Schilderdocent Rinie van der Wiel geeft Marie-Jeanne van Zon aanwijzingen tijdens de zomercursus schilderen van Hobbycentrum Boxtel.
Schilderdocent Rinie van der Wiel geeft Marie-Jeanne van Zon aanwijzingen tijdens de zomercursus schilderen van Hobbycentrum Boxtel. Foto:

ZOMERCLUB HOBBYCENTRUM BOXTEL TREKT EROPUIT

'Kasteel Stapelen schilderen is best moeilijk'

HENK VAN WEERT

De zomervakantie is in volle gang. Mensen reizen door Europa of zoeken het nóg verder weg. Maar waarom zou je vertrekken met dit prachtige weer? Brabants Centrum gaat deze zomer 'Thuis op Reis': de redactie bezoekt interessante zomeractiviteiten, soms op plekken die je niet verwacht... Deze week: schilderen in park Stapelen tijdens de zomercursus van Hobbycentrum Boxtel (HCB) voor 50-plussers.

Speciaal voor iedereen die niet op vakantie gaat, organiseert het hobbycentrum wekelijks op dinsdag en donderdag activiteiten onder de noemer HCB Zomerclub. ,,Het leuke hiervan is ook dat mensen kennis kunnen maken met iets nieuws. Zo kunnen ze eens proeven en ervaren hoe het is om met hout te werken of met glas, zonder dat bezoekers zich direct te hoeven verbinden voor een langere periode. En voor alle zomeractiviteiten geldt: ook met twee linkerhanden of zonder enige ervaring kun je meedoen!", meldt bestuurslid Marieke Dijkshoorn enthousiast.

Vanwege de zomer worden zoveel mogelijk workshops in de buitenlucht gehouden in plaats van in het hobbycentrum, dat twee jaar geleden werd geopend in de voormalige wasserij Blanca aan de Baroniestraat. Dat was dinsdag ook het geval met de schildercursus waarvoor docent Rinie van der Wiel met vijf vrouwen naar kasteelpark Stapelen trok. Marie-Jeanne van Zon is een van hen. Ze doet door het jaar heen aan verschillende activiteiten mee in het hobbycentrum. Dat er nu ook een zomercursus is, spreekt haar aan. ,,Toen ik las over deze schilderworkshop heb ik me meteen aangemeld. Je bent lekker buiten bezig en dan ook nog eens in zo'n mooie omgeving. Heerlijk!", vertelt Marie-Jeanne.

LIEVER DE DOMMELBRUG

De Boxtelse heeft haar schildersezel en doek zó opgesteld dat ze uitzicht heeft op de Dommelbrug die het kasteelpark verbindt met de Konijnshoolsedreef. ,,We mochten vanochtend zelf een plekje uitzoeken. Aanvankelijk had ik het kasteel willen schilderen, maar dat bleek al snel te moeilijk. Te veel details en te veel perspectief. Daarom heb ik maar voor een ander tafereel gekozen. Deze brug trekt me wel. Het is het vertrekpunt van het tweejaarlijkse Dommeltheater waaraan ik tweemaal heb meegedaan."

Hoewel ze in een ver verleden ooit een kunstzinnige lerarenopleiding volgde, is er nadien van schilderen nooit meer iets gekomen. Marie-Jeanne: ,,Ik was altijd meer iemand van driedimensionale objecten en hield me meer bezig met handenarbeid en zo. Maar ik heb destijds natuurlijk wel leren kijken naar bijvoorbeeld verhoudingen. Ik ben nu wat aan het experimenteren. Schilderen is écht een uitdaging voor me. Daarom is het ook fijn dat Rinie wat tips geeft en af en toe de helpende hand toesteekt." Op datzelfde moment komt de cursusleider aangelopen. Hij is te spreken over het kleine, maar kleurrijke doek dat Marie-Jeanne op de ezel heeft staan. ,,Maar ik stel voor dat je je nu omdraait. Dat je de brug laat voor wat ie is en er zelf een persoonlijke invulling aan geeft en je creativiteit de vrije loop laat."

HEERLIJK ONTSPANNEN

Rinie is van huis uit technicus en voltooide vijftien jaar geleden een schildersopleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in het Belgische Arendonk. ,,Daar heb ik het ambacht van kunstschilder geleerd. In het hobbycentrum was ik aanvankelijk actief tijdens technische cursussen, maar op een gegeven moment kwam ik in aanraking met de schilderslessen en ben ik daar cursisten gaan begeleiden. Heel leuk om te doen." Marie-Jeanne is te spreken over de cursus: ,,Alle materialen zijn aanwezig: ezel, doek, penselen en verf. Bovendien kregen we tussen de middag een heerlijke lunch. Het is een fijn dagje ontspannen."

Tijdens de zomerclub van Hobbycentrum Boxtel staan nog diverse cursussen en workshops op de agenda. Morgen, vrijdag 3 augustus is er een meezingmiddag van 13.30 tot 15.00 uur. Dinsdag 7 augustus is er een dansworkshop en een breicafé, donderdag 9 augustus een spelinstuif en een wandeling. Bekijk het volledige programma op hobbycentrumboxtel.nl.

FOTO BOVEN: Marie-Jeanne van Zon krijgt aanwijzingen van schilderdocent Rinie van der Wiel tijdens de zomercursus schilderen van Hobbycentrum Boxtel in park Stapelen. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding