Afbeelding
Foto: Joleen van Rooij

Hoera, eindelijk is het dan toch vakantie!

ZOMERCOLUMN

Heerlijk even niks 'moeten'. Vond u het dit jaar ook zo lastig om een geschikte bestemming te vinden? Die ene perfecte locatie waar het hele gezin zijn ei kwijt kan tijdens deze welverdiende rustperiode? De zomervakantie is tenslotte alles wat de mens even nodig heeft om weer helemaal lekker bij te kunnen tanken.
Maar voordat het zover is moet er nog wel het een en ander gebeuren. Vlak voor vertrek poets ik als een gek nog even het hele huis omdat je de oppas voor de katten natuurlijk wel in een schoon huis wilt ontvangen. Ik koop nog snel muggenspul (je weet maar nooit...) en een leuk jumpsuitje. Oh ja, en die bikini van vorig jaar kan écht niet meer!
Vindt u trouwens ook dat de spiegels in de paskamers je figuur zo nadelig weergeven? En vooral ook: zo bleek. Een zonnebankje lost dit wel even op, samen met een sapkuurtje. Gewoon een paar daagjes afzien voor een prettig beach proof-gevoel. Snel de bedden nog even verschonen zodat het als 'nieuw' voelt wanneer ik over twee weken weer in mijn eigen superfijne bed kan slapen. Dan nog de tuin. Het is de laatste tijd zo warm geweest. Ik moet beslist iemand regelen die de planten besproeit. Bovendien moeten ook de kliko's aan straat worden gezet. De buurvrouw kan niet want die gaat zelf weg. Oké, ik vraag wel of de overbuurman dit voor ons wil doen.
Hebben we alles? Mooi. We kunnen. Fijn! Vol enthousiasme stappen we met het gezin in de auto. Met een beetje duw- en trekwerk past iedereen er best in. Het is tenslotte maar vijftienhonderd kilometer rijden en als we even flink gas geven, slapen we vanavond in onze heerlijke luxe-caravan aan zee. Wat wil een mens nog meer? Dat de iPhone van dochterlief het ineens begeeft terwijl we nog maar net de grens van België gepasseerd zijn, mag de pret niet drukken. We zijn tenslotte samen. Quality time. Als gezin hebben we nu eindelijk de tijd om ook eens face-to-face met elkaar te praten. Heerlijk!
Het is wel even wennen hoor, zo op een kluitje bij elkaar in de auto. Tja, normaal gesproken doet een ieder zo zijn eigen ding thuis. De dochter lekker in haar eigen kamer, manlief heeft door de week zijn hobby's en zelf mag ik graag genieten van een boekje lezen ; buiten op mijn schommelbank. De merels die zingen, de kat die op mijn schoot komt liggen, de zalige rust. Ach, wat zit ik toch te dromen. We zijn op vakantie. Fijn!
Uitgeput, uitgekletst en met stramme benen van de hele dag in de auto zitten, weten we zonder ongelukken de camping te bereiken. Onze caravan heeft iets minder schaduw dan we dachten, maar ach. Dat de buren zes jongens zijn die zo hun eigen muziekvoorkeur hebben, is ook niet zo erg hoor. Dat went wel. De andere buurtjes lijken me trouwens op het eerste gezicht ook best aardig. Zodra ze ons spotten worden we dan ook direct door hen uitgenodigd voor een biertje; bij wijze van welkom zeg maar. Ook Brabanders trouwens. Ja, hij schijnt zelfs via-via mijn man te kennen van het werk. We laden de auto snel uit, richten onze caravan in en gaan eerst maar eens op bezoek bij de buren. Hoera, het is vakantie! Héérlijk toch! Even niks 'moeten'.

Foto en tekst: Joleen van Rooij.