Afbeelding
Foto:

DEEL OPBRENGST BOX & BREAKFAST RECHTSTREEKS NAAR NATUUR

Toerist zorgt voor extra groen

RENS VAN DEN ELSEN

Natuurwerkgroep Liempde krijgt aan de Goossen Bunder twee hectare grond ter beschikking om te ontwikkelen tot natuur. Dat is te danken aan de toeristen die gebruik maken van de glazen overnachtingskubussen Box & Breakfast. Van iedere boeking, en dat zijn er inmiddels meer dan honderd, gaat 25 euro in het potje voor natuurontwikkeling. Vanaf 1 januari komt het stuk land vrij, vlakbij de toekomstige woonwijk aan de Hamsestraat. Daarvoor ondertekenden alle partijen donderdag een overeenkomst.

Voorzitter Jolan van Herwaarden van de natuurwerkgroep is erg in haar nopjes: ,,Het was een eis van zowel ons als Natuurwerkgroep Boxtel dat een gedeelte van de inkomsten ten goede zou komen aan de natuur. Nu geven we dus iets terug en daar wordt iedereen beter van, niet alleen de gemeente, de toeristen en de betrokken ondernemers."

De locatie Goossen Bunder is gekozen om de ecologische verbinding te maken met de Grote Waterloop. Wethouder Peter van de Wiel: ,,We helpen met dit gebied ook mee aan de opdracht die het Groen Ontwikkelfonds Brabant van de provincie heeft gekregen: tien hectare natuur in Brabant terugbrengen. Daarnaast is het uiteraard ook erg mooi als de nieuwe Liempdse wijk straks klaar is en de natuur daar vrijwel om de hoek ligt."

STEM

Dat er is gekozen voor een nieuw stuk natuur is te danken aan de Boxtelse en Liempdse natuurwerkgroepen. Zij dienden bij de ontwikkeling van de boxen als de stem van de natuur. ,,Die kan namelijk geen bezwaar maken bij dergelijk ideeën, hoe mooi ze ook zijn. Daarom hebben we ons hard gemaakt om het geld niet te stoppen in een al bestaand project, maar te besteden aan een nieuw te ontwikkelen natuurgebied. Zo kunnen de gebruikers van Box & Breakfast ook écht zien wat er van hun centen is gerealiseerd", aldus Van Herwaarden.

Natuurwerkgroep Liempde draagt vanaf januari zorg het natuurgebied. Hoe dit er precies uit komt te zien bekijkt de werkgroep en de gemeente in de komende maanden. Op dit moment wordt het stuk grond nog gebruikt voor landbouw, maar het is wel in eigendom van de gemeente die het verpacht.

SUCCES

De boxen worden sinds juni aangeprezen met de slogan 'Slapen onder duizend Boxtelse sterren'. Vijf lokale B&B's exploiteren de evenzoveel overnachtingsplekken in de natuur. En dat gaat, volgens alle partijen, naar wens. Wethouder Van de Wiel spreekt zelfs van een eclatant succes. ,,We krijgen veel positieve feedback en er komen boekingen uit het hele land en zelfs België. Het mooie aan Box & Breakfast is dat we hiermee ook bijdragen aan de bewustwording van de kwetsbaarheid van de natuur. De mensen die er gebruik van maken zijn vrijwel allemaal enthousiast."

De glazen kubussen zijn te vinden bij De Geelders, bij buurtschap Heult, twee bij buurtschap Kasteren (waarvan één een wildspot-locatie is) en langs de Dommel. Ze blijven in elk geval staan tot en met de herfstvakantie. Van de Wiel voegt daar wel aan toe: ,,Al gaat het aantal boekingen zo hard dat daar wellicht nog van afgeweken wordt."

FOTO BOVEN: Jolan van Herwaarden van Natuurwerkgroep Liempde (links), Josephien Bekkers van bed & breakfast Het Wachterspunt in Liempde en wethouder Peter van de Wiel ondertekenden donderdag de overeenkomst van het te ontwikkelen stukje natuur aan de Goossen Bunder. (Foto: Rens van den Elsen).


BOXTELSE BRANDWEER WEET VUURHAARDEN SNEL TE BLUSSEN

Diverse brandjes in gortdroge natuur

De Boxtelse brandweer moest de voorbije dagen meerdere malen in actie komen om bos- en bermbrandjes in de gortdroge natuur te blussen.

Een automobilist die zaterdagmiddag Boxtel passeerde op de rijksweg A2 belde rond halfdrie 112 om te melden dat er rook opsteeg boven een bosgebied. De brandweer ging op onderzoek uit, maar wist de vuurhaard aanvankelijk niet te vinden. Dat lukt een klein uur later wel na een nieuwe melding. Het betrof het dennenbosje aan het einde van het Hulserstraatje, op de zuidelijke Dommeloever, nabij De Mutsenmaakster. Met twee hogedrukstralen werd het vuur, dat soms tot hoog in de bomen oplaaide, gedoofd. Voor de zekerheid werd de omgeving goed nat gemaakt.

VIADUCT DE KETTING

Een dag eerder was het voor de tweede keer in twee weken tijd raak op het viaduct De Ketting over de A2. Daar alarmeerde een buurtbewoner aan het begin van de avond de brandweer nadat hij een bermbrand ontdekte. Aan de westkant van de rijksweg is zo'n zestig meter gortdroog gras weggevaagd door de vlammen die zich twee kanten op verspreidden.

FOTO ONDER: In het dennenbosje nabij de Dommelbrug in de rijksweg A2, ten zuiden van woonwijk Boxtel-Oost, is zaterdagmiddag een bosperceel van circa 10 vierkante meter door vuur verwoest. (Foto: Sander van Gils).

Afbeelding