar The Save Movement actief is, moeten de deelnemende actievoerders nog een stukje reizen. Het doel is dat er straks bij iedereen in de buurt wel een demonstratie wordt gehouden. In Boxtel, toch wel een van de populairste locaties, blijven ze nog wel even hangen, vertelt Du Toit: ,,We gaan gewoon door en komen één keer in de twee maanden hier naartoe."

FOTO ONDER: Maria du Toit begon in Boxtel met de Nederlandse tak van The Save Movement. Inmiddels worden er op twaalf locaties in Nederland acties gehouden. (Foto: Pål Jansen).