De box bij de Dommel staat beschut onder de bomen. Dat is niet op alle plekken het geval. (Foto: Rens van den Elsen)
De box bij de Dommel staat beschut onder de bomen. Dat is niet op alle plekken het geval. (Foto: Rens van den Elsen) Foto:

BOX & BREAKFAST: OVERNACHTEN MIDDEN IN DE PURE NATUUR VAN BOXTEL

Back-to-basic met een vleugje glamping

RENS VAN DEN ELSEN

De zomervakantie is in volle gang. Mensen reizen door Europa of zoeken het nóg verder weg. Maar waarom zou je vertrekken met dit prachtige weer? Brabants Centrum gaat deze zomer 'Thuis op Reis': de redactie bezoekt interessante zomeractiviteiten, soms op plekken die je niet verwacht... Deze week: overnachten in een glazen box in het bos.

'Ontwaak in onze pure natuur', met die slogan worden toeristen naar Boxtel gelokt om te slapen in glazen hutjes tegen de bosrand, Box & Breakfast genaamd. Het is een bijzondere ervaring, want veel dichter op de natuur kom je in Nederland niet snel.

Samen met mijn vriendin heb ik een overnachting in Box & Breakfast getest. Het is misschien niet zo'n goed idee om met 32 graden in een glazen hok te gaan zitten... dus daarom kiezen we voor de kubus vlak bij de Dommel. Een verstandige keuze, want de box staat onder de bomen, waardoor de zon er niet direct een 'sauna' van maakt. Dat is echter niet bij alle locaties het geval, geeft Geert van Laarhoven van Cultuurlogies Looeind en één van de dragers van het project, aan. ,,De andere boxen staan tegen de bosrand of op een weiland, waardoor de zon er meer vat op heeft. Maar ja, wie had kunnen verwachten dat we zó'n zomer zouden krijgen."

Het aantal boekingen heeft er echter niet onder te lijden. Begin augustus zijn er al 130 overnachtingen vastgelegd, veelal in het weekend en evenredig verdeeld over de vijf locaties. De ondernemers én de gemeente zijn daarover al uitermate tevreden. Van Laarhoven: ,,We zijn ingestapt met de gedachte dat we er gewoon vol voor gingen en wel zouden zien waar het schip zou strandden. Vooralsnog pakt het goed uit en daar zijn we blij mee. Je merkt nu ook dat andere B&B's interesse gaan tonen. Dat geeft vertrouwen voor een eventueel vervolg."

INVENTARIS

Voordat we onze box kunnen betreden, halen we de sleutel op bij Van Laarhoven. Hij ontvangt ons bij zijn boerderij aan het Looeind in Looeind en vertelt enthousiast over Box & Breakfast. Als hij ziet dat we op de fiets zijn, biedt hij aan om de koeltas met ontbijt en thermosfles met de auto naar onze box te brengen. Eenmaal aangekomen in het stukje bos nabij De Maai en op een steenworp afstand van de Dommel, krijgen we uitgebreid uitleg over de werking van het draagbaar toilet, de verlichting en de inventaris. Die is, voor het back-to-basicprincipe, flink te noemen. Een tekenpincet, EHBO-doos, brandblusser, vliegenmepper, veger en blik, serviesgoed voor twee personen en, niet geheel onbelangrijk, anti-muggenmiddel. Buiten de box staat een hokje omgeven met fijnmazig gaas waar een tafel en twee stoeltjes in staan. ,,Om de muggen weg te houden zodat je 's avond ook nog buiten kunt zitten", legt Van Laarhoven uit.

Na zijn introductie wenst de Liempdenaar ons veel plezier en een fijne nacht en vertrekt. Wij leggen onze rugzak op het comfortabel ogende en ruim bemeten tweepersoonsbed. Het uitzicht is fantastisch. Nieuwsgierig verkennen we kort de directe omgeving. Op slechts enkele meters van de kubus stroomt de Dommel. Er loopt een pad langs dat, zo blijkt later op de avond, ook gebruikt wordt door wandelaars en mountainbikers. Dat is meteen het enige minpunt van deze locatie. Het voelt daardoor niet alsof je écht in the middle of nowhere zit. Dat gevoel wordt nog eens versterkt als we vanaf het bed in de verte een boerderij zien liggen en het haantje van de Liempdse kerktoren spotten. Anderzijds is het ook een zeer schilderachtig tafereel, iets wat niet zou misstaan op een doek van Vincent van Gogh.

CULINAIR

Omdat het al wat later op de avond is, besluiten we wat te gaan eten in Boxtel. We hoeven niet lang te zoeken naar geschikt restaurant, want in de box is een welkomstdoos aanwezig waarin, naast wandel- en fietsroutes en een zakje met koekjes, ook een culinaire kaart van Boxtel zit. Het is marketingtechnisch goed doordacht. Er is namelijk geen kookgelegenheid in de kubus, dus je wordt gestimuleerd het dorp in te trekken.

Na een prima maaltijd rijden we terug naar onze box. Het is nog licht als we aankomen, maar het wordt snel donker, zeker onder bomen. In de klamboehut is het goed toeven met een drankje en een spelletje, maar nog sfeervoller wordt het als we even het licht uitdoen en luisteren naar de geluiden uit de natuur. In de verte loeit een koe, je hoort het gegak van ganzen, het ruisen van de bomen en in het struikgewas scharrelt een muis of egel voorbij. Mijn vriendin vindt het wat weg hebben van de camping in Frankrijk. ,,Maar dan zonder buren", voegt ze er nog aan toe. Als we tegen middernacht naar bed gaan willen we nog wat sterren kijken, maar het blad van de bomen belemmert ons uitzicht. De boxspring ligt echter net zo fijn als hij oogt en al snel vallen we in slaap.

Tegen acht uur 's ochtends dringen de zonnestralen door de bomen de kubus binnen, waardoor de temperatuur in de box al snel oploopt. Tijd om op te staan en de koeltas te openen. Die is goed gevuld met broodjes, krentenbollen, diverse soorten beleg zoals kaas en vlees, melk en fruit. Een heerlijk ontbijt dus. Het water uit de thermoskan is nog gloeiend heet, dus een kop koffie en thee gaat er ook nog wel in. Met een goed gevulde maag doen we de box op slot en stappen we weer op de fiets om de sleutel in te leveren. Het was een bijzondere nacht in de pure natuur van Boxtel.

LOCATIES

De boxen staan op vijf verschillende locaties, vier in de omgeving van Liempde, één aan de oostkant van Boxtel. Verschillende grondeigenaren hebben een stukje van hun land beschikbaar gesteld voor de overnachtingskubussen. Vier B&B's uit de omgeving verzorgen het beddengoed, het ontbijt en houden de accommodaties schoon, te weten: Cultuurlogies Looeind, Het Wachterspunt en café 't Groene Woud uit Liempde en Villa Wilhelmina uit Boxtel.

De kosten voor een nacht in de Box & Breakfast bedragen 112 euro. Dat lijkt op het eerste oog een flink bedrag, ware het niet dat 25 euro hiervan wordt gebruikt in de ontwikkeling van een stuk grond aan de Goossen Bunder tot natuurgebied.

Aan de ene kant is een overnachting daardoor wellicht niet voor mensen met een kleinere beurs weggelegd. Voor hetzelfde geld heb je immers ook een prima hotelkamer mét douche, midden in de stad. Aan de andere kant is het ontwaken met een uniek uitzicht in een comfortabel bed, geen luidruchtige buren of lawaai om je heen en het op jezelf aangewezen zijn met een vleugje luxe ook veel waard.

Kijk voor meer informatie en beschikbaarheid op: www.boxandbreakfast.nl.

FOTO ONDER: Het ontbijt dat wordt aangeboden is ruim voldoende voor twee personen. (Foto: Rens van den Elsen).

Afbeelding
Afbeelding