Toekomst Ursula: Boxtel onderzoekt enkele scenario's

Tijdens de Boxtelse gemeenteraadsvergadering van mei werd een onderzoek besproken dat de lokale rekenkamercommissie in opdracht van de raad uitvoerde naar de privatisering van welzijns- en sportaccommodaties. Daaruit bleek dat de welzijnsorganisaties die momenteel gevestigd zijn in Sint-Ursula volgend jaar naar het gemeentehuis verhuizen. Dit besluit blijkt echter nog niet definitief te zijn. ,,Een mogelijke verhuizing is nog in onderzoek", aldus een woordvoerder van de gemeente Boxtel. ,,We hopen in het najaar meer te weten."

In samenspraak met organisaties als ContourdeTwern, Centrum voor Jeugd & Gezin, GGD en Bureau Halt heeft het gemeentebestuur besloten zorg, welzijn en cultuur dichter bij de bewoners te brengen. Het monumentale gebouw Sint-Ursula aan de Baroniestraat zou daarvoor straks niet langer de uitvalsbasis zijn. Navraag bij de gemeente wijst uit dat verschillende scenario's worden bekeken. ,,Zo bekijken we momenteel enkele varianten met aanbouw aan het gemeentehuis", aldus een woordvoerder. ,,Daarnaast zijn we nog in gesprek met woonstichting Sint-Joseph over een eventuele ontbinding van het huurcontract van Ursula."

CONTOURDETWERN

De gemeente Boxtel verleent jaarlijks een subsidie aan ContourdeTwern voor het uitvoeren van welzijnsdiensten voor inwoners. Met ingang van 2018 is dit bedrag verlaagd naar 1.143.502 euro. Dat heeft onder meer te maken met het beheer en de exploitatie van jongerencentrum B-Town. Eind vorig jaar nam de Boxtelse gemeenteraad de nota jongerenbeleid aan. Een van de onderdelen van deze notitie was dat Boxtel vanaf januari het beheer en de exploitatie van B-Town zou overnemen. De subsidie voor jongerenwerk, 126.000 euro, wordt daardoor vanaf dit jaar niet meer aan ContourdeTwern toegekend.

Om de regie te verstevigen, is ook 'ontvlechting' van het jongerencentrum uit ContourdeTwern noodzakelijk, zo schrijft het college van B. en W. in haar voorstel. Dat geldt ook voor de Jongerenacademie die in B-Town van start gaat. Hiervoor zijn extra financiƫle middelen nodig, met name voor de aanstelling van een consulent voor die Jongerenacademie. Bovendien wordt onderzocht of het jongerencentrum en de -academie in een zelfstandige juridische entiteit kunnen worden ondergebracht.


KenEsch Quiz

Na twee succesvolle edities houdt blaaskapel De Knoestjes zaterdag 22 september weer de KenEsch Quiz. Aanmelden via e-mail: keneschquiz@knoestjes.nl.