Blik in de Pastoor Erasstraat. Rechts café De Adelaar, links het winkelpand waar wijlen Bert van den Braak sinds 1933 ruim veertig jaar lang een kappers- annex tabakszaak had. Het pand werd in 1976 gesloopt om een ruimer kruispunt met verkeerslichten te realiseren. (Foto: Piet van Oers).
Blik in de Pastoor Erasstraat. Rechts café De Adelaar, links het winkelpand waar wijlen Bert van den Braak sinds 1933 ruim veertig jaar lang een kappers- annex tabakszaak had. Het pand werd in 1976 gesloopt om een ruimer kruispunt met verkeerslichten te realiseren. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

NA BIJNA 120 JAAR VALT DOEK VOOR BOXTELSE HORECA-ICOON

'Adelaar' slaat vleugels niet meer uit

In mei stelde de familie Geerts haar klanten en de verenigingen die thuis waren in De Adelaar op de hoogte van de op handen zijnde sluiting. In deze krant zei Jeroen Geerts toen dat hij en zijn broer diverse malen met de eigenaren, Cees en Frank van der Sloot (zonen van de vroegere kastelein) om tafel zaten, maar dat ze er samen niet uit kwamen.

WONINGBOUW

In januari maakte deze krant bekend dat de familie Van der Sloot plannen had om woningen te maken van het horecabedrijf op de hoek van de Pastoor Erasstraat. Cleem Snijders van architectenbureau Snijders & Van Stekelenburg maakte een ontwerp waarbij de huidige bebouwing behouden blijft. Dat is een voorwaarde van de gemeente, die positief tegenover de plannen staat.

De verenigingen die - vaak al decennialang - in De Adelaar hun bijeenkomsten houden, moesten op zoek naar andere locaties. Zo is 't Brukels Muziekske verhuisd naar Meneer Klaver in Lennisheuvel. De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in de wijk Centrum heeft onderdak gevonden in Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche. Daar vond dinsdag voor het eerst een kienmiddag plaats.

LAMBERT ADELAARS

Café De Adelaar dankt haar naam aan de man die het pand rond 1900 bouwde: Lambert Adelaars. Hij bewoonde boerderij D'n Bult die destijds nog aan de overkant van de straat stond. Op het roggeveld van die hoeve werd de Heilig Hartkerk gebouwd, die in 1901 werd ingezegend.

Adelaars was niet alleen kroegbaas, hij dirigeerde ook het kerkkoor. In zijn café vonden diverse muzikale uitvoeringen plaats. De toenmalige Liedertafel streek er snel na de opening neer en Boxtel's Harmonie, opgericht 1908, hield er haar eerste repetities. Adelaars droeg zijn café omstreeks 1930 over aan zijn zoon Toon. Later stonden er achtereenvolgens Harrie van Rooij, Piet van den Aker en Peter Fernhout achter de tap.

VAN DER SLOOT

Eind jaren zestig werd het café overgenomen door Frans en Diny van der Sloot, die de zaal vergrootten en het horecabedrijf flink uitbouwden. Tal van familiefeesten werden er gehouden, maar ook was De Adelaar bijvoorbeeld in trek voor koffietafels na begrafenissen. Bovendien werd er jaarlijks uitbundig kermis en carnaval gevierd. Biljarters, vogelhouders, duivenmelkers en uiteenlopende muzikanten en zangers vonden er jarenlang een gastvrij onderkomen voor hun verenigingsactiviteiten. Ook was de kroeg in trek om een kaartje te leggen.

Nadat Diny in 1991 overleed, zette Frans het café nog twee jaar door. Vervolgens werd de exploitatie overgenomen door diens broer Gerard en zijn vrouw Riky, die beiden ook al jarenlang het toenmalige café Marktzicht runden. Vijftien jaar geleden werd het horecabedrijf verhuurd aan de uit Rosmalen afkomstige Jos Geerts, die in dat dorp eerder een café uitbaatte.

FOTO BOVEN: Blik in de Pastoor Erasstraat. Rechts café De Adelaar, links het winkelpand waar wijlen Bert van den Braak sinds 1933 ruim veertig jaar lang een kappers- annex tabakszaak had. Het pand werd in 1976 gesloopt om een ruimer kruispunt met verkeerslichten te realiseren. (Foto: Piet van Oers).


Zomerclub HCB
schildert in
park Stapelen

Hobbycentrum Boxtel houdt in de maanden juli en augustus de Zomerclub. Iedere dinsdag en donderdag zijn er speciale activiteiten. Dinsdag 31 juli schilderen deelnemers in kasteelpark Stapelen. Deze workshop (inclusief lunch) duurt van 10.00 tot 15.00 uur.

In deze zomervakantie vinden ook nog workshops dans, bewegen en textiel plaats. Sommige activiteiten duren een uur, andere een of meerdere dagdelen. Bezoekers kunnen ook werken met hout, breien of meedoen aan een spel-instuif. Meer info: www.hobbycentrumboxtel.nl.


Bric à Brac bij D'n Hop

Recreatiebedrijf en bed & breakfast D'n Hop in de buurtschap Luissel vormt zondag 26 augustus het decor van Bric à Brac. Tijdens deze markt met 25 verschillende kraampjes zijn diverse curiosa, brocante, vintage en andere spullen te koop. Bovendien is er een springkussen voor de kinderen en is het terras geopend. Bric à Brac duurt van 10.00 tot 17.00 uur, de toegang is gratis. Kraamhouders kunnen zich aanmelden via info@dnhop.nl.