Corry van den Langenberg uit Liempde breit met veel liefde boezems voor vrouwen die hun borst(en) af moesten staan door kanker. (Foto: Wendy van Lijssel).
Corry van den Langenberg uit Liempde breit met veel liefde boezems voor vrouwen die hun borst(en) af moesten staan door kanker. (Foto: Wendy van Lijssel). Foto: Wendy van Lijssel

BORSTEN BREIEN VAN SPECIAAL KATOEN

Corry uit Liempde zet zich in voor BreiBoezem

Wendy van Lijssel

Ze houdt ervan te handwerken en combineert dat al jaren met het breien voor een goed doel. Corry van den Langenberg uit Liempde breit namelijk borsten voor BreiBoezem. Een stichting die boezems vervaardigt van een speciale katoen, voor vrouwen die hun borsten zijn verloren. Op aanvraag ontvangen zij gratis een eerste setje om het uit te proberen.

Van den Langenberg quilt graag en hanteert met liefde de breipennen. Sinds enkele jaren doet ze dat voor stichting BreiBoezem. Deze is sinds 2015 in Nederland actief en is opgericht werd door Wendie Verweij uit Engelen. Zij vond overigens niet zelf het wiel uit, maar leed zelf aan borstkanker toen zij een oproep zag van een Nederlandse die in Australië woont, waar dergelijke boezems al gebreid werden. Dit idee wilde zij graag in Nederland van de grond tillen.

Omdat Verweij een volledige borstamputatie had ondergaan, bedacht ze zich geen moment. Ze nam contact op en besloot ze eerst te gaan dragen. ,,Het was een verademing", vertelt ze: ,,Siliconen zijn zwaar en niet iedereen kan ze verdragen. Een breiboezem is licht, het ademt, je kunt ze gewoon wassen en het lijkt net écht. Ik was direct verkocht." Dat was in 2015. Inmiddels is de stichting landelijk actief, zijn er honderden vrouwen die speciaal hiervoor breien en zijn er tientallen uitgiftepunten.

MOTIVATIE

Nadat Van den Langenberg in 2016 iets over het goede werk van de stichting las, voelde ze direct de behoefte om zich aan te sluiten. ,,Mijn zusje is op slechts 52-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van borstkanker. Mijn schoonzus heeft het ook gehad, maar zij heeft het gelukkig overleefd. Ik had in ieder geval redenen genoeg om me in te gaan zetten", motiveert ze haar beslissing.

Van den Langenberg nam contact op met Verweij en fietste gedurende twee jaar vanuit Liempde naar een inloophuis voor kanker in 's-Hertogenbosch. ,,Daar kwamen we een keer in de maand bij elkaar om te breien. Toen het daar op stopte, ben ik in overleg met de stichting als thuisbreister verder gegaan", vertelt ze. ,,Eigenlijk was dat wel fijn, want ik hoef niet meer zo ver te fietsen. Verder heb ik voorraad genoeg zodat ik altijd vooruit kan." Het breien gebeurt aan de hand van een speciaal patroon legt de Liempdse uit: ,,In het begin was het even moeilijk lezen, maar intussen kan ik het ook zonder."

HALVE MAAN

Omdat er talloze cupmaten zijn, worden de boezems in diverse groottes gemaakt. ,,Ik brei volle borsten, maar ben in de leer om ook het halve maantje onder de knie te krijgen. Dat is speciaal voor dames die een borstbesparende operatie hebben ondergaan. Het geeft meer volume. Het is echter best een moeilijk patroon, dus ik ben aan het oefenen", meldt Van den Langenberg. Ondanks dat de stichting afhankelijk is van donaties om de speciale katoen aan te schaffen, is de eerste set gratis. Er zijn veel uitgiftepunten, maar de boezems worden ook verzonden. De ontvanger betaalt aansluitend wel de kosten hiervoor. Voor een volgende set wordt 10 euro in rekening gebracht maar: ,,Ze gaan echt lang mee", weet Van den Langenberg. Zij heeft ze zelf gelukkig niet nodig, maar heeft veel voldoening van haar goede werk. Resoluut: ,,Zolang ik kan, ga ik hiermee door." Meer informatie: www.breiboezem.nl.