Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TV-STUDIO VERHUIST IN SEPTEMBER

Omroep Dommelland vestigt zich in Baanderije

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Omroep Dommelland heeft een nieuw onderkomen gevonden: bedrijvencentrum De Baanderije. Vanwege de verkoop van kasteel Stapelen moest het lokale zendstation op zoek naar een andere huisvesting. Het toekomstige onderkomen wordt momenteel verbouwd; zowel Omroep Dommelland als de gemeente Boxtel dragen hier financieel aan bij.

Vijf jaar geleden verruilde Dommelland de zolder van het voormalige Sint-Albertusklooster in Liempde voor het voormalige schooltje op Stapelen. Per 1 september komen het kasteel en park echter in nieuwe handen, waardoor de omroep opnieuw noodgedwongen op zoek moest naar een nieuwe plek. De gemeente Boxtel hielp bij die zoektocht. ,,Het werd uiteindelijk iets anders dan een gemeentelijk pand", licht voorzitter Inge van den Biggelaar van Omroep Dommelland toe.

In het bedrijvencentrum aan de Parallelweg Zuid in Boxtel krijgt het zendstation beschikking over tweehonderd vierkante meter, verdeeld over vier ruimtes: lobby, tekst-tv, de opnamestudio en regieruimte. Daarvoor is een verbouwing nodig en de lokale omroep heeft hiervoor een beroep gedaan op de gemeente. Die verstrekt een renteloze lening van 18.560 euro en verhoogt de jaarlijkse subsidie met 4.224 euro vanwege hogere huisvestingskosten op de nieuwe locatie. De omroep steekt zelf 25.000 euro in de verbouwing. ,,Een mooi voorbeeld van meewerken", stelt wethouder Marusjka Lestrade.

PUBLIEK

Dommelland hoopt de nieuwe locatie uiterlijk 15 september te betrekken. ,,Ons huurcontract met Stapelen loopt tot en met 31 oktober", vertelt Van den Biggelaar. ,,Ons is gevraagd mee te werken aan een eerder vertrek. Dat proberen we ook. We moeten alle zeilen bijzetten, maar gaan voor 15 september." Naast dat er bij De Baanderije ruimere parkeergelegenheid is, biedt het bedrijvencentrum meer voorbeelden. ,,We krijgen de beschikking over grotere ruimtes. Zo zouden we live programma's mét publiek kunnen opnemen. Daarnaast kunnen er samenwerkingen met andere partijen worden opgestart", legt Van den Biggelaar uit. ,,Organisaties zouden tegen betaling ons greenscreen kunnen gebruiken. Dit soort initiatieven zijn nodig voor de toekomst van de omroep."

De programmering van Omroep Dommelland blijft nog even zoals voorheen. ,,Maar we zijn druk doende met het bedenken van nieuwe uitzendingen", aldus Van den Biggelaar. Het zendstation telt momenteel 35 vrijwilligers. Er is altijd ruimte voor meer mensen die kennis willen maken met aspecten als monteren, filmen en lokale tv-journalistiek. Zij kunnen zich melden door een e-mail te sturen naar info@omroepdommelland.nl.


GEMEENTE SCHRIJFT PRIJSVRAAG UIT

'Kunstige' doorgang naar parkeerterrein binnentuin

De late levering van bouwmaterialen zorgde ervoor dat de opening van de voetgangerspassage tussen de Markt en de nieuwe parkeerplaatsen in de binnentuin van het gemeentehuis enkele maanden werd uitgesteld. Gisteren werd de doorsteek - gevuld met kleurige kunst van Dagmar de Kok - dan eindelijk geopend door de wethouders Marusjka Lestrade en Eric van den Broek.

De oplevering van de doorsteek naar de binnentuin, die 31 parkeerplaatsen telt, is de laatste halte voor de start van de herinrichting van de Markt, die na de kermis begint. De toiletten in de publiekshal van het gemeentehuis zijn verplaatst om ruimte te creëren voor de nieuwe looproute. Die is tussen 07.00 en 22.00 uur geopend voor publiek.

KINDERKUNST

In de doorgang zijn vier expositievitrines gerealiseerd die ook vanuit de publiekshal van het gemeentehuis te bekijken zijn. Hierin zijn onder meer enkele kleurige werken van de uit Liempde afkomstige kunstenares Dagmar de Kok te bewonderen. ,,Het is de bedoeling dat hier kinderkunst tentoon wordt gesteld", aldus Lestrade. ,,Het schooljaar is nog niet begonnen, waardoor nu gekozen is voor ander werk."

De doorgang heeft nog geen naam. Inwoners die een idee hebben, kunnen tot eind augustus een e-mail sturen naar communicatie@mijngemeentedichtbij.nl of een bericht achterlaten via Facebook of per post. De gemeente stelt enkele prijzen beschikbaar.

FOTO ONDER: Wethouder Marusjka, te midden van de ouders van kunstenares Dagmar de Kok, bekijken de werken in de vitrines van de nieuwe doorsteek. (Foto: Peter de Koning).


'Noodkreet over
de staat van
park Molenwijk'

De aanhoudende droogte brengt allerlei gevolgen met zich mee. Politieke partij SP stelt in een brief aan het gemeentebestuur dat er onder inwoners bezorgdheid heerst over park Molenwijk. Zij constateren dat planten in het park uitdrogen en vrezen voor een kaalslag in het park op lange termijn.

Enkele vrijwilligers hebben onlangs de planten in het park water gegeven, stelt de SP. ,,Zij constateren dat dit onbegonnen werk is", is in de brief naar het college van B. en W te lezen. De fractie hoopt dat de gemeente inwoners 'proactief communiceert over wat bewoners zelf kunnen doen om in deze droge periode het groen te onderhouden'. Daarnaast vraagt de SP zich af of het water uit het Leijsenven geschikt is om de planten mee te besproeien.