Afbeelding
Foto: Sander van Gils

NOODPLAN IN WERKING VOOR BEKEN

Waterschap houdt Beerze
nauwlettend in de gaten

De extreme droogte in Nederland leidt tot het droogvallen van veel beken, waardoor onherstelbare natuurschade dreigt, meldt waterschap De Dommel. Sinds zaterdag wordt grond- en/of kanaalwater in enkele natuurrijke beken gepompt om de daar aanwezige flora en fauna te behouden. Dit noodplan geldt ook voor de Beerze die door natuurgebied Kampina en het Oirschotse landgoed Baest stroomt.

Naast de Beerze worden ook de Reusel (Landgoed Utrecht), Tongelreep (Leenderheide), Keersop (Bergeijk) en Beekloop (inlaat uit kanaal België) voorzien van extra water. Waterschap De Dommel koos voor deze beken vanwege de zeldzame en beschermde soorten die daar leven, zoals de beekprik, de kwabaal, bepaalde libellen en kokerjuffers.

De Reusel wordt sinds anderhalve week gevoed met grondwater om onherstelbare natuurschade door droogval te voorkomen. ,,We zien dat deze maatregel het gewenste effect heeft", laat Ilse van der Doelen van het waterschap weten. Ook kennisinstituut Ravon bevestigde dit. ,,Reden om sinds zaterdag ook pompen aan te sluiten op vier andere beken en deze met grond- of kanaalwater aan te vullen. De Beerze is donderdag aan de beurt. Medewerkers van het waterschap monitoren vervolgens dagelijks hoeveel water er nodig is. Wat de precieze effecten zijn in de vier beken, is nog niet te zeggen", aldus de zegsvrouw. ,,We blijven in ieder geval doorgaan met de aanvoer van extra water zolang het nodig is." Afgelopen weekend viel wat neerslag, maar volgens het waterschap is het onvoldoende om de droogteproblemen op te lossen. ,,Het is een druppel op een gloeiende plaat."

BEREGENING

Ondanks de aanhoudende droogte is het beregenen van grasland en sportvelden met grondwater overdag weer toegestaan sinds gisteren. Om de watervoorraad te beschermen, was het niet toegestaan grasland te beregenen in de maanden juni en juli. Afspraak is dat dit na 1 augustus weer wel mag. Het waterschap overwoog af te wijken van deze bestaande afspraak, maar ziet hiervan af. ,,Het effect van zo'n maatregel op het grondwaterpeil is op korte termijn gering. Daarvoor zit het grondwater al te diep", aldus waterschap De Dommel. ,,Het risico op schade aan de sportvelden en de graslanden wordt juist groter."


BOXTELSE BRANDWEER BIEDT HULP

Vissen in slotgracht Stapelen hebben het zwaar te verduren

Op verschillende plekken in de slotgracht van kasteel Stapelen wordt door middel van pompen al gezorgd voor extra beluchting van het water, omdat er nagenoeg geen stroming plaatsvindt in deze waterpartij. Vanwege de ongewone weersomstandigheden bleek vrijdag dat de waterkwaliteit momenteel onvoldoende is en dat de vissen er slecht aan toe waren. De Boxtelse brandweer bood hulp...

Na metingen bleek het zuurstofniveau in het water rondom kasteel Stapelen te laag. De brandweer werd ingeschakeld om zuurstofrijk water in de gracht te pompen. Zij heeft twee keer een uur lang op verschillende plaatsen water de vijver ingepompt dat werd onttrokken uit de nabijgelegen Dommel. ,,We constateren dat het een positief effect heeft op de visstand in de gracht", aldus voorzitter Jan van Homelen van de stichting Beheer Kasteel Stapelen. ,,Toch hebben de vissen het zwaar te verduren. En vrijdag was de nood echt aan de man. Erg fijn dat de brandweer dan beschikbaar is voor zo'n klus."

KASTEEL

In mei maakten Van Homelen en regionaal overste Jan Zuikter van de Assumptie Stichting bekend dat het kasteel en park na de zomervakantie in handen komen van een particuliere belegger uit Noord-Brabant. De verwachting was dat de overdracht uiterlijk 1 september zou plaatsvinden. Het wachten was op goedkeuring van de Europese Provincie van de paters assumptionisten én het Vaticaan. Inmiddels is duidelijk dat de overdracht op 31 augustus plaatsvindt, zo meldt Van Homelen. ,,Tot die tijd blijven de paters wonen in het kasteel." Na de viering van Maria Tenhemelopneming op 15 augustus, tevens een feestdag voor de assumptionisten (deze naam verwijst naar de naam van het eerste college Maria Assumpta: tenhemelopneming van Maria -red.) wordt gestart met de ontruiming van het kasteel, aldus Van Homelen. (Foto: Sander van Gils).


The Explosion Rockets

De deels uit Boxtel afkomstige rock-'n-rollband The Explosion Rockets treedt zaterdag 25 augustus om 20.30 uur op in partycentre Denziz aan de Stationsstraat. Het concert staat met name in het teken van Elvis Presley. Op 16 augustus is het 41 jaar geleden dat de wereldberoemde zanger overleed. Kaarten voor het optreden in Denziz zijn verkrijgbaar bij Thom Sens (Beneluxlaan 32, Boxtel), telefoonnummer 06-45 92 85 86 of bij Cees Veenstra (Denziz), 06-34 34 85 94. In de voorverkoop kosten tickets acht euro.