Voorzitter Mark van der Laan van Tourspel Liempde reikte zondag de gele trui uit aan Stephan van Heesch. Mariëlle Strik werd derde en kreeg naast een geldprijs de bolletjestrui. Nummer twee Martijn van Kempen was afwezig. (Foto: Gerard Schalkx).
Voorzitter Mark van der Laan van Tourspel Liempde reikte zondag de gele trui uit aan Stephan van Heesch. Mariëlle Strik werd derde en kreeg naast een geldprijs de bolletjestrui. Nummer twee Martijn van Kempen was afwezig. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

WIELERSPEL LEVERT RECORDBEDRAG OP VOOR 'JARIGE' ZONNEBLOEM

Tourspel Liempde: succesvol over de finish

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Krap een uur nadat de Noorse wielrenner Alexander Kristoff juichend over de streep op de Champs-Élysées kwam, werd tijdens de prijsuitreiking van Tourspel Liempde in café De Durpsherberg bekendgemaakt welke mensen het meest verstand hadden van wielrennen. Hoewel: Stephan van Heesch, winnaar van de Liempdse gele trui, bekende dat zijn zoon de poule voor hem had ingevuld. ,,Ik weet er eigenlijk niets van..."

Om de spanning erin te houden, koos de organisatie ervoor de uitslag van Tourspel Liempde niet meteen na afloop van de etappe te publiceren op de website, maar geheim te houden tot de prijsuitreiking in De Durpsherberg. In het klassement vonden na de laatste etappe nog wat wisselingen plaats. Mariëlle Strik, die ruim een week de lijst aanvoerde, zakte uiteindelijk naar de derde plaats. ,,Mijn voorspelde winnaars van de gele, groene en de bolletjestrui bleken foutief. Daar ging het mis", lachte ze. Haar man Marco vulde - met enkele aanwijzingen van Mariëlle - haar lijst in. ,,Hij wist welke renners ik wel en niet in mijn team wilde hebben." Terwijl zij met de bolletjestrui naar huis ging, eindigde Marco op plek 226. ,,Volgend jaar doe ik zeker weer mee", aldus Mariëlle. ,,Ik moet mijn trui verdedigen, toch?"

Stephan van Heesch werd eerste, ondanks dat hij geen verstand heeft van wielrennen. ,,Mijn zoon heeft alles uitgezocht, ook voor mij. Ik heb zelf een paar renners gewisseld." Dat bleken effectieve aanpassingen: zijn zoon eindigde in de top honderd, terwijl Van Heesch met de gele trui en een geldbedrag van 240 euro naar huis ging. De tweede plek was voor Martijn van Kempen. Voor de gehele top vijftien waren geldprijzen beschikbaar, net als voor de dagwinnaars. Jorn Voets bleek daarin succesvol; hij won vier etappes. De rode lantaarn, een bedrag van tien euro, was voor Erik Hut. Hij kreeg het voor elkaar geen enkel punt te behalen...

MOEDER

Aan het Extra Tourspel, waarbij mensen konden voorspellen op welke plek Koen de Kort eindigde, namen 275 wielerliefhebbers deel. De Liempdse renner zette zichzelf vier weken geleden op plek 87, maar eindigde uiteindelijk op de 78e plaats. Elf mensen deden de juiste voorspelling en na loting kwam Erik Knoops als winnaar uit de bus. Leuk feitje: één persoon had voorspeld dat de Liempdse renner met de gele trui naar huis zou gaan. Dat was uiteraard niemand minder dan zijn eigen moeder Ine de Kort...

GEMEENSCHAP

De prijsuitreiking stond zondag met name in het teken van Willy van Zuijlen, die vorig jaar onverwacht overleed. ,,Dit had het jaar van Willy moeten zijn", stelde voorzitter Mark van der Laan van Tourspel Liempde. De grote initiator van het wielerspel was namelijk ook al jarenlang voorzitter van de Liempdse afdeling van De Zonnebloem. Deze hulporganisatie voor zieken en ouderen viert dit jaar het gouden jubileum en dat was de reden dat Tourspel Liempde haar opbrengst schonk. Dat werd, ook vanwege het recordaantal deelnemers, een monsterbedrag van 3.000 euro. ,,Dit is veel hoger dan we verwacht hadden", zei voorzitter Mario Knoops van De Zonnebloem. ,,Maar natuurlijk had ik veel liever dat Willy deze cheque in ontvangst had genomen en niet ik. Deze opbrengst is dan ook een ode aan hem." Knoops meldde daarnaast nog dat iedere cent aan de Liempdse gemeenschap wordt besteed. ,,Hiermee kunnen we extra activiteiten organiseren voor mensen die het zo hard nodig hebben."

Wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel was vol lof over het tourspel, ondanks dat hij niet in de hoogste regionen eindigde. ,,Met mijn zwager Ronald Huijberts had ik een weddenschap. Degene die in dit spel lager eindigde, moest de ander trakteren. Na de eerste etappes stond ik 140 plekken hoger dan hem, maar uiteindelijk ben ik bijna 140 plekken ónder hem geëindigd", aldus Van de Wiel. ,, Tourspel Liempde is een geweldig evenement. Ook vind ik het mooi dat Willy van Zuijlen vandaag in het middelpunt van de belangstelling staat. Hij heeft enorm veel betekend voor Liempde." Annie, echtgenote van Willy en vrijwilliger bij De Zonnebloem, nam ook nog even het woord en was geroerd door de aandacht en waardering voor haar man.

Door breed aandacht aan Tourspel Liempde te besteden, is ook stichting Brabants Centrum mede-verantwoordelijk voor het recordaantal deelnemers en de opbrengst voor De Zonnebloem, stelde voorzitter Van der Laan. Directeur Henk van der Zee geeft aan dat dit precies past bij Brabants Centrum. ,,We ondersteunen doelen die de leefbaarheid versterken in de dorpen waar onze lokale krant verschijnt. Ik ben er trots op dat dit zo goed heeft uitgepakt bij Tourspel Liempde."