Van Coothhoeve DKA wordt deels dorpshuis

Woonstichting Sint-Joseph heeft de Van Coothhoeve op De Kleine Aarde (DKA) gekocht van de gemeente Boxtel. Gisteren, woensdag, werd de koopovereenkomst getekend door directeur-bestuurder Rob Dekker en wethouder Peter van de Wiel. Sint-Joseph wil het achterste gedeelte van het gebouw inrichten als gemeenschapshuis. Het voorhuis wordt verbouwd tot huurwoning. Uiterlijk begin 2019 moet het pand opgeleverd worden.

Het gemeenschapshuis wordt niet ingevuld met activiteiten zoals die ook bij bijvoorbeeld De Walnoot en De Rots plaatsvinden. Dekker: ,,We zijn op zoek naar een mix van maatschappelijke en commerciële organisaties die aansluiten bij het idee dat De Kleine Aarde uitdraagt. Een kleine tien procent van het oppervlak mogen we wettelijk gezien gebruiken voor commerciële instellingen. Zo krijgt onder meer de WSD daar een plek." Verder is Sint-Joseph in gesprek met onder meer het hobbycentrum en De Smaak van Boxtel. Daarnaast is een stichting in oprichting waar de organisaties die in de Van Coothhoeve komen, zich bij aan kunnen sluiten. ,,Het hele concept zijn we nog aan het uitwerken", geeft de directeur aan.

MARKANT

Voordat het zover is, moet er echter eerst nog verbouwd worden. De hoeve heeft geen monumentale status, maar toch wil de corporatie de buitenkant intact houden. ,,Het is een prachtig pand met een markante uitstraling. Dat willen we behouden", vertelt Dekker. Wel wordt er aan de binnenkant flink verbouwd aangezien het pand al sinds 2010 leeg staat. ,,De kozijnen zijn slecht en ook op het vlak van energie moet er nog het nodige gebeuren." Het wordt sowieso geen nul-op-de-meterwoning geeft Dekker meteen aan. ,,Het dak is niet geschikt voor zonnepanelen door de ligging en de bomen die er omheen staan, maar we pakken wel de isolatie aan en kijken ook op andere vlakken waar we energie kunnen besparen. Daarnaast komen er een andere keuken en toilet in."

Maar eerst wil de woonstichting het asbest in de hoeve verwijderen. ,,Daar hopen we direct na de zomer mee te kunnen beginnen", geeft Dekker aan.

VISITEKAARTJE

Wethouder Van de Wiel is blij met de verkoop, waarmee zo'n 450.000 euro gemoeid is. ,,Als alles klaar is, past de vernieuwde Van Coothhoeve perfect op dit terrein. Zeker met de invulling die Sint-Joseph eraan wil geven. Het pand, dat er straks weer voor jaren tegen kan. Het wordt écht een visitekaartje voor DKA."