Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

NA TWAALF JAAR EINDELIJK WEER EENS EEN TOPSEIZOEN VOOR EXPLOITANT VAN BOXTELSE ZWEMPLAS

Zomer kan niet stuk, dus Langspier doet goede zaken

HENK VAN WEERT

,,2006. Dat was het laatste jaar dat we een écht goed seizoen draaiden en we een prachtige zwemzomer hadden." John Brusselers, exploitant van het Boxtelse recreatiepark De Langspier, hoeft niet lang over na te denken over de keer dat het vorige topseizoen kon worden genoteerd. ,,En drie jaar eerder ook, in 2003. Maar de andere jaren waren het vooral kwakkelzomers." Brusselers is nu dan ook in zijn nopjes.

Nederland beleeft een tropenzomer en de regio Boxtel deelt daar volop in mee. Al vanaf mei is het prachtig weer en zelfs in april kwamen zonaanbidders al aan hun trekken. Juli was de zonnigste maand sinds 1906, het jaar dat weerinstituut KNMI startte met de meting van het aantal zonuren. Gemiddeld genomen over heel Nederland kwam dat aantal uit op 332. Daarmee is het zonuurrecord uit mei 1989 gebroken, dat stond op 329,2 uur. Alleen in juli 2006 en augustus 1947 kwam het aantal zonuren gemiddeld over het land ook boven de 300 uit, met respectievelijk 316,3 uur en 307,3 uur, zo meldt Weeronline.

Juli boekte niet alleen een record qua zon, maar ook qua droogte. Landelijk viel er gemiddeld slechts elf millimeter regen. Het record stond op zestien millimeter, geregistreerd in 1921. Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 20,7 graden tegen 17,9 normaal, was het de op twee na warmste julimaand sinds 1901, het jaar dat de weerregistratie begon. 2006, het topjaar dat ook Langspier-exploitant Brusselers bijbleef, blijft recordhouder met 22,3 graden.

TRAMPOLINE IN TREK

Brusselers lacht breeduit: ,,Nee, we hebben inderdaad niet te klagen dit jaar. In het voorseizoen was het al heel druk. Momenteel zien we dat veel vaste bezoekers uit Boxtel wegblijven. Waarschijnlijk omdat ze op vakantie zijn. Maar toch hebben we aan klandizie geen gebrek. Mensen die in de buurt vakantie vieren, weten De Langspier gelukkig goed te vinden."

De aanhoudende tropische temperaturen zorgen ervoor dat de parasols die Brusselers in de verhuur heeft, niet zijn aan te slepen. En wie denkt dat de spiksplinternieuwe trampoline die in het voorjaar werd geplaatst, door de hitte onbenut blijft, heeft het zwaar mis. ,,Erg in trek. De kinderen zijn er dol op. Het was een heel goede investering", meldt de Langspier-exploitant tevreden.

Er is vooralsnog geen zicht op dat het mooie weer ten einde loopt, meldt het KNMI. Ook de komende week loopt het kwik naar verwachting andermaal op naar 25 graden of meer. En ook voor de lange termijn houdt het rustige, droge weer aan.

BEWOGEN GESCHIEDENIS

De Langspier kent een bewogen geschiedenis. Voordat de zwemplas in mei 1996 de poorten opende, was er al volop gekrakeel. Dat begon al in de jaren tachtig toen de gemeente Boxtel de weilanden aan de Molenwijkseweg in bezit wilde krijgen ten behoeve van een afgraving. Het zand was nodig voor de ombouw van de autoweg N2 tot snelweg A2. Jarenlang deed vervolgens een zandzuiger zijn werk en ontstond langzaam maar zeker de zwem- en recreatieplas. Enkele maanden voor de opening werd de enorme drijvende machine pas uit De Langspier getakeld.

Ondertussen doken met enige regelmaat verhalen op dat de plaatselijke firma Wagenaars, die de afgraving had aangenomen, illegaal puin in De Langspier dumpte. Ook zou de afgraving niet geheel volgens de afspraken zijn uitgevoerd. Het leidde tot een jarenlang juridisch geschil tussen de gemeente en Wagenaars dat uiteindelijk in 2003 werd bijgelegd. Het puin - dat inderdaad werd aangetroffen - mocht blijven liggen, maar het slib in het zwemmersgedeelte werd afgegraven en vervangen. Dat was nodig omdat badgasten gedurende enkele zomers werden geplaagd door parasieten die zwemmerseczeem veroorzaakten.

ZWEMMEN IN DE 20E EEUW

Een eeuw eerder was in Boxtel al sprake van een 'bad- en zweminrichting'. In 1902 werd een op olievaten drijvende installatie ontmanteld op de later gedempte 'wiel' in een eveneens verdwenen Dommelarm ter hoogte van het Molenpad. In die buurt, op de plek waar nu residentie De Dommel staat, werd tien jaar later een nieuw zwembad gegraven dat zo'n twintig jaar in gebruik was.

In 1933 werd, in het vanwege de werkverschaffing aangelegde wandelpark Molenwijk, het Leijsenven deels ingericht als zwembad. Dat deed dienst tot halverwege de jaren zeventig en tot kort voor de sluiting zwommen mannen en vrouwen er in aparte bassins. Uiteindelijk werd het zwembad het gesloten na overlast van algengroei. Die werd jarenlang bestreden met kopersulfaat. Het spulletje zorgde echter voor een flinke bodemverontreiniging die in 2012 werd gesaneerd.

In mei 1976, vlak voordat de nog altijd niet geklopte recordzomer uitbrak, werd duidelijk dat het openluchtbad in het Leijsenven niet meer open zou gaan voor publiek. Badgasten konden vanaf dat jaar terecht in het nieuwe overdekte zwembad bij sporthal Den Haagakker in Boxtel-Oost. Daar werd geopend in 1982 ook een klein buitenbad geopend. Op de pagina hiernaast een foto-overzicht van de Boxtelse zwemgelegenheden door de jaren heen.

FOTO BOVEN: Het was gistermiddag niet extreem druk op De Langspier, maar dat mocht de pret niet drukken. Deze jongeren leefden zich heerlijk uit in het zwemwater. (Foto's: Albert Stolwijk).

FOTO LINKSONDER: Zonaanbidders weten deze prachtige zomer het Boxtelse recreatiepark aan de Molenwijkseweg veelvuldig te vinden.

FOTO RECHTSONDER: Het grote springkussen dat exploitant John Brusselers van De Langspier dit jaar plaatste, blijkt een schot in de roos. De jeugd maakt er graag en enthousiast gebruik van.

Afbeelding
Afbeelding