ESSCHE WEG KRIJGT FLINKE OPKNAPBEURT

'Leunisdijk wordt er alleen maar beter op'

RENS VAN DEN ELSEN

Negen ton stelt de gemeente Haaren beschikbaar om de Leunisdijk in Esch aan te pakken. De bewoners van de straat worden nauw betrokken bij het nog uit te werken ontwerp. Donderdag was hiervoor een informatieavond in Ons Café waar zij hun ideeën kwijt konden. En die werd, ondanks de vakantie, druk bezocht. Er meldden zich al diverse mensen voor de nog samen te stellen werkgroep.

,,Het is echt nodig om deze weg aan te pakken", zo begon projectleider Marc Bruins Slot van de gemeente Haaren. ,,De riolering ligt er schots en scheef in en verkeert in slechte staat. Daar moet echt wat aan gebeuren. Ook het straatwerk is belabberd en de drempels veroorzaken trillingen waardoor sommige huizen scheuren vertonen", vatte hij de problemen in de straat kort samen. De weg wordt aangepakt vanaf de kruising met het Marktplein tot aan waar het asfalt begint, net voorbij het transportbedrijf. Maar Bruins Slot wil ook naar het groen kijken op het plein. Een ontwerp voor de nieuwe straat is er nog niet. ,,Die wordt gemaakt met hulp van de werkgroep", lichtte hij toe.

De gemeente wilde de weg in eerste instantie pas in een later stadium aanpakken, maar de toekomstige opsplitsing en op aandringen van de verkeersdenktank Esch is het project naar voren geschoven. Bruins Slot: ,,Er is nú geld voor. Daarnaast wil ik er voor zorgen dat het proces in december onomkeerbaar is zodat ook Boxtel het niet meer tegen kan houden." Esch wordt in 2021 bij die gemeente gevoegd.

INPUT

Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering voor de zomervakantie riep Henk van Sambeek, lid van Platform Esch Perspectief (PEP) en de lokale verkeersdenktank de Haarense gemeenteraad al op om snel een beslissing te nemen over de vernieuwing van de Leunisdijk. Ook vroeg hij nadrukkelijk om PEP en de denktank te betrekken bij de besluitvorming. Van Sambeek stond hierin niet alleen. Via een ingezonden brief aan de Haarense fracties gaven enkele inwoners aan de zuidzijde van de Essche hoofdstraat al diverse ideeën over de herinrichting aan. Hierover berichtte deze krant twee weken geleden.

Ook tijdens de informatieavond lieten de diverse lokale werkgroepen zich horen. Adri Verbruggen vroeg vanuit PEP extra aandacht voor de veiligheid van voetgangers en fietsers op de Leunisdijk. ,,Laat de auto te gast zijn en behoud de karakteristieke uitstraling van het dorp", zo betoogde hij. Projectleider Bruins Slot was blij met de geleverde input. ,,Het is goed om te zien dat iedereen mee wil denken." Hij hield echter wel een slag om de arm door aan te geven dat niet alle ideeën haalbaar zijn. ,,Maar geloof mij, de Leunisdijk wordt er alleen maar beter op."

GEEN GEZICHT

Na een inleiding van Bruins Slot en PEP mochten de aanwezigen hun eigen ideeën nog uiten op de tekening van de weg. Daar werden veel opmerkingen opgeschreven die al eerder in de raadsvergadering werden aangestipt. Eén tip wilde straatbewoner Wil van Gemert de gemeente nog wel meegeven: ,,Plaats geen digitale verkeersborden in Esch. Dat is geen gezicht en past ook niet bij de uitstraling van het dorp."

In september volgt nog een tweede bewonersavond om ook de vakantiegangers mogelijkheid tot inspreken te geven. Als alles meezit, moet in het voorjaar van 2019 het ontwerp klaar zijn. In september zou dan de schop de grond in gaan.