Afbeelding
Foto:

WETHOUDER TRAKTEERT DEELNEMERS SCOOTMOBIELTRIPJE OP GEBAK

'Tochtje doet de mensen veel plezier'

,,Pfoe, het is wel weer warm vandaag hè", zegt Betsie Kouwenberg tegen Ciska van de Berg bij de ingang van Simeonshof. De 79-jarige staat te wachten tot de scootmobieltocht vertrekt richting Spoordonk, samen met zo'n twintig andere senioren. Het is de 51e editie, geen bijzonder jubileum, maar toch is wethouder Eric van den Broek aanwezig met een verrassing voor de deelnemers en de vrijwilligers.

RENS VAN DEN ELSEN

Er is gebak voor iedereen en dat laten de rijders zich graag smaken. De wethouder geeft in zijn praatje aan dat hij de activiteit voor senioren bijzonder waardeert. Hij maakt meteen van de gelegenheid gebruik om de begeleiders van de tocht een hart onder de riem te steken: ,,Jullie organiseren het op een leuke manier. Ik mag wel zeggen, een voorbeeld voor veel andere vrijwilligers die ontmoetingsactiviteiten willen opzetten."

De tocht gaat deze woensdagochtend richting de Rode Haktol in Spoordonk. Een route van zo'n anderhalf uur over scootmobielvriendelijke wegen. Op locatie wordt nog een hapje gegeten. ,,Tegen half vier zijn we dan meestal weer terug. Dan hebben we een leuk uitstapje gehad", vertelt coördinator Henk van Uden. Hij legt uit dat de organisatie sinds deze editie onder de vlag van de KBO valt. ,,Voorheen ondersteunde het Rode Kruis onze tochten, maar die zijn daarmee gestopt, zij richt zich nu meer op zorgactiviteiten. We zijn blij dat we dankzij de ouderenbond door kunnen gaan met onze uitstapjes, want het brengt zowel de deelnemers als ons begeleiders, veel plezier."

Betsie rijdt alweer enkele jaren mee. ,,Eigenlijk sinds ik ben gevallen en afhankelijk ben van een scootmobiel", legt ze uit. ,,Ik ben graag onder de mensen en miste het contact. Gelukkig haalde Ciska mij over om mee te rijden." De vrolijke dame kletst er lustig op los en is merkbaar blij dat ze niet thuis hoeft te zitten. ,,Alleen zijn is het ergste wat je kan overkomen, maar met zo'n tochtje heb ik veel plezier. Lekker eten en gezellig buurten."

Als het gebak en de koffie op zijn, stellen de deelnemers hun scootmobielen op bij de ingang van het verzorgingshuis aan de Annastraat. Een deelnemer roept nog, vlak voordat de karretjes zich in beweging zetten: ,,Zullen we gaan, ik wil de wind nu wel eens door mijn haren voelen."

FOTO BOVEN: Een hoedje, pet of zonnebril zorgt ervoor dat de deelnemers van de scootmobieltocht de warmte kunnen trotseren. (Foto: Rens van den Elsen).