Afbeelding
Foto: Rob Dekker

DROOGTE ZORGT VOOR ZWAKKE STAMMEN

Boom landt (zachtjes) op dak Van Coothhoeve

Het was even schrikken voor Rob Dekker, directeur-bestuurder van woonstichting Sint-Joseph, toen hij vrijdagmorgen de boom op het dag van de Van Coothhoeve bij De Kleine Aarde zag liggen. Nog geen twee dagen eerder ondertekende hij namelijk koopovereenkomst voor de boerderij aan het Klaverblad. Gelukkig viel de schade mee: een enkele dakpan lag los.

,,Aan de andere kant is de hoeve nog niet officieel van ons, omdat de papierwinkel nog bij de notaris ligt", vertelt Dekker desgevraagd. ,,Het pand valt nu dus nog onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Boxtel."

De boom werd geveld door de harde windstoten van donderdag. Het warme weer zorgde ervoor dat de stam volledig uitgedroogd was, waardoor deze slechts een zetje nodig had. Wat de status is van de andere bomen, is een zaak voor de gemeente.

FOTO BOVEN: De boom landde donderdag op het dak van de Van Coothhoeve. De brandweer heeft deze inmiddels weggehaald. (Foto: Rob Dekker via Twitter)


Toekomstbestendig kiezen

Het is toch wat als burgers zelf de meetlat moeten nemen om de beweringen van de wethouder te staven. De maatvoering van de Ossenpadtunnel blijkt niet dezelfde als die van het Tongerens tunneltje. Waarom is niet duidelijk. Een meerprijs? Volgens mij is een gat graven qua kosten niet echt veel duurder als dat gat 35 cm dieper wordt en twee meter breder. Maar als dat zo zou zijn? Wat dan nog.

Stel dat onze kinderen of hun kinderen anders besluiten toch (elektrisch) autoverkeer via de tunnel willen afwikkelen. Misschien wel zelfrijdend en dat in de ochtend richting Ladonk en in de avond weer andersom. Bedenk dat wij nu niet kunnen besluiten wat zij straks gaan willen...

Maak van alles wat je doet of bedenkt deze afweging. Een duurzame keuze. Wat betreft de 'trap' in de toekomstige tunnel zouden we ons moeten schamen. Gewoon met de fiets of anderszins (scootmobiel, elektrisch voertuig) moeten we ons toch (vooral in de toekomst) kunnen verplaatsen. De mensen die nu besluiten, wonen er straks niet meer. Maak ook daarin een duurzame keuze gericht op toekomstige sociale cohesie. Het benodigde geld moet toch in de toekomst betaald worden. Laten we dan zorgen dat dit verantwoord geld is. Overigens ben ik voorstander van elektrisch of manueel woon-werk verkeer. In 2030 moet dat toch en in 2050 is het gemeengoed geworden.

        GEERT DUIJGHUISEN