Blik in zuidelijke richting van de 'Boxtelse' rotonde op de Rijksweg in Malden. De wandelaars zijn op weg naar hun laatste kilometers. (Foto's: Henk van Weert).
Blik in zuidelijke richting van de 'Boxtelse' rotonde op de Rijksweg in Malden. De wandelaars zijn op weg naar hun laatste kilometers. (Foto's: Henk van Weert). Foto:

BLAUWE BRIGADE BOXTEL ERVAART WANDELEVENEMENT ALS EEN SUPERFEEST

Eénmaal Vierdaagse lopen. Of volgend jaar weer?

HENK VAN WEERT

Boxtel bouwde vrijdag andermaal een feestje tijdens de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse. Vlak voordat zij aan de laatste kilometers starten, kregen de wandelaars op een rotonde in Malden een muzikale energiestoot, een schouderklop van reus Jas de Keistamper en een flesje gemeentepils van wethouder Herman van Wanrooij. Daarmee kon de zegetocht naar de finish over de Via Gladiola met een gerust hart worden ingezet.

Vooraf zei hij dat het eenmalig zou zijn. Maar na afloop van de Vierdaagse twijfelde Ariën Egge. De Boxtelaar debuteerde dit jaar en ontving vrijdagmiddag na vier keer 50 kilometer te hebben afgelegd zijn kruisje. ,,Het is goed gegaan, een superfeest!", jubelde de man die samen met Joop de Langen, Eric Pennings, Olaf Voermans en Rob van Weert de Blauwe Brigade Boxtel vormde en tegen halfdrie op de door Boxtel 'geannexeerde' rotonde in Malden arriveerde.

Op de laatste dag verruilde het vijftal haar blauwe polo's overigens voor de witte t-shirts die de gemeente Boxtel een week eerder uitdeelde. ,,We hebben allemaal onze pijntjes, maar de mensen langs de kant maken veel goed. We zijn alle vijf gefinisht", liet Egge weten. Daags ervoor, op de dag van Groesbeek startte de groep vermoeid door een korte nachtrust. Oorzaak was de lange wachttijd de avond ervoor bij de blarenpoli waar de mannen hun voeten moesten laten behandelen.

Gaandeweg ging het donderdag beter. Zelfs op de door menigeen 'gevreesde' Zevenheuvelenweg doemden geen problemen op: ,,Prima te doen. We gingen gemakkelijk omhoog en de sfeer daar was geweldig met al die campers langs de weg. Het leek wel een miniversie van de Alpe d'Huez in de Tour de France..."

NIEUWE KNIE

De vijf wandelaars van de Blauwe Brigade vormden echter lang niet de enige Boxtelse passanten op de rotonde Droogsestraat in Malden. Daar arriveerde wethouder Van Wanrooij om halfelf met in zijn kielzog zo'n vijftig plaatsgenoten die met de bus waren meegereisd. Voor het merendeel muzikanten van plaatselijke carnavalsorkestjes. Die toeterden er lustig op los ondanks de brandende zon. Gelukkig voor hen - en vele anderen - stond er een zuchtje wind...

Jan van de Sande (59), de tuinman van kasteel Stapelen, meldde zich rond halfeen. Hij liep samen met de vijftien jaar oudere Toon Hermes uit Liempde vier keer 30 kilometer. ,,Ik ben begin december geopereerd en kreeg een nieuwe knie. Het lopen ging goed. De eerste dag was het heel erg heet, de andere drie dagen viel het wel mee vond ik", zei Van de Sande opgewekt en monter.

Opgewekt en monter was ook reus Jas de Keistamper, die veel bekijks trok. Op de vrolijke klanken van het Boxtelse gelegenheidsorkest danste en sjanste hij tussen de wandelaars over de Rijksweg. Veel langeafstandslopers hielden even halt om zich met de stratenmakersgigant te laten fotograferen. Zélfs RTL 4-commentator Frits Wester die zijn eerste Vierdaagse liep en vier dagen lang verslag deed voor de commerciële omroep. Elke dag liep een andere gast een eindje met hem op en deze vrijdag was dat Lodewijk Asscher, momenteel voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de PvdA.

JE KRIJGT ER DORST VAN

Ondertussen deelde wethouder Van Wanrooij samen met voorzitter Wim Ketelaars van evenementenstichting Boxtel Vooruit flesjes water ter verkoeling uit aan de wandelaars. Op het etiket een variant van de slogan Meewerkend Boxtel waarmee de gemeente zich profileert: 'Dat krijg je ervan. Als iedereen meewerkt. Dorst!' Ook Margo van der Sloot (70) kreeg er een. ,,Ik wil per se op de foto met Jas de Keistamper", lachte de Boxtelse. Waarom? Het was de vijftiende en laatste keer dat ze meedeed. Ooit begon ze met een grote groep, maar alle wandelmaatjes zijn ondertussen afgevallen. ,,De eerste negen keer liep ik 40 kilometer, daarna de 30. De laatste twee jaren loop ik echter in m'n eentje en dat vind ik maar niks."

Jelle Cijffers (81) voltooide 's werelds grootste wandelevenement voor de 22e keer. En het was een bijzondere, vertelde hij: ,,Voor het eerst heb ik een blaar opgelopen!" Hij sprak van de warmste Vierdaagse die hij ooit beleefde. De thermometer liep dagelijks tegen de 30 graden Celsius... Frits van Gestel uit Liempde, heeft zich - samen met zijn vrouw Annie - voorgenomen nog twee keer mee te doen, vertelde hij. ,,We hebben de tocht nu negen keer volbracht en dus krijg ik volgend jaar een gouden kruisje en het jaar erop het kroontje erbij. Bovendien: elf is een mooi getal", grinnikt de man die in 1993 carnavalsprins in zijn dorp was. Van Gestel - die nog altijd hetzelfde paar schoenen draagt als de eerste keer - reed elke avond terug naar Liempde. ,,Ik kan niet slapen in een ander bed."

RUIM 20 BLAREN

,,Zoals ik me nu voel, is dit de eerste en tevens de laatste keer", vertelde Ronald Martens, eveneens uit Liempde. De debutant ontving een week eerder het eerste exemplaar van het T-shirt met de opdruk 'Boxtel loopt uit'. ,,Ik heb meer dan twintig blaren en dat doet echt heel veel pijn. Maar deze dag maakt wel heel veel goed. Er is een geweldige sfeer onderweg; het publiek draagt je als het ware naar de eindstreep", vertelde hij rond de klok van tweeën.

FOTO LINKSONDER: Margo van der Sloot (links) liep de Vierdaagse voor de vijftiende en laatste keer. De afgelopen twee keren in haar eentje. ,,En dat is veel minder leuk." Jac Pastoor liep ook alleen, maar vindt dat geen probleem.


Overzicht lokale Vierdaagselopers

Bij de redactie zijn de volgende namen binnengekomen van mensen uit deze regio die de Nijmeegse Vierdaagse hebben voltooid. De getallen tussen haakjes betreffen het aantal keren dat de wandelaar heeft deelgenomen.

BOXTEL - 50 km: Ariën Egge (1); Joop de Langen (2); Eric Pennings (1); Olaf Voermans (1); Rob van Weert (1). 40 km: Alphons Ariëns (3); Peter van Gils (10); Martien Mosink (7); Lindsay Mosink (2); Lian de Pagter (4); Hennie van Roessel (17); Gertjan Schellekens (1); Joice Schellekens (1); Ciske Visser (4); Elise van Weert (2). 30 km: Annemarie Bouwman (7); Jelle Cijffers (22); Henny van der Heijden (11); Rien van Hemmen (7); Jac Pastoor (3); Jan van de Sande (12); Margo van der Sloot (15); Jan Spijkers (7); Lidy van Weert (12).

LIEMPDE - 50 km: Ans van Dongen (9); Toon van den Dungen (6); Ronald Martens (1); Theo Martens (11); Remko Rop (3). 30 km: Albert Bressers (10); Peter van Dongen (8); Toon van den Dungen (6); Annie en Frits van Gestel (9); Sjan Habraken (1); Bert Habraken (1); Toon Hermes (14); Kees van de Loo (5); Anton van der Ven (11): Jan van de Wiel (8); Nico van de Wiel (7).

GEMONDE - 40 km: Betsie Geerts (22). 30 km: Martien Groenendaal (25).

Muzikanten van diverse dweilorkesten vormden een gelegenheidsband die de wandelaars instrumentaal een hart onder de riem stak.
Ariën Egge, Olaf Voermans, Rob van Weert, Joop de Langen en Eric Pennings (v.l.n.r.) vormden de Blauwe Brigade Boxtel. (Foto: Herman van Wanrooij).
Margo van der Sloot (links) liep de Vierdaagse voor de vijftiende en laatste keer. Jarenlang in een groep en de laatste twee keer alleen. ,,En dat is veel minder leuk.