...JAN SANDERS...
...JAN SANDERS...

GRONDLEGGER SANDERS MACHINEBOUW LIEMPDE OVERLEDEN

Jan bood zijn personeel volop vrijheid

,,Ik werd vaak omschreven als een rooie", grapte Jan Sanders twee jaar geleden in deze krant. ,,Ik had nogal revolutionaire opvattingen wat betreft werkgeverschap." De Liempdenaar deed zijn uitspraak in aanloop naar de viering van het gouden jubileum van het bedrijf dat hij in 1966 opstartte en waarvan hij dertig jaar directeur was: Sanders Machinebouw. Zondag overleed Sanders.

,,Alle werknemers mogen meedenken", benadrukte Sanders bij de viering van het gouden jubileum. Hoewel hij twintig jaar eerder het roer overdroeg, was de ondernemer nog altijd met hart en ziel verknocht aan het bedrijf aan de Heidonk. ,,Ik kom nog af en toe langs voor een kop koffie", vertelde de oprichter. Die opmerking leidde tot gegrinnik bij zijn zoon Bas, de huidige eigenaar, en directeur Stefan van den Nieuwenhof. Die meldden dat Sanders sr. héél regelmatig langskwam.

De geboren en getogen Liempdenaar startte zijn eigen bedrijf in een boerenschuur aan de Keefheuvel, nadat hij eerder bij Grasso (in 's-Hertogenbosch) en Hydraudyne (nu Bosch Rexroth) werkte. Na zes jaar werd een nieuwe bedrijfshal aan de Heidonk in gebruik genomen. Hier is de machinefabriek nog altijd gevestigd. Een team van dertig mensen werkt er dagelijks aan machines, die op maat gemaakt worden voor productiebedrijven overal in de wereld.

Sanders Machinebouw is als familiebedrijf een 'platte organisatie' met veel vrijheid voor de medewerkers. Die filosofie droeg in de ogen van de oprichter bij aan het succes. Elke medewerker was volgens hem medeverantwoordelijk voor het feit dat het gouden jubileumfeest gevierd kon worden. In 1996 ging Sanders met pensioen en werd hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Sanders overleed zondag op 87-jarige leeftijd na een kort ziekbed in een Eindhovens ziekenhuis. Morgen, vrijdag 3 augustus vindt de uitvaart plaats in de Liempdse Sint-Jans Onthoofdingkerk. (Foto: Albert Stolwijk, 2016).