Afbeelding
Foto:

KAMPEERDERS VAN PROTESTANTS-CHRISTELIJKE HUIZEN SLAAN HUN TENTEN OP IN LIEMPDE

Proeven van Gods koninkrijk lukt het best op landgoed Velder

HENK VAN WEERT

Zo'n 4.800 bezoekers kamperen deze week op landgoed Velder in Liempde. Óf hebben overnachtingen geboekt in bed & breakfasts en hotels in de regio. Samen met naar schatting zo'n tweeduizend dagjesmensen zijn ze aanwezig op de zomerconferentie van New Wine. Deze organisatie, waarin vooral protestants-christelijke kerken samenwerken, heeft na veertien jaar Biddinghuizen (Flevopolder) verruild voor het lommerrijke domein van de familie Van Boeckel. En dat bevalt prima.

Gisterochtend luisterden enkele duizenden mensen tijdens de dagelijkse ochtendviering aandachtig naar de inspirerende woorden van Julian Richards uit Wales, die samen met zijn vrouw Sarah hoofdspreker is tijdens de zomerconferentie New Wine. Naast hem zijn er deze week nóg tientallen sprekers op Velder. Richards leidt de Cornerstone Church in Swansea, een kerk die verder wil gaan dan alleen de zondagse diensten en zich sterk richt op de directe omgeving. Zijn missie: Jezus en Zijn boodschap voor iedereen toegankelijk maken.

ANGLICAANSE WORTELS

Dat juist veel sprekers uit het Verenigd Koninkrijk naar Liempde zijn gekomen, is volgens manager Cock van der Brugge niet verwonderlijk: ,,New Wine vindt zijn oorsprong in de best wel traditioneel ingestelde anglicaanse kerk. Daar hadden mensen op een gegeven moment het gevoel dat het meer om de regels ging dan om de beleving van het geloof."

New Wine biedt daartoe - ook tijdens deze zomerconferentie voor de Nederlandse kerkgangers - volop ruimte. In de breedste zin. Dat loopt uiteen van creatief bezig zijn met tekenen, schilderen of boetseren tot bijbelstudie. Van in kleine groepen met elkaar discussiëren tot massale gebedsdiensten. Voor volwassenen, maar ook apart voor jongeren en voor kinderen. Allen kunnen hun eigen programma samenstellen en hebben op Velder bovendien een eigen plekje.

'Proef het Koninkrijk!' is het overkoepelende motto van uiteenlopende activiteiten waarmee bezoekers elkaar aanmoedigen en inspireren om te getuigen van de komst van het Koninkrijk Gods. Hoewel New Wine mensen van alle christelijke kerken verwelkomt, komt ongeveer de helft uit de kleine protestants-christelijke kerken; de andere helft is aangesloten bij de grote Protestantse Kerk Nederland (PKN), weet Van der Brugge. ,,We zijn geen evangelische club, maar schuiven daar wel wat naartoe."

ONTSLUITING

De manager van New Wine heeft van de conferentiegangers veel positieve reacties gehoord over Velder als nieuwe ontmoetingsplek. Het terrein in Biddinghuizen is één groot grasveld. Hier is veel meer variatie qua landschap. Bovendien is het bos nu een aangenaam extraatje in deze verzengende hitte." Overigens zorgden de tropische temperaturen niet voor problemen onder de deelnemers aan New Wine. ,,Maar de komende dagen wordt het wel spannend", aldus VAn der Brugge. ,,Elke dag voeren we veiligheidsoverleg en voor de kinderen hebben we twee waterglijbanen gehuurd."

Enkele omwonenden van het Liempdse landgoed reageerden verontwaardigd over de wijze waarop met name het kampeerterrrein is ontsloten, via het zandpad Lagevoortsebos. ,,Ik moet erkennen dat we de buurt daarover te laat hebben geïnformeerd en heb daarvoor ook mijn verontschuldigingen aangeboden. We mogen van de gemeente het Spoorpad niet gebruiken omdat die route is voorbehouden voor hulpdiensten in geval van calamiteiten." Vorige week dinsdag, terwijl het festivalterrein werd opgebouwd, is dat tijdens een bewonersavond voor de buurt nog eens allemaal uit de doeken gedaan en daar overheerste volgens Van der Brugge toch vooral de prima sfeer.

VELDER PAST PERFECT

,,Toch moeten we kijken of de toegang volgend jaar op een betere manier kan worden geregeld." New Wine heeft met de familie Van Boeckel een huurcontract gesloten voor vijf jaar. De manager vindt dat niet alleen de toegangsweg nader bekeken moet worden, maar dat ook de aan- en afvoer van water beter moet. ,,Biddinghuizen was er bijvoorbeeld op berekend dat enkele duizenden mensen 's ochtends tegelijk onder de douche willen. Dat is hier niet het geval."

Ondanks de leerpuntjes én wensen voor de toekomst is Van der Brugge in zijn nopjes met Velder als locatie voor de zomerconferentie van New Wine. ,,Dit landgoed past perfect voor een evenement als het onze. We hebben niet de intentie om door te groeien naar tienduizend bezoekers."

Een van de vele deelnemers aan New Wine die een week lang kampeert op landgoed Velder is Sandra Blokland uit Houten. Met haar man en twee kinderen van tien en acht jaar heeft ze het erg naar haar zin. ,,Twee jaar geleden bezochten we dit evenement voor het eerst. De opstelling in Biddinghuizen was ongeveer hetzelfde als hier, maar de bosrijke omgeving is echt een pluspunt. Ook de omgeving is veel gevarieerder dan die vlakke Flevopolder en bovendien is hier op korte afstand veel meer te beleven. Heel wat mensen hebben gisteren, tijdens de rustdag, op de fiets de regio verkend en zijn enthousiast", aldus Blokland.

STEWARDS OMHELZEN

Op de rustdag die Blokland noemt, dinsdag dus, waren er nauwelijks New Wine-activiteiten op Velder. En dus zou je verwachten dat de dienstdoende parkeerwachten van de stichting Behoud Gemeenschap Liempde, die met hun vrijwilligerswerk extra gelden generen voor de lokale clubs, het niet zo druk hadden. ,,We hadden het vooraf niet tegen de BGL-mensen gezegd, maar op deze dag werden de stewards die in Biddinghuizen het parkeren in goede banen leidden, altijd extra aardig behandeld. Als een soort dankjewel voor hun goede zorgen. Nu de zorg voor de verkeersafwikkeling in handen van anderen is, gebeurde echter hetzelfde. Diverse parkeerwachters waren al erg te spreken over de vriendelijke wijze waarop ons publiek hen bejegende, maar dat ze door sommigen zelfs geknuffeld werden, daar keken ze toch wel van op", grinnikt manager Van der Brugge.

VOLOP VRIENDELIJKHEID

Woensdagochtend was José Quinten een van de Liempdenaren die de automobilisten hielp een parkeerplek te vinden op een van de veldjes bij Velder. ,,Gisteren had ik geen dienst, maar ik hoorde van collega's dat de bezoekers van New Wine inderdaad heel amicaal waren. Ze zijn sowieso heel vriendelijk. Maar dat probeer ik zelf ook te zijn en dan krijg je meestal ook leuke wel reacties terug, zo leert ondervinding."

In 'Celebration', de grootste tent die deze dagen op landgoed Velder staat, komen meerdere malen per dag duizenden mensen samen om te bidden, te zingen en te luisteren naar muziek en inspirerende sprekers. (Foto: Hans-Lukas Zuurman).
De grootste tent die momenteel op landgoed Velder staat, heet Celebration en kan onderdak bieden aan enkele duizenden mensen. Die komen onder meer elke ochtend en avond samen om te bidden en te luisteren naar inspirerende sprekers. (Foto: Henk van Weert).