AANTAL BOMEN PARK MOLENWIJK GEKAPT

'Uitdunnen bos zorgt voor variatie en veiligheid'

Wie deze dagen door park Molenwijk loopt, heeft ongetwijfeld de verschillende oranje, groene en blauwe markeringen op de bomen gezien. De gemeente Boxtel heeft in het park werkzaamheden gepland en gaat de bosjes uitdunnen om die veiliger en gevarieerder te maken. Zo komt er meer ruimte voor jonge bomen en struiken en verdwijnen de oude stammen die om kunnen waaien.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Bosgroep Zuid Nederland. Die heeft deze maand een controle uitgevoerd en de te kappen bomen gemerkt. De stammen met een oranje stip worden gerooid. Bomen met een blauwe, groene of zonder markering blijven staan, deze zijn belangrijk voor de toekomst van het bos. Na de zomervakantie start het ruimingswerk.

De dunning moet volgens de gemeente bijdragen aan een gevarieerd en veilig bos. Bomen groeien allemaal op hun eigen manier en zijn continu in concurrentie met elkaar om voldoende licht, voedsel en water te krijgen. Als een bos ouder wordt, verliezen de kleinere en zwakkere bomen deze strijd en sterven af. Omdat in park Molenwijk veel paden, speelplaatsen en sportvelden liggen, is er ruim aandacht voor veiligheid. Zwakke of dode bomen zijn gevoelig voor omwaaien of voor het afbreken van takken. De gemeente wil deze situaties voorkomen. Wel blijft, in het kader van natuurontwikkeling het stamhout in het bos achter. Daarnaast wil de gemeente meer variatie in het bos laten ontstaan. ,,Vitale en markante bomen met grote kronen krijgen meer ruimte en doordat er meer licht in het bos komt, krijgen ook de struiken en jonge bomen de kans om beter te groeien. Hiermee vergroten we de afwisseling en natuurwaarden in het bos. Dat zorgt straks voor een afwisselend en gevarieerd bos voor de bezoeker en voor een diversiteit aan planten- en diersoorten", aldus de gemeente Boxtel.

BODEM

De grote machines die gebruikt worden voor de werkzaamheden zorgen wel voor beschadigingen aan de bodem. ,,Dat proberen de medewerkers zoveel mogelijk te voorkomen door vaste routes aan te brengen in het bos. Daarmee wordt een zo klein mogelijk oppervlakte van de grond gebruikt", aldus Bosgroep Zuid Nederland. ,,Volgend voorjaar zullen de struiken en jonge bomen weer gaan groeien en die plekken in het bos dichten." De sporen van de werkzaamheden zullen snel zijn uitgewist, verwacht het bedrijf.

De werkzaamheden duren tot ongeveer begin van de herfst. Park Molenwijk is in die periode gewoon geopend. Met borden wordt aangegeven waar de medewerkers van Bosgroep Zuid Nederland op dat moment bezig zijn.


Bezorgdheid over bomenkap

De gemeente Boxtel gaat in de bossen van Molenwijk werkzaamheden uitvoeren in het kader van veiligheid en variatie en het vergroten en afwisselen van de natuurwaarden in het bos. Een prima uitgangspunt, maar de manier waarop deze werkzaamheden worden uitgevoerd, geven mij redenen tot ongerustheid.

De bomen die gemerkt zijn, ruim 120 stuks, zijn allemaal Amerikaanse eiken en sparren. Aangegeven wordt dat de zwakke en oude bomen met 'omwaaigevaar' worden verwijderd. Dit klinkt natuurlijk heel aannemelijk, maar als je gaat kijken in de betreffende stukjes bos, dan wordt het toch wel duidelijk dat er verschillende bomen bij zijn die, gezien hun omvang, inderdaad als oude bomen kunnen worden aangemerkt, maar dat deze er toch erg gezond uitzien.

Daarbij lijkt het erop dat er geen rekening wordt gehouden met bomen die naast elkaar staan en elkaar beschermen. Het feit dat ze meer ruimte krijgen voor hun kronen wordt teniet gedaan doordat er een domino-effect kan optreden wanneer er exemplaren gekapt worden. De bomen die blijven staan, worden niet meer beschermd en er bestaat veel kans dat bij harde wind de overgebleven stammen omwaaien omdat er grote open stukken zijn ontstaan.

Er wordt vermeld dat gekeken wordt naar het vergroten en de afwisseling van de natuurwaarden in het bos. Wat hiermee bedoeld wordt, wordt helaas niet nader omschreven, constateren we hier een gemiste kans of krijgen we na de vakantie een vervolg op deze mededeling?

Verder wordt meegedeeld dat voor het klusje grote machines nodig zijn, die hun sporen zullen achterlaten. Daarbij wordt geen rekening gehouden dat deze machines ernstige schade aanbrengen aan de bodem van het bos omdat deze machines zo zwaar zijn dat ze de bodem tot twee meter diep in elkaar persen en zodoende is er bijna geen leven meer mogelijk.
Is het voor zo'n klein stukje bos absoluut noodzakelijk om daar grote en zware machines te gebruiken? Dat moet toch milieuvriendelijker kunnen?

Boxtel is een gemeente die zich profileert als duurzaam en milieuvriendelijk. Laat ze dat dan ook in de praktijk brengen en zeker in dat klein perceel als de betreffende stukjes bos van Molenwijk!

        TRIX VAN DER KOLK


Autoverkeer in fietstunnel kan 'relatief eenvoudig'

HENK VAN WEERT

De toekomstige fietstunnel op de plek van de dubbele overweg is volgens projectleider Ludwig van Duren van de gemeente Boxtel met 'relatief beperkte middelen' eventueel geschikt te maken voor eenrichtingsverkeer van personenauto's. Áls daar ooit behoefte aan is. Maar zover is het op dit moment nog niet. Dat antwoordt Van Duren op de brief waarin D66-lid Gerard Buiks in juni vragen stelde over de hoogte en breedte van de tunnel onder het spoor in de Tongersestraat.

Begin juli toog verkeerswethouder Herman van Wanrooij op uitnodiging van oppositiepartij Balans naar de Ossenpadtunnel om de hoogte daarvan op te meten. Reden? De toekomstige fietstunnel in de Tongersestraat zou net zo hoog worden, maar pakt volgens de tekeningen die inmiddels gemaakt zijn circa veertig centimeter lager uit. Het verschil in doorrijhoogte werd eerder al aan de kaak gesteld door Boxtelaar Gerard Buiks, lid van coalitiepartij D66. Hij kreeg vorige week schriftelijk antwoord op zijn vragen daarover.

Buiks ging eind mei al met een schuifmaat aan de slag om de hoogte van het plafond in de Ossenpadtunnel op te meten en kwam tot 2,95 meter. En ook de breedte werd door hem gecheckt: acht meter. Beide getallen komen niet overeen met de tekeningen voor de toekomstige fietstunnel in de Tongersestraat, die zes meter breed en 2,60 meter hoog wordt.

In zijn brief vraagt Buiks waarom is gekozen voor een kleinere variant. Daarmee neemt volgens hem de toekomstwaarde af en aanpassingen op een later moment - om personenauto's erdoorheen te kunnen laten gaan - acht hij 'zeer moeilijk en kostbaar'. Op zijn waarom-vraag krijgt Buiks niet echt antwoord. Zoals ook eerder al, geeft wethouder Van Wanrooij wel aan dat de gemeente fout zat door te stellen dat de nieuwe fietstunnel dezelfde afmetingen krijgt als de bestaande Ossenpadtunnel. ,,Een andere functie dan die voor de afwikkeling van langzaam verkeer is op dit moment niet aan de orde", reageert projectleider Van Duren. Volgens hem is de nieuwe fietstunnel in de Tongersestraat 'met relatief beperkte maatregelen' aan te passen voor eenrichtingsverkeer van personenauto's.

GEEN HULPDIENSTEN

Ambulances en brandweerauto's kunnen straks niet door de fietstunnel in geval van calamiteiten. Dat is volgens de wethouder ook met de hulpdiensten besproken en die hebben aangegeven ook geen gebruik van die mogelijkheid te zullen maken. Dat standpunt huldigden zij ook al voordat de afmetingen van de fietstunnel bekend waren, meldden wethouder Van Wanrooij en projectleider Van Duren in een mail aan de gemeenteraadsleden naar aanleiding van vragen die VVD'er Dymph van de Vries begin deze maand in de raadsvergadering stelde.