Aan de straat Zonnegoud is de fundering gestort voor de laatste woningen in het nieuwbouwwijkje Zonnegolven. Momenteel ligt het werk stil vanwege de bouwvakvakantie. (Foto: Henk van Weert).
Aan de straat Zonnegoud is de fundering gestort voor de laatste woningen in het nieuwbouwwijkje Zonnegolven. Momenteel ligt het werk stil vanwege de bouwvakvakantie. (Foto: Henk van Weert). Foto:

COLLEGE VAN B. EN W. ACTUALISEERT BOXTELSE WOONAGENDA

Plannen voor 1.100 nieuwe huizen

HENK VAN WEERT

Door de oppositiepartijen in de gemeenteraad wordt er regelmatig op gehamerd: Boxtel moet meer bouwen om de behoefte aan betaalbare woningen op peil te houden. In de geactualiseerde woonagenda die het college van B. en W. onlangs vaststelde, wordt duidelijk dat er zo'n elfhonderd nieuwbouwhuizen 'in de pijplijn' zitten. Écht concreet is de bouw van 126 nieuwe huizen.

De woonagenda is een nadere invulling en update van de in 2016 door de gemeenteraad vastgestelde woonvisie tot 2025. Die gaat ervan uit dat Boxtel tot dat jaar 1.315 nieuwbouwwoningen moet realiseren om te kunnen voldoen aan de behoefte.

Het college benadrukt bij het overzicht van woningbouwprojecten dat in de huidige markt plannen nogal eens vooruit worden geschoven of worden aangepast vanwege haalbaarheid. Overigens brengt de woonagenda niet álle potentiële bouwlocaties in beeld, onder meer vanwege strategische redenen.

Volgens B. en W. staan de komende jaren zo'n elfhonderd te bouwen huizen op stapel. Maar wie de aantallen per bouwproject bij elkaar optelt, komt niet verder dan een kleine negenhonderd woningen. Dat verschil wordt onder meer veroorzaakt doordat nog geen aantallen bekend zijn over de ontwikkeling van het terrein van Lindenlust (Bosscheweg), pastorietuin Heilig Hart (Baroniestraat) en Moorwijk.

HARDE AANTALLEN

Slechts voor vijf van de in totaal achttien opgesomde bouwprojecten worden zogeheten 'harde aantallen' genoemd. Bij elkaar opgeteld kom je dan niet verder dan 126 woningen in het (middel)dure segment. Het gaat onder meer om 34 koopappartementen van Princenlant IV, op de plek van de voormalige sporthal Den Haagakker (Beneluxlaan). Maar ook om dertien tweekappers en vrijstaande huizen in het wijkje Zonnegolven en het nabijgelegen plan De Hoeve dat twaalf vrije bouwkavels telt, waarvan er nog altijd één te koop is. Voorts vallen ook de 33 appartementen en elf (half)vrijstaande woningen in het nieuwbouwwijkje Sparrenlaene aan de Molenwijkseweg onder de harde cijfers.

Op het terrein van het vroegere Joris Meubelen aan de Eindhovenseweg is het bestemmingsplan voor 23 woningen onlangs vastgesteld door de gemeenteraad. Voor de grootste uitbreidingslocatie zou dat in december van dit jaar moeten gebeuren. Het betreft 465 uiteenlopende woningen in diverse prijsklassen in het plan Heem van Selis dat eind april werd gelanceerd. De huizen verrijzen in de buurtschap Selissen, het gebied tussen de Bosscheweg en de rijksweg A2, achter het tuincentrum en de bestaande muntenbuurt bij het waterschapshuis.

Ten aanzien van de 85 woningen in het project Achter den Eijngel in Lennisheuvel loopt de bestemmingsplanprocedure nog.

IN ONTWIKKELING

Alle overige bouwprojecten zijn nog niet zover dat er al bestemmingsplannen zijn opgestart; de planontwikkeling is nog gaande. Het betreft vooral kleinschalige inbreidingslocaties. Zoals de 25 sociale huurwoningen die moeten verrijzen op de plek van het leegstaande schoolgebouw aan de Albinonistraat in Boxtel-Oost, acht levensloopbestendige huizen aan het einde van de Schijndelseweg (op de plek van Chinees restaurant New Palace, ook wel bekend als Peters Hoek), twaalf sociale huur- en acht goedkope koopwoningen aan het Ronduutje en twintig sociale huurappartementen bij De Kleine Aarde.

Voor de locaties Lindenlust (Bosscheweg), pastorie en tuin Heilig Hart (Baroniestraat) en Moorwijk is planontwikkeling gaande waarbij nog geen woningaantallen genoemd worden.

LIEMPDSE PLANNEN

Tot zover de woningbouwprojecten die in het dorp Boxtel (en Lennisheuvel) op de rol staan. Maar ook in Liempde zijn plannen in de maak, die alle nog in een ontwikkelingsfase verkeren.

Het grootste plan is de uitbreidingslocatie Hamsestraat/Roderweg waar de gemeente en de projectontwikkelaar tachtig tot honderd woningen willen realiseren, maar de provincie niet meer dan veertig huizen wil toestaan. Aan de rand van dat gebied is daarnaast plek voor elf woningen met kleinschalige bedrijvigheid. In het nu nog onbebouwde gebied tussen de Kerkheiseweg en de Boxtelseweg is ruimte voor vijftig à zestig woningen; eind juni zijn omwonenden daarover geïnformeerd. Acht goedkope en middeldure huurwoningen staan gepland in de voormalige pastorie en tien middeldure koophuizen in de pastorietuin.

FOTO BOVEN: Aan de straat Zonnegoud is de fundering gestort voor de laatste woningen in het nieuwbouwwijkje Zonnegolven. De werkzaamheden liggen momenteel stil vanwege de bouwvakvakantie. (Foto: Henk van Weert).


BRIEF AAN B. EN W. OVER VERKEERSAFWIKKELING VIA DUKAAT

CDA bezorgd over ontsluiting Selissen

Twee weken geleden wees de CDA-fractie in de gemeenteraad nog op de 'ruime woningopgave' die Boxtel heeft in te vullen. Naast blijdschap over de voortvarendheid over bouwplan Heem van Selis, constateren de christendemocraten ook groeiende onrust onder de bewoners van de muntenbuurt achter het waterschapshuis. Raadslid Vera Brouns, zelf woonachtig in dat wijkje, kaartte de situatie aan na verkeerstellingen die onlangs werden gehouden.

Een partij- én buurtgenoot van Brouns, oud-fractievoorzitter Pieter Springer, gaf bij de presentatie van het bouwplan eind april al aan dat hij zich zorgen maakt over de ontsluiting van nieuwbouwwijk Heem van Selis. Hij opperde om het verkeer van en naar de toekomstige woningen niet via de straat Dukaat, maar via de bredere Duit te leiden. De nu voorgestelde oplossing voor de verkeersafwikkeling zorgt voor veel overlast voor de buurt én de daar gevestigde bedrijven, benadrukt ook raadslid Brouns. Ze wil van het college van B. en W. weten waarom voor de oplossing via de Dukaat is gekozen.

De onrust in de buurt is volgens Brouns toegenomen nadat van half juni tot begin juli verkeerstellingen zijn gehouden. Temeer omdat buurtbewoners volgens het raadslid veel vragen hebben waarop ze geen antwoord hebben gekregen. Ze pleit voor een zorgvuldigere communicatie.

VOERTUIGEN TURVEN

Via draden over het wegdek op de kruising Duit-Dukaat-Statendaalder zijn passerende voertuigen geturfd. Namens de CDA-fractie vroeg Brouns in een brief aan het college van B. en W. of er een verband is tussen de verkeerstellingen en het in april gelanceerde voorontwerp van het bestemmingsplan Heem van Selis.