Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HULP VAN BUITENAF

Om het waterniveau in de beken weer op peil te krijgen, is hulp van buitenaf nodig. Op dit moment is de provincie Noord-Brabant in overleg met het waterschap De Dommel, Natuurmonumenten en Brabants Landschap om water uit de omliggende kanalen te gebruiken. ,,Dit is prima water, het heeft ongeveer dezelfde condities als dat in de Beerze. Dat is ideaal voor de vissoorten. Maar hoe langer we wachten, hoe meer effect de droogte gaat hebben op de natuur", aldus Vogels. ,,Als je bedenkt dat een eik tot wel duizend liter water per dag uit de grond trekt, dan besef je al snel dat de situatie nijpend is."

Op dit moment ligt de focus van de boswachter op het controleren van het natuurgebied en de effecten van de droogte op de natuur. Dagelijks maakt hij een rondje door het gebied. ,,We houden de komende weken alles nauwlettend in de gaten, maar natuurlijk zien we liever op een langere periode van regen. Daar is vast niet iedereen blij mee, maar de natuur heeft het hard nodig."

FOTO BOVEN: Tussen het dorre gras en bruine heide zijn nog wel enkele volhardende planten te zien. Zij overleven deze periode van droogte wel, maar zijn niet altijd gewenst in het natuurgebied. (Foto: Peter de Koning).