Afbeelding
Foto: Eric van den Broek

WETHOUDER HOUDT VAN CONTACT MET ANDERE CULTUREN

'Dat duimpje is nu wel een gimmick'

RENS VAN DEN ELSEN

Het hele jaar door staan ze op de voorgrond als het gaat om politieke zaken in de gemeente Boxtel. Maar ook de wethouders en de burgemeester moeten soms even stoom afblazen. Wat doen de collegeleden als ze even niet regeren over Boxtel? Brabants Centrum ging met ze in gesprek over vrije tijd, vakantie en muziek. We trappen de serie af met wethouder Eric van den Broek.

Wie Van den Broek op Facebook volgt, zou hem eigenlijk al door en door moeten kennen. Zo weten we dat hij met enige regelmaat een concert bezoekt, graag een visje eet op de weekmarkt (als het kan met zijn vader), Ajacied in hart en nieren is en zijn liefde voor Indonesië in geuren en kleuren in beeld brengt. Alle selfies worden voorzien van een duimpje. ,,Ja, dat is er eigenlijk ooit gewoon ingeslopen. Ik maak graag een foto met de mensen waar ik op dat moment ben en dat duimpje komt dan automatisch. Het is wel een beetje een gimmick geworden", vertelt Van den Broek met een glimlach.

Hij laat op sociale media graag zien wat hem bezighoudt, ook als dat niets met politiek te maken heeft. De wethouder vindt het belangrijk om niet alleen zijn zakelijke kant te tonen, maar ook zijn menselijke. ,,Facebook en Instagram zijn dan handige middelen om dat te delen, het maakt me benaderbaar."

BLUES

Van den Broek laat graag zien waar zijn passies liggen: bij voetbal (en dan met name Ajax, waar hij al vijftien jaar een seizoenskaart heeft) en muziek. ,,Ik houd ontzettend van de stevige bluesrock. Samen met mijn broer ga ik regelmatig naar een concert. Eric Clapton, Cuby + Blizzards, Walter Trout, maar ook bands als Pearl Jam en ga zo maar door. Ik heb ze allemaal al eens gezien." Met thuis een platenkast vol met zo'n tweeduizend cd's, noemt Van den Broek zich een muziekliefhebber pur sang. Regelmatig rijdt hij naar Venlo, waar zijn favoriete platenzaak Sounds is gevestigd. ,,Ik vind het heerlijk om door de enorme collectie daar te struinen."

En wie denkt dat de wethouder alleen naar de oudere generatie muzikanten luistert heeft het mis. ,,Als ik bij Sounds ben geweest, kom ik eigenlijk altijd wel met nieuwe, hedendaagse bluesmuziek terug. Momenteel luister ik veel naar Ralph de Jong, een talent van eigen bodem en pupil van Harry Muskee (oprichter Cuby + the Blizzards - red.). Hij speelt goede rauwe blues, fantastisch om te horen én te zien."

BALI

Een andere favoriete bezigheid van Van den Broek, is reizen. Van New York en Cuba tot diverse Europese bestemmingen, hij heeft al heel wat van de wereld gezien. De laatste jaren gaat de reis echter vooral naar Indonesië. En in het bijzonder naar Bali. ,,Dat eiland heeft eigenlijk alles in het klein wat het land in het groot heeft. Dichte oerwouden, prachtige stranden en een fascinerende cultuur. Daarnaast zijn de mensen er ontzettend gastvrij", vertelt hij enthousiast. Het speelt natuurlijk mee dat de wethouder is getrouwd met een Molukse. Zijn schoonfamilie woont grotendeels op Ambon, maar ook op andere eilanden kent Van den Broek ondertussen veel mensen. Dankzij zijn familie kan hij daarnaast nog een aardig woordje van de taal meepraten. ,,Dat maakt het contact met de mensen een stuk gemakkelijker. Ik vind het namelijk altijd erg interessant om te leren van de locals. Zo krijg je veel meer mee van het land en beleef je de cultuur optimaal. Dat heb ik niet alleen in Indonesië, maar eigenlijk in alle landen waar ik ooit ben geweest."

CHAUFFEUR

Buiten dat de roots van zijn vrouw in Indonesië liggen, vindt hij de rust en de natuur in het land ook een verademing. ,,Het leven is daar niet zo gehaast als in Nederland. Je leert veel van de positiviteit van de lokale inwoners. Dat werkt inspirerend. Het is dan ook een fijne plek om je even terug te trekken uit het alledaagse leven", vertelt de Boxtelaar. Al kan de wethouder het soms niet laten om ook op vakantie over politiek te praten. ,,Als ze horen dat ik in het lokale bestuur zit, steken ze hun verbazing niet onder stoelen of banken. Ze zijn daar gewend dat bestuurders in een auto met chauffeur worden rondgereden. Dat ik gewoon in korte broek rondloop, vinden ze bijzonder."

Nu de wethouder weer aan het werk is op het gemeentehuis, sport hij veel (,,Vier of vijf keer in de week, maar dat doe ik óók op vakantie") of wandelt hij met zijn hond Robbie. Lezen doet hij dan ook graag, meestal boeken over de oorlog of biografieën. Grinnikend: ,,Maar ik merk dat mijn dagen goed gevuld zijn. Vaak val ik al in slaap bij de derde pagina..."

FOTO BOVEN: Wethouder Eric van den Broek geniet van zijn vakantie op Bali in mei van dit jaar. Indonesië is sowieso favoriet, temeer omdat daar de roots van zijn vrouw liggen. (Foto: Eric van den Broek).