Afbeelding
Foto:

What's Up, Moijse & Gisubizo?

Drie jaar wonen ze nu in Nederland. En dat bevalt de broertjes prima. ,,Want hier kun je heel fijn voetballen. Veel fijner dan in Afrika, waar wij zijn geboren", vertelt de 12-jarige Gisubizo. Samen met de drie jaar jongere Moijse was hij dinsdagmiddag een balletje aan het trappen op het pannaveldje op de hoek van de Maastrichtstestraat en de Dr. De Brouwerlaan.

Hoezo kun je in Nederland fijner voetballen dan in Afrika? ,,Nou, daar hebben ze niet zo'n mooi omheinde trapveldjes hoor!", zegt Gisubizo die een oranje shirt met de Nederlandse leeuw draagt. Zijn broertje heeft een voetbalshirt van Barcelona om de schouders. ,,We zijn hier heel vaak aan het spelen. Een fijn plekje. Vlakbij onze school, daarginds", wijst Moijse naar het gebouw van De Vorsenpoel een eindje verderop.

Zijn jullie ook lid van een voetbalclub? ,,Jazeker", knikt Moijse. ,,We zijn allebei bij RKSV Boxtel. Ik speel in JO11-2." Gisubizo vult aan dat hij in het tweede elftal voor jongens onder 13 jaar uitkomt, JO13-2 dus. ,,En over twee jaar mag ik naar JO15."

Jullie hebben zeker wel veel WK-wedstrijden gekeken de afgelopen weken? ,,Nou, niet álles, maar wel veel inderdaad. Frankrijk is verdiend kampioen geworden, vind ik", zegt de oudste van de twee broers die na de zomervakantie aan zijn laatste jaar op school begint. ,,Maar de beste speler vind ik Eden Hazard", lacht Moijse. ,,Die speelt voor Chelsea, maar tijdens het WK voor België. Ik hoop ooit net zo goed als hij te worden."

Waarom gaan jullie niet zwemmen. Het is toch eigenlijk veel te heet om te voetballen? De broertjes schieten in de lach. Moijse: ,,Zwemmen? Nee, dat hebben we deze vakantie nog niet gedaan. We voetballen veel liever." Gisubizo: ,,En te heet? Welnee joh. Wij zijn in Afrika geboren, vertelde ik toch. Daar is het nog veel heter dan hier!"

FOTO RECHTS: Het pannaveldje aan de Dr. De Brouwerlaan in Boxtel is de favoriete speelplek van de broertjes Moijse (links) en Gisubizo. Vrijwel dagelijk trappen ze er een balletje. (Foto: Henk van Weert).